°C 11

Noćni istraživački pohod na život u Turopoljskom lugu

05.09.2018.

Ivana Ćurić

Udruga Hyla i Grad Velika Gorica Vas pozivaju da upoznate „Noćni život Turopolja“ u istraživačkom izletu koji će se 7. rujna održati u Turopoljskom lugu.

Novo je to događanje za Velikogoričane koje počinje u 19:00 sati kada kroz priču, terensku šetnju te uz sjaj svjetlosnih piramida možete pobliže upoznati neke od stanovnika Turopoljskog luga. Potrebno je zbog specifičnog terena ponijeti adekvatnu odijeću i obuću, svjetiljku i repelent.

Teren će trajati tri sata, a start je kod Kučkog mosta do kojeg je potrebno doći iz smjera Rakitovca.

-Ovom manifestacijom voljeli bismo upoznati i Vas s bogatstvom i bioraznolikošću Turopoljskog luga. Noću su šuma i njeni „stanovnici“ i dalje aktivni, neki tek započinju svoju aktivnost dok drugi odmaraju na travkama ili vegetaciji uz rijeku Odru. Zajedno ćemo laganom šetnjom obići njihova staništa, dio šume, livade, rijeku, a vi i vaši najmlađi ćete imati priliku postati terenski biolozi na jedan dan. Postavit ćemo i svjetlosne piramide kako biste se upoznali i s noćnim leptirima ovoga kraja, osim njih piramide posjećuju i ostali predstavnici faune kukaca poput kornjaša i skakavaca, ali i predstavnici vodozemaca poput žaba-stoji u pozivu na istraživački noćni izlet.Udruga Hyla je stručno – znanstvena neprofitna organizacija, osnovana 1997. godine, kojoj je osnovni cilj vrednovanje, očuvanje i zaštita prirode i biološke raznolikosti. U razdoblju između ožujka i rujna 2017. godine, u suradnji s gradskim upravnim odjelom za urbanizam i zaštitu okoliša Velike Gorice, provodila je istraživanje na dnevnim i noćnim leptirima, vodozemcima i gmazovima, kornjašima te flori Turopoljskog luga i livada košnica uz rijeku Odru.Turopoljski lug jedna je od rijetkih očuvanih poplavnih šuma na području Hrvatske te je kao takva veoma značajna za bioraznolikost flore i faune Hrvatske. Fauna Turopoljskog luga iznimno je bogata. Unutar provedenih istraživanja posebno ističu nalaze zaštićenih, Natura 2000, vrsta leptira poput kiseličinog vatrenog plavca te močvarne riđe, kornjaša (velika hrastova strizibuba), vodozemaca poput mukača i velikog vodenjaka te barsku kornjaču kao predstavnika gmazova. Istraživanjem je po prvi puta, za ovo područje, zabilježena i vrsta vretenca sredozemna zelenka. I njih možete upoznati ovog petka, stoga se pridružite istraživanju noćnog života u Turopoljskom lugu.