°C -2

NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu...

14.01.2021.

Ivana Ćurić

Fotografija razrušene crkve u Kravarskom zasigurno će ostati simbol štete nastale od potresa u 2020. godini na širem velikogoričkom području. No, uz Kravarsko, Pokupsko, Hotnju, Dubranec štete na sakralnim objektima nastale su gotovo svugdje, od Odre do Veleševca, negdje manje, negdje veće.

Razrušena crkva Svetog Križa u Kravarskom, kapelica Svete Kate i oštećena crkva Gospe Snježne u Dubrancu, kapelica Svetog Duha na Hotnji samo su neke sakralne građevine stradale u potresu koji je obilježio kraj 2020. godine. No štete ima i puno dalje, u centru grada, u Odri, u Bukevju, Mraclinu, Vukovini...

Uz već spomenute crkve i kapelice o kojima smo pisali, provjerili smo stanje i u drugim župama, u susjednim općinama, i u Velikogoričko-odranskom dekanatu. Pokupsko koje je također dosta pogođeno nedavnim podrhtavanjima tla koja još ne prestaju, također je jedno od mjesta koje je ostalo bez župne crkve. Naime, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije toliko je oštećena da je van uporabe.

-Crkva je jako stradala u potresu, trebat će se rušiti jedan dio da se sačuvaju zidovi od daljnjeg propadanja. Zidovi sa strane imaju oštećenja, golim okom se vidi da nije za upotrebu, a obnova će trajati najmanje pet godina, možda i više, to je takav objekt. Nedavno smo ju obnavljali, sad krećemo ispočetka-prokomentirao nam je aktualno stanje vlč. Franjo Ćuk, župnik koji je na čelo ove župe stigao prošle godine.-Bili su statičari, konzervatori, geodeti, stanje se još uvijek snima, ali crkva je dobila već crvenu oznaku. Toranj se, po meni, čini za sada najmanje oštećen, ali lađa je zbilja jako stradala i svaki dan vidimo kako padne neki novi komad žbuke, svako novo podrhtavanje stvara nove probleme i štetu-dodaje župnik Ćuk.

Uz crkvu stradala je i župna kuća koja je privremeno neuporabljiva i koristiti se "na vlastitu odgovornost". Župnik kaže, dobrim djelom je prekrivena knaufom, pa se i ne vide posljedice koje je potres možda ostavio, no soba Pavla Štoosa je u groznom stanju i planiraju skloniti i sačuvati predmete iz nje. Baš kao što su to činili za vrijeme rata, mise će mještani uskoro pohoditi u jednoj dvorišnoj dvorani koja je služila kao kapela.

-Tijekom Domovinskog rata ta je dvorana služila kao kapela , u njoj se još nalazi nešto robe od župnog Caritasa, a nadamo se da ćemo je osposobiti do svjećenice, 2. veljače. Naravno ima tu puno posla, treba osigurati struju i grijanje. Do tada se okupljamo u drvenim kapelama našeg kraja koje su apsolutno očuvane- rekao nam je župnik Ćuk.

Krovište župne kuće brzo je sanirano, no korištenje objekta je i daljje na vlastitu odgovornost (foto: Facebook,Župa Uznesenja BDM, Pokupsko)


Bukevje: Crkva zatvorena zbog opasnosti od urušavanja


Kada će se ponovno, i hoće li se uopće, više slaviti sveta misa u crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Bukevju također je neizvjesno. Crkva koja je inače bila u lošijem stanju otprije zbog dotrajalosti i prokišnjavanja, potres je toliko oštetio da je i ona zatvorena zbog opasnosti od urušavanja zabatnog zida na ulaznom pročelju.

-Najveći problem je nastao na crkvi u Bukevju, tamo je sa stropa palo dosta žbuke, prednji zid se pomaknuo 2-3 cm prema naprijed, odvojio se od stropa praktički, tako da smo ju morali zatvoriti i ograditi jer, ne daj Bože, još malo jačeg potresa to bi se moglo urušiti. Bili su stručnjaci iz restauratorskog zavoda i ministarstva kulture, kao i djelatnici Grada Velike Gorice i popisali su kompletno stanje -kaže vlč. Marijan Prepeljanić koji uz župu Svetog Ivana Krstitelja u Novom Čiču vodi i župu Sv. Antuna Padovanskog, Bukevje. Crkva u Bukevju tako čeka detaljan pregled statičara po čijem će se naputku kasnije djelovati. Do tada mještani Bukevja na misu mogu odlaziti u Novo Čiče, gdje je uz misu u 8 sati, nedjeljom u 11 sati misa na otvorenom.Unutrašnjost crkve Sv.Antuna Padovanskog, Bukevje (foto: Z.Kunić)

 

Vlč. Prepeljanić rekao nam je i kakvo je stanje u župi Novo Čiče.

-Oštećena je župna kuća, vidi se kako je popucalo na par mjesta po prostorijama, ali nije ugroza za stanovanje. U župnoj crkvi Sv.Ivana Krstitelja stradao je oslik koji smo radili prije dvije godine , palo je dosta toga, odvojio nam se i glavni zid lijevo i desno od tornja, 1,5-2 cm, nije jako, to će se dati sanirati, i statika crkve nije ugrožena-kazao je vlč. Prepeljanić dodavši kako je crkva Ranjenog Isusa u Novom Čiču još najbolje prošla u ovim potresima, bez oštećenja.

