°C 12

Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene

11.07.2019.

Petar Brnada

U vijećnici Pučkog otvorenog učilišta danas je održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice koja je, kao što je to i uobičajeno otvorena Aktualnim satom za vrijeme kojega su vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku i njegovim suradnicima u Gradu.

Ima li organiziranih sadržaja za djecu i mlade tijekom ljetnih praznika, prvo je pitanje vijećnika Stjepana Raka zamjeniku gradonačelnika Ervinu Kolarecu.

-Ovog ljeta organiziramo dječji park, namijenjen djeci od 7 do 12 godina starosti, što uključuje razne sportske igre i malu školu plivanja te razne druge aktivnosti na bazenu. Od ponedjeljka do petka u trajanju od 8 do 16 sati sportske aktivnosti se provode i u Gradskoj sportskoj dvorani pod stručnim vodstvom naših sportskih animatora. Bazen je otvoren cijelog ljeta, a mnoštvo aktivnosti je organizirano i u Centru za djecu, mlade i obitelj. Aktivnosti su do prije ljetne pauze provodili i u Goričkom klubu mladih te će nastaviti sredinom kolovoza.

Drugo pitanje bilo je za drugog zamijenika, Krešimira Ačkara, na koji način će se za sljedeću školsku godinu nabavljati udžbenici i hoće li djeca dobiti radne bilježnice.

On je tako potvrdio da će Grad Velika Gorica, kao što to čini od 2017. osigurati za svoje učenike udžbenike, radne bilježnice i opremu za tehničku kulturu, jedina razlika ove godine jest što će obavezni dio udžbenika osigurati Grad, a ostalo Županija.

Vijećnik Tomislav Jakovljević postavio je pitanje zamjeniku Kolarcu. Kako kaže, pojavile su se glasine da se djeca u Velikoj Mlaki više neće moći trenirati nogomet.

-Preko Hrvatskog nogometnog kluba Gorica planiramo imati taj podcentar i u nastavku sezone. Tamo trenira oko 130 malih polaznika nogometne škole, Hrvatski nogometni klub Gorica ukupno ima 22 selekcije, 20-ak u školi nogometa. Oko 450-500 djece trenira i cilj nam je omogućiti njima da se aktivnosti i dalje mogu odvijati. Uredili smo sportski centar, uvjeti su pristojni. Podcentar Hrvatskog nogometnog kluba Gorica u Velikoj Mlaki radit će i dalje- poručio je zamjenik Ervin Kolarec.

Učvršćivanje krovova u Donjoj Lomnici?

Vijećnika Stanilovića zanimalo je što je s radovima u područnoj školi u Donjoj Lomnici, gdje se ponavlja nemili događaj padanja crijepova uslijed preleta zrakoplova.

-Mi smo u Stranci rada i solidarnosti razgovarali oko toga, zanima nas radi li se o učvršćivanju krova samo na srednjem koridoru jer crijep otpada i na drugim dijelovima krova te škole te hoće li se te sanacije financijski pokriti od koncesije naknade, od vlasnika ili nekih trećih izvora- upitao je.

Na pitanje je odgovorio zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

-Predsjednik Mjesnog odbora, gradonačelnik i ja poduzeli smo sve mjere, kontaktirali smo Kontrolu zračnog leta i Ministarstvo prometa, crijepovi se moraju učvrstiti, a troškovi radova će se pokriti sredstvima gradskog proračuna.

Medicinski centar

Kako napreduje projekt Medicinskog centra u Velikoj Gorici pitanje je vijećnika Damira Slojšeka za gradonačelnika Barišića.

