°C 15

Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi

12.12.2019.

Romana Šimek

Dobitnik tradicionalne Književne nagrade Albatros za ovu godinu je Velikogoričanin Stipo Bilić, a nagradu je dobio za svoj prvi roman Slava. Priča je to kojom autor ulazi u svijest jedne žene, turopoljske plemenitašice Slave pl. Ištvanić odnosno Slave Šenoa, supruge velikog hrvatskog književnika Augusta Šenoe. Njena životna priča – od školovanja, upoznavanja s Augustom, života s njim i njenim udovištvom - zanimljiva je, ljudski topla i poučna. Stipo Bilić uhvatio se ove privlačne teme i napisao posebnu knjigu. 

Svojim rukopisom oduševio je tročlano povjerenstvo koje je odlučivalo o nagradi – književnike Božidara Prosenjaka, Maju Kušenić Gjerek i Dariju Žilić.

-Upravo sa igranjem perspektivama, s retrospektivnim pripovijedanjem u kojima se Slava prisjeća svoga života kroz to i iskazuje veliku vjeru u slobodarstvo. Namjeravala je biti učiteljica, baviti se jezikom i narodom, no nakon što je upoznala Šenou, mijenja svoje odluke i njezin život, odustaje od svog poziva, no ne odustaje od svojih ideja. Upravo time je ova knjiga o slobodarstvu, ljubavi prema svom narodu koje je širila razgovorima s mladim ljudima- kazala je Darija Žilić.

Književna nagrada Albatros utemeljena je s ciljem afirmacije novih djela i novih imena u hrvatskoj književnosti, a sastoji se od novčane nagrade u iznosu od 5.000,00 kn, diplome i tiskanja nagrađene knjige. U obzir za nagradu dolaze rukopisi: roman, zbirka kratkih priča, dramski tekst, pjesme; za odrasle ili djecu.

-Ono što mi je bilo izuzetno drago je činjenica da se autor poigrao tom riječju Slava, jer naravno da se uz književnike veže i neka želja za slavom, za priznanjem. Međutim, ona slava koja je bila krucijalna za Šenoin život nije bila ta vanjska, prolazna, zemaljska slava, nego slava jedne ljubavi prema njegovoj supruzi Slavi- kazala je Maja Kušenić Gjerek.

Kako je rekla ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Anita Pišković, Stipo nas je kroz ovo svoje nagrađeno djelo vratio u povijest, a sama priča nepresušna je inspiracija za stvaranje književnih i glazbenih djela. -Iduće godine POUVG slavi 60 godina djelovanja i tim povodom planiramo novitete u području izdavačkih djelatnosti. Namjera nam je izdati prvu zvučnu knjigu Biblioteke Albatros, a ova domaća tema domaćeg autora je vrlo prikladan materijal za to- kazala je Anita Pišković.

-Pisac koji se usudio pisati o jednom od najpoznatijih hrvatskih pisaca - Augustu Šenoi, a još što je teže, o njegovoj supruzi- u šali je dodao gradonačelnik Dražen Barišić, koji je čestitao autoru te mu predao nagradu. 

Sam autor srdačno je zahvalio svima na suradnji i pomoći, kao i podršci koja mu pristiže sa svih strana. Kako je ispričao, godina je za njega počela vrlo ružno, spomenuvši zdravstvene tegobe, no kaže, nije mogao ni sanjati da će završiti ovako predivno. Mnoge likove iz vlastitog života predočio je u knjizi, poput oca i bake. Posebnu zahvalu uputio je svojoj majci.

Galerija slika

Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi Nagrađen Stipo Bilić, autor tople i poučne priče o slavi jedne ljubavi