U Veleševcu se čeka statičar, mise u vatrogasnim domovima

Pregled statičara još čeka župna crkva Svetog Petra u Veleševcu, iako nije stradala kao ona u Bukevju, dok se tlo još trese, zbog vidljivih oštećenja unutra nije ugodno biti.

-Ima dosta oštećenja na župnoj crkvi Svetog Petra,n e naravno kao crkva u Kravarskom, dobila je malo po sredini stropa, po rubovima, uz jedan prozor se pojavilo napuknuće. Statičari nam još nisu došli, ne znam kome se obratiti, potreban je stručan izvid. Za sada imamo mise u vatrogasnim domovima jer se tlo još uvijek trese-rekao nam je vlč. Kristijan Krajinović, župnik u Veleševcu.


Prizor iz crkve Svetog Petra Apostola, Veleševec (foto: K.Krajinović)

 

Uz nastalu štetu na crkvi, nešto štete ima i na župnom dvoru gdje je pao jedan dimnjak i par crjepova, a minimalnu štetu pretrpjela je i kapelica Sveta Tri Kralja u Orlima.

Mraclin: Crkva svetog Vida također zatvorena

U vukovinskoj župi Pohoda Blažene Djevice Marije,najveća je šteta nastala u Mraclinu gdje je oznaku "privremeno neuporabljivo" dobila crkva Svetog Vida izgrađena krajem 19. stoljeća.

- Crkva u Mraclinu nam je najviše stradala, toranj ima napuknuća, kroz cijelu crkvu su tragovi pucanja i tamo nam je zabranjeno okupljati se dok tektonski nemiri traju, pa misu održavamo u društvenom domu u Mraclinu. Kapelica u Okujama je prošla, srećom, bez štete, kao i naša "stara dama" u Buševcu i tamošnja nova crkva. Drveni župni dvor u Starom Čiču, i kapelica u Rakitovcu su također bez štete-ispričao nam je dekan Velikogoričko-odranski Đuro Sabolek. Vidljiva šteta nastala je u župnoj crkvi u Vukovini, no bez veće ugroze za vjernike.

(foto: Zvonik u Mraclinu, foto:Mraclin.hr)

-Župna crkva ima dva napuknuća nad svodom iznad oltara odnosno na zidu iznad sakristije, volta između velike i male kupole je napukla, i na velikoj kupoli je lom, ali nije ugrožavajući, baš se nalazi na slici svetog Filipa. S vanjske strane, na dozidanim dijelovima uz toranj, odvojili su se od tijela zvonika koji je na mjestu, srećom, to je pukotina par centimetara, ali to će se sanirati, dosta je stradao prolaz sporedni gdje su ispovjedaonice, napuknuo je izvana i iznutra, na koru je jedno napuknuće nad apsidom, no sve to nije toliko oštećenje da bi ikoga ugrožavalo-dodao je župnik Sabolek.Na terenu su većinu sakralnih objekta u prvom izvidu obišli statičar, konzervatori i djelatnici gradskog odjela za kulturu među kojima je bio i pročelnik Zvonko Kunić koji je ranije potvrdio i da je crkva Svetog Martina u Ščitarjevu dodatno oštećena. Ona je naime bila u postupku sanacije nakon zagrebačkog potresa u ožujku prošle godine, a nedavni potresi donijeli su nova oštećenja, no, srećom, ne u toj mjeri da se ne može koristiti.

-Čim dobijemo statičara obići ćemo još i objekte u Kozjači, Šiljakovini, Lomnici te kapelicu svete Filomene na gradskom groblju-rekao nam je pročelnik Zvonko Kunić.

Kad je u pitanju župa Kravarsko i kapela u Kozjači također je van uporabe. Župna crkva Svetog Jurja i Imena Marijinog u Odri nakon prvog potresa ostala je bez zabata iznad ulaznog pročelja crkve, a cigle su oštetile i kip bl.Alojzija Stepinca u dvorištu. Velika Mlaka prošla je bez štete, a u centru grada očekuje se skidanje zvonika s crkve Navještenja BDM.

-Kao što je već poznato, zvonik ide u obnovu, u dogovoru s ministarstvom i biskupijom rečeno je da se ide što prije kako bi se učvrstio. Nešto malo je u potresu ispucala kapelica svetog Lovre i župna kuća, ali ništa dramatično. Zvonik jedini zahtjeva sanaciju odmah da se ne bi što dogodilo uslijed novih potresa. Očekujemo danas dolazak statičara da odrede daljnje radove, više je varijanti pa ćemo vidjeti-rekao nam je župnik Norbert Ivan Koprivec. Bez obzira na razmjer šteta koje su nastale na sakralnim objektima širom našeg kraja jedno je sigurno, trebat će itekako puno molitve i dobre volje da "rane" na našim crkvama zacijele.

Galerija slika

NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu... NAKON POTRESA: Van uporabe crkve u Pokupskom, Mraclinu, Bukevju, Veleševcu...