Novosti Sport Događanja

Na Zavodu za zapošljavanje posao čeka preko 1000 Goričana, u gradu ga nudi šezdesetak poslodavaca, evo kojih!

20.07.2021. / Maja Peranić

Zaključno s današnjim danom na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje objavljeno je 60 oglasa za posao poslodavaca s područja Velike Gorice. Nažalost, na burzi rada daleko je više onih koji posao traže nego onih koji ga nude. Takva situacija ne zaobilazi niti Veliku Goricu gdje je u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine evidentirano oko 1300 nezaposlenih. Iako je profil nezaposlenih šarolik, od onih visokoobrazovanih do onih sa završenom tek osnovnom školom, najviše radnih mjesta u Velikoj Gorici ima za srednju stručnu spremu, dok se za visoku i višu može naći tek pokoje radno mjesto.

Traže se tako čistači, spremači, tokari, automehaničari, bravari i strojobravari, frizeri, trgovci. Tvrtka Securitas Hrvatska d.o.o. otvorila je 5 radnih mjesta za posao zaštitara, 3 zavarivača traži Sever trade d.o.o., a tvrtka Lugines d.o.o traži 5 radnika u izgradnji telekomunikacijske mreže. Za spomenute poslove dovoljna je srednja stručna sprema, za pojedine i završena osnovna škola. Nisko kvalificirane radnike traže i u tvrtki Zagrebačke kutije Box j.d.o.o. koja se bavi poslovima dostave hrane. Traži se pet dostavljača, a dovoljno je znati voziti bicikl, motocikl ili automobil, znati se koristiti mobilnom aplikacijom i biti punoljetan.

Šir Gradnja j.d.o.o traži tri kuharice, a Color Mikulčić d.o.o. prodavača boja i lakova. Radnike zapošljavaju i tri frizerska salona u Velikoj Gorici, a otvoreno je ukupno 5 radnih mjesta za tu struku.

Trgovina Veseli dućan traži djelatnika u on-line trgovini – web prodavača odnosno web administratora. Otvoreno je jedno radno mjesto, a potrebna je četverogodišnja srednja škola. Traži se i devet pomoćnika u nastavi u velikogoričkim srednjim školama.

Za nezaposlene s višom ili visokom stručnom spremom u ponudi su poslovi projektanta u tvrtki V.G. Nadzor d.o.o koja traži osobu za arhitektonsko projektiranje, terenskog komercijalista traži Staklo dom grupa d.o.o., a edukacijski rehabilitator potreban je u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Popis svih otvorenih oglasa za posao s područja Velike Gorice, zaključno s današnjim danom, možete pronaći ovdje.

47 Goričana na burzi više od 8 godina

Prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje lipanj je u Velikoj Gorici zaključen s 1146 nezaposlenih osoba, prijavljenih u sustav Zavoda. Najviše nezaposlenih Velikogoričana, prema evidenciji Zavoda, ima završenu srednju školu, njih 719. Zatim slijede oni sa završenom osnovnom školom – 156, potom oni visoko obrazovani sa završenim fakultetom, magisterijem, doktoratom, a takvih je 111 Velikogoričana. Onih s višom stručnom spremom ima 98, dok su na velikogoričkoj burzi rada trenutno nezaposlene 62 nekvalificirane osobe (podaci za lipanj 2021., op.a.).

Također, zanimljivo je za istaknuti da je na Zavodu najviše onih koji na posao čekaju 2-3 godine – njih 255, zatim 221 osoba je na burzi od 0-3 mjeseca, a najmanje ima onih koji na posao čekaju 5-8 godina, trenutno njih 45, dok 47 osoba u Velikoj Gorici čeka na posao i duže od 8 godina.

Na burzi najviše onih sa srednjom stručnom spremom

Usporedbe radi u lipnju 2020. godine – bilo je 1258 nezaposlenih Velikogoričana, dakle nešto više nego ove godine. Tijekom ljetnih mjeseci prošle godine uočen je pad broja nezaposlenih što se može povezati sa sezonskim poslovima, da bi najesen brojke opet rasle. Godina 2020. je završena s 1403 nezaposlena evidentirana u prosincu, a brojke u prvom tromjesečju 2021. opet počinju rasti. U siječnju je bilo 1469 nezaposlenih, u veljači 1425, da bi u ožujku brojka pala na 1339 i nastavila postepeno padati. U evidenciji nezaposlenih u lipnju tako je bilo, kao smo i naveli, 1146 nezaposlenih Velikogoričana.


foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podijeli