Novosti Sport Događanja

"Ne želimo da ostane samo na zgradi i opremi": Počela suradnja škole i obrtnika za Regionalni centar kompetentnosti

23.02.2023. / Redakcija

Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu –Industrija 4.0 ušao je u završnu fazu, a danas je u prostorijama Udruženja obrtnika Velika Gorica održan Okrugli stol na kojemu se u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb raspravljalo o značaju i utjecaju Industrije 4.0 na unapređenje i daljnji razvoj strukovnog obrazovanja.

Podsjetimo, projekt Regionalnog centra kompetentnosti provodi Srednja strukovna škola Velika Gorica, a financira se sredstvima EU (ESF i EFRR uz sufinanciranje Zagrebačke županije), ukupne vrijednosti više od 100 milijuna kuna (preko 130 tisuća eura).

S Centrima izvrsnosti na tri lokacije – u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu – pokrit će se devet umreženih strukovnih škola u Zagrebačkoj županiji, te će preko 2 tisuće učenika imati priliku participirati u centrima i učiti na vrhunskoj modernoj opremi.

Srednja strukovna škola Velika Gorica kao nositelj projekta postaje Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor bit će Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se u Srednjoj školi Dugo Selo nalaziti Centar izvrsnosti za robotiku.

- Ovo je veliki iskorak, ne samo za Veliku Goricu, već i za cijelu Zagrebačku županiju, jer smo jedinstveni u smislu regionalnih centara – kaže ravnatelj Srednje Strukovne škole Miroslav Antolčić.

Preostalo je svega još nekoliko mjeseci do realizacije projekta. Iako je završetak izgradnje Centra za izvrsnost predviđen do kraja 2023. godine, prema okvirnom planu bi Centar trebao zaživjeti već najesen, kako bi učenici početkom sljedeće školske godine mogli participirati.

No iako zgrada i oprema čine važan segment ovoga projekta, još važnija je suradnja s obrtnicima, a upravo je današnji okrugli stol poslužio za informiranje i uspostavljanje dijaloga između škole i obrtnika.

- Danas imamo priliku našim obrtnicima s područja Velike Gorice i šire prezentirati upravo opremu i reformu strukovnog obrazovanja i pozvati ih na suradništvo kako bi taj projekt oplemenili. Ne želimo da ostane samo na zgradi i opremi, nego da se povežemo s njima, da surađuju s nama i da pokušamo našim učenicima pomoći da čim lakše iz obrazovnog sustava prijeđu u realni sektor na tržište rada. Upravo je to svrha cijelog projekta – objašnjava Antolčić.

Predsjednik Udruženja obrtnika, Vladimir Birek, pozdravio je ovaj projekt.

- Trenutačno stanje u obrtništvu je hirovito. Za sve naše obrtnike ovakvi su potezi jako važni iz vrlo jednostavnog razloga – obrtnici dobivaju puno kvalitetnijeg radnika, a otvara se mogućnost mladima da po završetku školovanja otvore svoj obrt – komentirao je Birek.

Vlado Rožić, vlasnik tvrtke alas-info d.o.o. ima dugogodišnju povezanost sa Srednjom strukovnom školom Velika Gorica te sudjeluje u sustavu opremanja za potrebe Centra. Kroz iskustvo zapošljavanja u sustavu izobrazbe kroz koje je educirao buduće radnike, kao ključni element ovoga projekta naveo je upravo nastavnike.

- Iako smo u završnoj fazi, tek sada počinje glavni dio ovoga procesa. Centar je najsloženiji dio priče, to je zaokruživanje svih elemenata. Nove tehnologije nisu popraćene u dosadašnjem školskom sustavu i tu je deficit, stoga je ključno da nastavnici temeljito poznaju tehnologiju. Nastavnici inženjeri moraju preuzeti odgovornost i ući u dubinu problema, što je ogroman zadatak – objasnio je Rožić.

Zadatak je to koji vrijedi napraviti za budućnost obrtništva u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji.

Galerija slika

"Ne želimo da ostane samo na zgradi i opremi": Počela suradnja škole i obrtnika za Regionalni centar kompetentnosti "Ne želimo da ostane samo na zgradi i opremi": Počela suradnja škole i obrtnika za Regionalni centar kompetentnosti "Ne želimo da ostane samo na zgradi i opremi": Počela suradnja škole i obrtnika za Regionalni centar kompetentnosti "Ne želimo da ostane samo na zgradi i opremi": Počela suradnja škole i obrtnika za Regionalni centar kompetentnosti "Ne želimo da ostane samo na zgradi i opremi": Počela suradnja škole i obrtnika za Regionalni centar kompetentnosti

Podijeli