Novosti Sport Događanja

Na goričkom vodocrpilištu obilježen Svjetski dan voda: Vrtićanci doznali od kuda dolazi voda koju pijemo

22.03.2023. / Anes Šuvalić

Mališani Dječjeg vrtića „Žirek“ pridružili su se obilježavanju Svjetskog dana voda. Sa svojim odgajateljicama posjetili su goričko vodocrpilište i doznali od kuda dolazi voda koju pijemo. Vodocrpilište ima ukupno pet bunara, a djeca su obišla jedan.

Dva bunara su uvijek u funkciji. Jedan vodom opskrbljuje Veliku Goricu, a drugi Zagreb. Ostala tri služe kao pričuva. Ukupan volumen vode koja se može izvući iznosi 900 litara u sekundi, od toga Zagreb dobiva 220 litara vode u sekundi, a Velika Gorica do 200 litara. Izdašnost goričkog vodocrpilišta je neupitna zahvaljujući dubini pjeskovito-šljunčanog sloja koji doseže 60 metara, a i dubini cijevi za crpljenje vode koje su spuštene poprilično duboko u zemlju.

Velika Gorica smjestila se iznad Zagrebačkog vodonosnika pa slobodno možemo reći kako ležimo na blagu. Ovo veliko „spremište” vode rasprostire od Medvednice do Vukomeričkih gorica i od Podsuseda do Rugvice. Glavni je izvor vode grada Zagreba i Zagrebačke županije, a uz Samoborsko-zaprešićki vodonosnik čini strateške zalihe pitke vode Republike Hrvatske.

Važno je napomenuti i kako se naša domovina nalazi među pet najbogatijih država u Europi po zalihama pitke vode.

- Htio bih se zahvaliti odgojno-obrazovnim institucijama Grada Velike Gorice koje prepoznaju ovaj  Dan i uče našu djecu da prepoznaju značaj ovog resursa. Moram biti odgovorni i čuvati ovu blagodat, jer na svijetu ima puno ljudi koji nemaju pristup pitkoj vodi. Za to bih i istaknuo najveći projekt u našem gradu, Aglomeraciju, s kojom ćemo riješiti problem otpadnih voda, koje mogu predstavljati problem za naše vodozaštitno područje i našu pitku vodu – poručio je direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

Galerija slika

Na goričkom vodocrpilištu obilježen Svjetski dan voda: Vrtićanci doznali od kuda dolazi voda koju pijemo Na goričkom vodocrpilištu obilježen Svjetski dan voda: Vrtićanci doznali od kuda dolazi voda koju pijemo Na goričkom vodocrpilištu obilježen Svjetski dan voda: Vrtićanci doznali od kuda dolazi voda koju pijemo Na goričkom vodocrpilištu obilježen Svjetski dan voda: Vrtićanci doznali od kuda dolazi voda koju pijemo Na goričkom vodocrpilištu obilježen Svjetski dan voda: Vrtićanci doznali od kuda dolazi voda koju pijemo Na goričkom vodocrpilištu obilježen Svjetski dan voda: Vrtićanci doznali od kuda dolazi voda koju pijemo Na goričkom vodocrpilištu obilježen Svjetski dan voda: Vrtićanci doznali od kuda dolazi voda koju pijemo Na goričkom vodocrpilištu obilježen Svjetski dan voda: Vrtićanci doznali od kuda dolazi voda koju pijemo Na goričkom vodocrpilištu obilježen Svjetski dan voda: Vrtićanci doznali od kuda dolazi voda koju pijemo

Podijeli