Novosti Sport Događanja

Nakon ostavke predsjednice županijske skupštine oglasio se i župan Kožić

01.03.2024. / Ivana Ćurić

O ostavci predsjednice Skupštine Zagrebačke županije Martine Glasnović priopćenjem za medije oglasio se i župan Stjepan Kožić (NLSK) u kojem optužuje donedavnu predsjednicu skupštine za "okretanje leđima dogovorenim projektima i programima", a pravi razlog župan je pronašao u nastojanjima Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a da si osigura još jedan mandat u Saboru.

Priopćenje za medije donosimo u nastavku:

"Bez da je osobno dala obrazloženje, Martina Glasnović (HSS) podnijela je ostavku na mjesto predsjednice Skupštine Zagrebačke županije. U izbornoj smo godini pa stoga ne čudi što političke opcije užurbano traže što bolje mjesto u političkoj areni. No, svoje mjesto treba izboriti djelima, a nipošto ne podmetanjima, neistinama, izvrtanjem teza.

Ovotjedno priopćenje HSS-a, u kojemu se pokušava opravdati ostavka dosadašnje predsjednice Županijske skupštine, klasičan je primjer političke manipulacije! U priopćenju se navodi da župan Zagrebačke županije ne želi raspisati javni poziv za financiranje projekata vatrogasaca, branitelja i udruga civilnoga društva. No, činjenica jest da predsjednica Županijske skupštine nije željela na dnevni red predstojeće sjednice Skupštine uvrstiti županov prijedlog Pravilnika o financiranju udruga, usklađen s preporukama Državne revizije i Službe za unutarnju reviziju Zagrebačke županije. Na prijedlogu novoga Pravilnika radilo je 11 osoba!

Poštujući proceduru, želja je bila nakon sjednice Skupštine raspisati javni poziv za financiranje projekata i programa udruga, usklađen s preporukama revizije. Nažalost, neuvrštavanjem prijedloga Pravilnika na dnevni red sjednice Skupštine, raspisivanje javnoga poziva onemogućila je upravo gospođa Martina Glasnović (HSS). Valja naglasiti da su početkom godine održani sastanci Savjeta za zdravlje i Savjeta za socijalnu skrb Zagrebačke županije na kojima je jasno rečeno da će javni pozivi biti raspisani nešto kasnije nego proteklih godina, upravo zbog izmjene Pravilnika i procedure koju treba ispoštovati! Zakonsku proceduru sada je 'zakočila' upravo Martina Glasnović (HSS), pa nakon toga dala ostavku na mjesto predsjednice Skupštine Zagrebačke županije. Izvršna vlast i osobno župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (SKNL) nikada nisu predlagali niti zahtijevali da se na dnevni red Skupštine stave dokumenti koji nisu u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom o radu Županijske skupštine.

Koji su onda stvarni motivi ostavke Martine Glasnović (HSS) na mjesto predsjednice Skupštine Zagrebačke županije? Isključivo zasnovani na želji predsjednika HSS-a Kreše Beljaka da sebi osigura što bolje mjesto na izbornoj listi za još jedan mandat u Hrvatskom saboru. U političkim krugovima 'kruži priča' da predsjednik HSS-a, vrlo glasan na nedavnom prosvjedu na Markovu trgu, ima politički dogovor s SDP-om za mjesto na listi koje bi mu donijelo još jedan saborski mandat, ali uz uvjet da Županijska organizacija HSS-a Zagrebačke županije ne smije programski surađivati s većinom u Skupštini Zagrebačke županije, koju čine HDZ i stranka SKNL. Nakon lokalnih izbora 2021. i formiranja Skupštine Zagrebačke županije korektno smo programski surađivali s dosadašnjom predsjednicom Županijske skupštine, a koja je sada, iz sebičnih interesa predsjednika njezine stranke, naglo okrenula leđa dogovorenim projektima i programima! Možda se i ona vidi na listi lijeve opcije za ulazak u Hrvatski sabor!

Stranka Stjepan Kožić - Nezavisna lista, župan Zagrebačke županije, vijećnici i članovi SKNL-a koji obnašaju razne dužnosti nastavit će, bez ikakva taktiziranja, provoditi programske odrednice SKNL-a i proračunom Zagrebačke županije za 2024. prihvaćene projekte i programe."

Podijeli