Novosti Sport Događanja

Od Narodnog sveučilišta Juraj Kokot do Pučkog otvorenog učilišta, 59. godina Goričke žile kucavice

23.04.2019. / Romana Šimek

Pučko otvoreno učilište osnovano je 1960. godine, pod nazivom Narodno sveučilište "Juraj Kokot" i sve do današnjeg dana osluškuje puls Velikogoričana i nastoji udovoljiti njihovim svakodnevnim potrebama za izobrazbom i kulturom. Kulturne i obrazovne djelatnosti svakodnevno već 59 godina uzastopno udahnjuju dušu našem gradu, a Učilište je nositelj gotovo svih manifestacija i društvenih zbivanja u Velikoj Gorici.

Nakon opsežne rekonstrukcije, zgrada Učilišta raspolaže s površinom od 4.642 m2, velikom, suvremeno opremljenom dvoranom, vijećnicom, manjom reprezentativnom konferencijskom dvoranom, 11 učionica i novim uredskim i klupskim prostorom.

-Čestitam svima nama i vama Dan Pučkog otvorenog učilišta, za nas starije Narodno sveučilište Juraj Kokot, kojeg se svi dobro sjećamo. Čestitam vam svima što na ovoj razini obilježavate svoj dan, koji po mnogo čemu predstavlja i dan naše Velike Gorice, odnosno hrvatskoga čovjeka, bilo onoga Turopoljca ili onog koji je došao ovdje živjeti. Premala bi bila i ova i susjedna kino dvorana da ovdje stanu svi oni koji su ovdje radili, a vjerujte i ovaj dio našega grada za sve one koji su koristili njihov sadržaj- zahvalno je poručio gradonačelnik Dražen Barišić.

-Danas u okviru učilišta djeluju kazališna djelatnost, koja ima vlastitu produkciju, odnosno Gradsko kazalište ‘Scena Gorica’, kinematografska djelatnost, odnosno naše Kino Gorica, izdavaštvo utjelovljeno kroz biblioteku Albatros, galerijska i glazbena djelatnost koje nas tradicionalno dobrim dijelom drži, a to je obrazovna djelatnost. Osim organizacije programa kroz ove djelatnosti, vrlo izazovan i zahtjevan zadatak Učilišta jesti i odgoj publike, u tome nam uvelike pomažu odgojno obrazovne ustanove- poručila je ravnateljica Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

U učilištu možete pohađati tečaj gitare, robotike, radionice za popularizaciju prirodnih znanosti, škola crtanja, praktični tečajevi krojenja i šivanja za odrasle, radionice heklanja i upravljanja osobnim financijama, pripreme za poslovne intervjue i prezentacije na stranom jeziku. Naša biblioteka koja je izdala više od dvjesto naslova daje priliku neafirmiranim autorima, baš kao i galerijska djelatnost kroz izložbe.

-Naš slavljenik dostojno igra svoju ulogu kao nositelj kulture i obrazovanja u Velikoj Gorici. Hvala svima onima koji su svojim radom i trudom tome doprinijeli, bivšim i sadašnjim zaposlenicima, svim mojim prethodnicima i svima onima koji su uvijek nesebično spremni na suradnju- zaključno je poručila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Anita Pišković.

 

Više o događaju moći ćete pročitati u novom broju VGdanas novina. 

Podijeli