°C 3

Od danas na snazi nove mjere: Na svadbama najviše 30 osoba, zabranjena prodaja alkohola iza ponoći

26.10.2020.

Petar Brnada

Zbog velikog porasta broja novozaraženih koronavirusom u cijeloj državi, Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je popis novih mjera koje su danas stupile na snagu.

Na popisu novih mjera našla se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu dok na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba.

Kada je riječ o pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni, može biti prisutno najviše 30 osoba, a na ostalim privatnim svečanostima najviše 15 osoba.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja, a javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbenih svečanosti, koje mogu trajati najdulje do ponoći.

Okupljanja i svečanosti koje se održavaju u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog ugostiteljskog objekta utvrđenog odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružanja ugostiteljskih usluga.

Novim mjerama propisana je i obveza dostavljanja obavijesti o održavanju svih javnih događanja, okupljanja i svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba nadležnoj službi Ravnateljstva civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim javnim događanjima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba.

Nacionalni stožer propisao je i zabranu prodaje alkoholnih pića od ponoći do 6 sati te obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metara.

Uoči nadolazećeg blagdana, propisano je i obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.