-Grad ima potrebu medicinske dostupnosti, a za kvalitetan život potreban nam je Dom zdravlja, nadopunjen ostalim djelatnostima. Međutim treba uvažiti da se mi ipak nalazimo unutar onog zlatnog sata i u blizini grada Zagreba i da do svake najkvalitetnije hrvatske bolnice i liječenja možemo doći za manje od 45 minuta iz Velike Gorice tako da ne treba očekivati da ćemo neke sadržaje imati u nekom našem budućem Domu zdravlja, ali da one mnoge druge iz primarne medicine moramo imati i imat ćemo. Ono što mi želimo kao Grad i što radimo svih godina to je da komuniciramo sa Zagrebačkom županijom i tražimo da se taj naš Dom zdravlja preoblikuje u medicinski centar koji će možda čak imati i dnevnu bolnicu, ali će imati i druge sadržaje- rekao je Barišić.

-Šire se obavijesti o neugodnim mirisima u ulicama oko asfaltne baze, što će se poduzeti vezano uz to, planira li se otići kod mještana i razgovarati s njima? Mogla bi se organizirati jedna grupa vijećnika - u svom drugom pitanju poručio je Damir Slojšek.

Isto kao što vi pitate i mi isto budno pratimo i jesmo na terenu u Lomnici. Mi smo u kontaktu s brojnim sugrađanima iz Donje Lomnice. No moram istaknuti da s nekima ni ne treba biti u kontaktu jer nisu za kontakt niti bilo kakav civilizirani dijalog nego je njima bitno samo “što gore to bolje”. Mi smo svakodnevno u kontaktu i pratimo što se događa. Ono što smo saznali od STRABAG-a jest da oni asfaltiraju svoje površine kkao bi pripremili objekt za tehnički pregled i uporabnu dozvolu. Pred donošenjem je građevinska dozvola za Upravu zgradu, a čuli smo da će uskoro krenuti i u njenu izgradnju.

Vanjski bazeni?

Darko Bekić pitao je koji su aktualni projekti koji će se financirati iz Europskih fondova, a drugo te u kojoj je fazi najavljena izgradnja vanjskih bazena.

-Grad je do sada realizirao 114 milijuna kuna vrijedne projekte financirane sredstvima EU fondova, bez aglomeracije. Sam projekt aglomeracije procijenjen je na 143 milijuna kuna + PDV kada govorimo o mreži, a 97 milijuna + PDV kada govorimo o pročišćivaču otpadnih voda.  70% sredstava bit će pokriveno iz Europske unije, a ostalih 30 iz naše tri komponente, Vlada, državni proračun i Hrvatske vode. Čeka se obrada još devet drugih projekata, čija je vrijednost 253 milijuna kuna- rekao je Barišić.

Među važnijim projektima Barišić je istaknuo razvoj infrastrukture razvoja širokopojasnog interneta, razvoj ruralnog turizma u Čiču...

-Planiramo izgradnju jednog većeg vanjskog bazena te nekoliko manjih. Očekujem da ćemo do kraja ove godine imati građevinsku dozvolu te odobren planiran projekt. Sljedeće godine, početkom građevinske sezone trebali bi onda krenuti radovi na vanjskim bazenima- poručio je Barišić.

Damir Šimunić svoja dva pitanja uputio je gradonačelniku Barišiću. Kada će doći do otvaranja Pleške ulice te je li išta napravljeno vezano uz izgradnju mosta u Čičkoj Poljani?

-Tražimo rješenje za Plešku ulicu. Nailazimo na prepreku koja se zove MUP. Ne možemo preskočiti sigurnost, te naša dobra volja i želja da spojimo Plešku ulicu s glavnom s dva desna skretača, stvara problem bliskog priključenja na veliko križanje. Drugi problem je što bi vozila koja bi skretala iz Pleške ulice mogla zakrčiti skretanje s HBZ-a desno. Hoćemo li ići na rekonstrukciju ili potpunu izgradnju novog mosta još uvijek ne znamo. Moramo tražiti sufinanciranje, moramo surađivati s Hrvatskim vodama- rekao je gradonačelnik Barišić.

Kada će započeti radovi na Kučkom mostu zanimalo je vijećnika Turkovića.

-Potpisan je ugovor s tvrtkom Ciglenica d.d.d., oni će u ponedjeljak krenuti s radovima, a završetak radova predviđen je za 200 radnih dana. Most će imati dva stupišta, bit će dužine 62 metra, širine 7.5 metara s pješačkim stazama, nosivosti do 20 tona- odgovorio je Barišić.

Odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima

Vijećnik Marijo Zdelar pitanja je postavio gradonačelniku Barišiću, u kojoj smo fazi da se zakonski osiguraju korisnicima kante za odvojeno prikupljanje otpada te što se čini po pitanju sanacije ambrozije koja je na nekoliko lokacija narasla više od metra te košnje uz cestu uz ZTC.

-Pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada završen je u 5. mjesecu i jako smo zadovoljni rezultatima. Do kraja kolovoza bi trebala krenuti isporuka kanti za korisnike koji ih nemaju- odgovorio je direktor VG Čistoće Rak.

-Bilo je puno kiše, vegetacija buja. Nama je prioritet košnja županijskih i tranzitnih lokalnih cesta. Spomenuto područje uz bazen tretira se određenim sredstvima, treba 10-15 dana da bi se uništila- na drugo je pitanje odgovorio pročelnik Katulić.

Vijećnik Sven Fabijančić kazao je kako je na jednoj od proteklih sjednica Gradskog vijeća bilo najavljeno da će na proljeće biti postavljanje ležećih policajaca u Ulici Šandora Breščanskog, pa ga je zanimalo u kojoj je to fazi, a raspitivao se o otvaranju ograde prema Zračnoj luci na Plesu.

-Za sada smo na tri mjesta postavili ležeće policajce, na Velikoj Buni, Novom Čiču i Jagodnom, a u drugoj fazi je Petrovina, Lazina Pleso i Velika Mlaka. Na Plesu postoji prebrz promet na cestama, promet koji nije lokalni nego tranzitni zbog okolnih rent-a car-ova koji hitno moramo usporiti promet i osigurati sigurnost i normalan suživot. Mi ćemo tu također i Nazorovu ulicu u potpunosti presvući u asfalt u dužino od 950 metara i u vrijednosti od milijun kuna i tako napraviti novu ulicu- rekao je gradonačelnik Barišić.

Što se tiče otvaranja prolaza, kazao je da nije do njih, no obećao je da će to riješiti.

-Nama je u tome partner Međunarodna zračna luka i oni su ti koji odlučuju. Grad je napravio svoje, osigurali smo sredstva i riješili prometne elaborate i Ministarstvo je dalo suglasnost, pa vjerujemo će Međunarodna Zračna luka kroz nekoliko tjedana i otvoriti prolaz- odgovorio je gradonačelnik.

Još dva pitanja gradonačelniku Barišiću uputio je vijećnik Miličević. U kojoj je fazi projekt Aglomeracije te koji su komunalni radovi u tijeku?

-Vjerujemo da ćemo dobiti kvalitetne izvođače, a aglomeracija će se provoditi na tri područja, Donje Turopolje, područje samog grada Velike Gorice, Lukavca i Posavine- rekao je Barišić. Radovi će potrajati, ali građani će trebati biti strpljivi za to vrijeme, jer je to problem koji se naprosto mora riješiti.

-Završava se sporni dio Muzej 153. Brigade Domovinskog rata u Velikoj Buni. Trenutno su završni radovi, izvedene su podne glazure, stolarija je postavljena, tijekom ljeta će biti u potpunosti završen, kreće unutrašnje opremanje. Sljedeće planirano je izgradnja pristupne ceste te parkinga. Otvorenje je planirano za Dan brigade. Oproštajna građevina u Kušancu je u drugoj fazi. Postavlja se vanjska stolarija, a unutrašnji radovi su pri kraju. Dobra vijest je da smo otkupili drugi dio parcele, parcele Kušanec d.o.o., gdje se postojeći objekt planira srušiti te na tom mjestu pripremiti teren za izgradnju parkirališta- rekao je Barišić.

Galerija slika

Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene Na Aktualcu o Medicinskom centru, spajanju Pleške s Avenijom, ambroziji, a gradonačelnik najavio i vanjske bazene