Novosti Sport Događanja

Nove mjere: Skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, manje ljudi na javnim okupljanjima, svadbama, sprovodima...

20.11.2020. / Petar Brnada

S obzirom da u tjednu koji je iza nas nije došlo do smanjenja broja zaraženih osoba, Nacionalni stožer civilne zaštite danas je predstavio nove, još restriktivnije zaštitne mjere. Kako je kazao ministar Davor Božinović, mjere stupaju na snagu u subotu u ponoć, a potrajati će sve do 15. prosinca.

Tako su javna događanja i okupljanja koja su do sada bila ograničena na 50 osoba sada ograničena na 25 osoba. Uvedena su i ograničenja po pitanju svadbenih svečanosti na kojima prema novim mjerama sada može biti samo 15 umjesto dosadašnjih 30 osoba. Sprovodi su ograničeni na najviše 25 osoba, a propisano je i da se sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Restriktivnije mjere uvedene su i po pitanju privatnih okupljanja i svečanosti na kojima je broj osoba ograničen na 10 umjesto na dosadašnjih 15. Što se tiče sportskih natjecanja odlučeno je da se mogu nastavit, ali bez gledatelja i uz pridržavanje mjera.

Zatvaraju se noćni klubovi i casina

U potpunosti je obustavljen rad noćnih klubova, disco barova, casina i automat klubova, a ugostiteljskim objektima kojima nije obustavljen rad, radno vrijeme je ograničeno do 22 sata. Svim onim ugostiteljskim objektima kojima nije obustavljen rad propisana je obveza da na ulazu jasno istaknu obavijest o maksimalnom broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Istaknuta je i obveza za sve trgovine da također na ulazu jasno istaknu obavijest o maksimalnom broju kupaca koji istovremeno mogu biti unutra.

Stožer je istaknuo i obvezu za sve trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca uoči sniženja i blagdana poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dozvoljenog.

Uvodi se i zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22 sata do 6 sati.

Za ona okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba kao što su profesionalni umjetnički programi, kina, vjerski obredi itd. uvedena su dodatna ograničenja. Broj osoba ograničava se sukladno veličini prostora. Ministar Božinović istaknuo je da za svaku osobu moraju biti osigurana 4 četvorna metra površine.

'Ključ u samodisciplini'

-Ulazimo u zimu, iskustva drugih zemalja pa i naše iskustvo od početka proljeća govore nam da čim otvoriš prostor virusu i relaksiraš mjere da dolazi do ubrzanog širenja zaraze. Mjere moraju biti osmišljene da budu dugoročnije i da mogu trajati duže od nekoliko tjedana. Borimo se s takvim virusom. Mi smo u svom ovom razdoblju nešto novo naučili, ali još uvijek ima dosta nepoznanica i još uvijek nije nitko kazao koja bi konkretna mjera bila koja bi najviše pridonijela pa se očito radi o kombinaciji više mjera- rekao je Božinović na današnjoj press konferenciji Stožera.

-Stvar koju treba istaknuti je da ne postoji mjera koja može zamijeniti disciplinu svakom pojedincu. Mislim da je s ove govornice od veljače i ožujka svakodnevno ponavljano i ponavljat ćemo i dalje jedno te isto, koje su to elementarne mjere zaštite odnosno kako se zaštititi i spriječiti da budete zaraženi ili da zarazite nekoga drugog virusom i to je zapravo jedino jamstvo uspjeha- samodisciplina- poručio je Božinović.

Podijeli