Novosti Sport Događanja

Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera

21.07.2021. / Maja Peranić

Velika Gorica već se dugi niz godina bori s problemom divljih odlagališta otpada na području grada i prigradskih naselja. Stalnih odlagališta ima 20-30, a prošle je godine s njih odvezeno 813 tona smeća. Iz Grada Velike Gorice ulažu napore u svrhu prevencije divljeg odlaganja otpada, pa su, kako doznajemo, naručene nadzorne kamere koje će se uskoro postaviti na nekoliko ključnih lokacija na kojima niču divlja odlagališta.

Riječ je o prvih pet kamera koje će se ugraditi u edukativne stupove, odnosno toteme koji su izrađeni u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Velika Gorica. Zasad još nije poznato na kojih će se pet lokacija postaviti kamere s obzirom na to da je uočeno pojačano odlaganje otpada na divlje deponije nakon potresa. Iz Grada doznajemo kako otpad na područje Velike Gorice dolazi i s područja Grada Zagreba i okolice, tako da nisu samo nedogovorni Velikogoričani krivi za ružnu sliku koja narušava izgled grada, a istovremeno šteti prirodi.Osim kamera i panoa, način da se spriječi nastanak divljih deponija na nekim područjima jest i projekt izgradnje biciklističke staze između Velike Gorice i Starog Čiča uz jezero Vukovina čime bi se spriječio nastanak divljih odlagališta na tom području. Izrađena je projektna dokumentacija koja je prijavljena na poziv za dostavu projektnih prijedloga Urbane aglomeracije Zagreb u okviru Operativnog programa Koherentnost i Kohezija.

Za čišćenje deponija u 2020. utrošena 421 000 kuna

Od 20-30 stalnih divljih deponija koliko ih ima na području grada tijekom prošle godine neki su trajno uklonjeni te su pod stalnim nadzorom, no ima i onih koja se kontinuirano čiste, ali ponovo nastaju te se nanovo čiste kad se za to ukaže potreba. Prema Izvješću o sprječavanju i ilegalnom odbacivanju otpada u okoliš na području Velike Gorice za 2020. godinu, prošle je godine očišćeno 813 tona smeća, što je Grad Veliku Goricu koštalo 421 136 kuna.Čišćena su i manja odlagališta u Kurilovcu, Kušancu, Gornjoj i Donjoj Lomnici, Vukovini, Velikoj Kosnici, Velikoj Mlaki, Kobiliću, Lazini Čičkoj, Mraclinu, Kučama, Ščitarjevu i Cerovskom vrhu.

Potez Kušanec-Lukavec uz kanal Sava Odra također je jedna od kritičnih lokacija jer se, posebice tijekom vikenda, ondje dovezi manja količina otpada i samo se ostavi uz cestu, ističu iz Grada. Otpad se odlaže i na prostoru u ZTC.

Najveći problem i dalje predstavlja lokacija u Vukovinskom polju na koju se i dalje najviše odlaže i gomila građevinski otpad. Iz Grada ističu kako se s ove se lokacije otpad kontinuirano vozi kad god je slobodna mehanizacija i djelatnik VG Čistoće, a nadaju se da će se situacija rešti izgradnjom reciklažnog dvorišta za građevni otpad u Mraclinskoj Dubravi.

Ovakvo stanje s divljim odlagalištima je neodrživo, tvrde iz Grada, pa se nadzorne kamere planiraju postaviti na gore navedene lokacije.

Galerija slika

Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera Na najkritičnije lokacije divljih deponija stiže pet nadzornih kamera

Podijeli