°C 23

Nestabilnost u Županijskoj skupštini: Sjednica i proračun opet odgođeni

19.12.2017.

ivana

Niti jedna od dviju sjednica Županijske skupštine koje su se danas trebale održati nije dočekala svoj kraj. Četvrta sjednica, koja je započela u 11 sati, i na kojoj se našao i novi proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu u nekoliko je navrata prekidana, a na posljetku i odgođena. O proračunu i drugim pitanjima nije se niti raspravljalo, već su puna tri sata obilježile stanke koje su vijećnici zatražili u više navrata zbog složenosti nastale situacije.

Na samom početku, novooformljena koalicija koju čini 26 vijećnika HDZ-a, Stranke rada i solidarnosti MB365, HSU-a i HSLS-a zatražila je dopunu Dnevnog reda zbog žurnosti postupka razrješenja predsjednika Skupštine Mihaela Zmajlovića i imenovanja novog predsjednika. S 26 glasova "za" i 25 "protiv" dopuna je prihvaćena te je dnevni red 4. sjednice dopunjen točkama dnevnog reda 5. sjednice, a koja je pak bila zakazana za danas u 15 sati.Nakon izglasavanja i prihvaćanja takvog, opsežnijeg, dnevnog reda s 29 točaka, zatražena je prva u nizu stanki. Za govornicom su se redali vijećnici jedne i druge strane. Razlozi su bili od usklađivanja stavova zbog novonastale situacije do konzultacija, pa sve do razgovora sa županom Kožićem oko opsežnih amandmana koji se predlažu na proračun. Zbog ove posljednje teme, stanka je potrajala duže od sat vremena, a u međuvremenu je održan i ekspresan aktualni sat. Nakon svega, klub zastupnika HDZ-a, Stranke rada i solidarnosti MB365, HSU-a i HSLS-a zatražio je prekid sjednice zbog opsežnosti dnevnog reda i vremena koje je već utrošeno na brojne stanke.Ovakvu situaciju, još uvijek aktualni predsjednik Županijske skupštine, Mihael Zmajlović komentirao je kao "nered i kaos u Županiji", a koji je izazvala, kako ju naziva, "hibridna većina skupštine koja opstruira rad županije".

-Pričali su da imaju većinu, dakle imaju potpise, ali iz nekog razloga, oni to nisu danas htjeli pokazati. Vidjeli ste da je prekid sjednice zatražen prije izglasavanja nepovjerenja predsjedniku skupštine. Očigledno su tu neki mutni poslovi. Prebjezi, prelaženje nekih vijećnika iz jednog tabora u drugi odvijaju se pod nekim čudnim okolnostima. I imamo kulminaciju tih događaja. Mogu apelirati na sve članove skupštine da gledaju prvo interes građana Zagrebačke županije i ono što nam je primarno da se posao odvija kako treba i poštuje volja birača-kazao je Zmajlović, a s njime se složio i župan Kožić ističući da se radi o većini koja zapravo ne postoji.

Iz HDZ-a pak uvjeravaju da je nova većina stabilna te upozoravaju na povredu poslovnika od strane aktualnog predsjednika.-Morate znati da 5. sjednica nije sazvana u skladu s poslovnikom. Ona je mrlja u proceduri sazivanja sjednica jer s materijalima broji samo 4 dana od sazivanja do održavanja, a tu je poslovnik ponovo povrijeđen. Stoga smo po žurnom postupku dopunili 4. sjednicu određenim točkama – kazao je vijećnik Damir Mikuljan obrazloživši i razloge otkazivanja sjednice:

-Dogodilo se to da je određeni broj vijećnika iz različitih stranaka izrazio različito viđenje dijelova proračuna. Mi smo napisali opsežne amandmane, zatražili stanku upravo da se župan upozna s tim amandmanima i na toj stanci je otišlo sat i 15 minuta. Želja je da dobijemo na vremenu i što će se dogoditi s proračunom kada mijenjamo stavke – objasnio je Mikuljan.Amandmani koje predlažu teški su oko 15 milijuna kuna, objasnio je pak vijećnik MB365 Zvonko Kunić zbog čega je primjerenije o svemu raspravljati hladne glave.

-Kad se radi o proračunima koji su 350 milijuna kuna teški, svi vijećnici moraju znati zašto dižu ruku, uključujući i amandmane. I da će nam ta pauza pomoći da budemo odgovorniji u Skupštini županije. Nisu nas građani birali da bismo bili manekeni nego da za svaku odluku i odgovaramo – kazao je Kunić.Objasnio je i kako je ovakva nestabilna situacija u Županijskoj skupštini nije novost već da ovaj saziv skupštine na takav način djeluje od samog početka.

-Težina i kompleksnost situacije u Županijskoj skupštini se pokazala već na osnivačkoj skupštini kad je tek 20. lipnja na dan skupštine, ujutro sklopljena većina. Dakle nije dobro krenulo i taj put smo imali 26 naprema 25 ruku – kazao je Kunić.

Šuška se da su presudne upravo ruke vijećnika Stranke rada i solidarnosti koje čekaju rasplet situacije u Skupštini Grada Zagreba zakazane za ovaj četvrtak. Tek nakon nje, situacija u Županijskoj skupštini mogla bi se razjasniti što će se znati na nastavku sjednice Skupštine najavljene za 27. prosinca.

(Maja Ivčić)