°C 19

Ne zaboravite pomaknuti kazaljke!

27.10.2017.

majai

Ovaj vikend počinje zimsko računanje vremena stoga ne zaboravite pomaknuti kazaljke svojih satova, kao ni voziti s upaljenim svjetlima automobila i danju.

Zimsko računanje vremena započinje u noći sa subote, 28., na nedjelju, 29. listopada. Sat će se pomaknuti unazad tako da će u 3 sata u noći zapravo biti 2 sata. Jesen će nam stoga podariti dodatni sat koji možemo iskoristiti za dulje spavanje u nedjelju ujutro.

Zimskim računanjem vremena počinju i obveze za vozače koje se odnose na vožnju s upaljenim svjetlima i danju. Tako prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u razdoblju zimskog računanja vremena, od posljednjeg vikenda u listopadu pa sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

S povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.