°C 18

Na "Aktualcu" o klizalištu, bazenu, biciklističkim stazama, poljoprivrednim zemljištima...

28.11.2018.

Ivana Ćurić

Klizalište na novoj lokaciji, troškovnik za Gradski bazen, uređenje Ulice Petra Zrinskog, biciklističke staze od grada do Velike Bune i do Starog Čiča, raspolaganje državnim zemljištem samo su neka od tema potaknutih na današnjem Aktualnom satu uoči 10. Sjednice Gradskog vijeća.

Aktualni sat otvorio je vijećnik Zvonimir Stjepić (Živi zid) tražeći informacije o troškovima izgradnje bazena predviđenim troškovnikom i onih troškova koji su van planiranog s obzirom na "propuste u izgradnji".

-Bazen koji će biti otvoren za nekoliko dana neće prelaziti ugovorenu cijenu. Prošao je tehnički pregled i nakon ugovorenih svih radova platit ćemo bazen. Ne znam otkud vam informacija jer nije bilo nikakvih propusta u izgradnji-odgovorio je gradonačelnik Barišić, no vijećnik Stjepić nije bio zadovoljan odgovorom:

-Ne bih se složio da nije bilo radova van troškovnika, potpredsjednik Šimunić je ranije još podsjetio da se jedan zid morao rušiti jer je krivo sagrađen, a nedavno je bilo da li konstrukcija bazena opće drži vodu-komentirao je Stjepić.

Poljoprivrednici će moći tražiti državno zemljište za obradu

Vijećnica Stranke rada i solidarnosti Zlata Filipović podsjetila je kako je Vijeće u svibnju razmatralo program raspolaganja državnim zemljištem koji je upućen Ministarstvu te ju zanima u kojoj je fazi ishođenje suglasnosti.

-Postoji dosta veliki interes naših poljoprivrednika za obradu poljoprivrednog zemljišta i bilo bi šteta da se zemlja zakorovi i da na njemu raste ambrozija i da plaćamo troškove za uništavanje šikara kojih je sve više i više-kazala je vijećnica Filipović.

-Čuo sam se s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i rekao je da je danas dana suglasnost na program raspolaganja i očekujemo na jednoj od sljedećih sjednica raspisivanje natječaja da će naši poljoprivrednici moći zakupiti površine od 250 hektara. Čak 1162 zemljišta u vlasništvu je Republike Hrvatske što je dobra vijest za naše poljoprivrednike-kazao je gradonačelnik Barišić.

Vijećnica Filipović u drugom pitanju pitala je što će biti s prostorom Sajmišta i reciklažnog dvorišta kraj njega nakon izmještanja te može li se kako urediti.

-Stočni sajam je u vlasništvu, nisam siguran, fizičke osobe ili tvrtke, ali Grad je izuzetno zainteresiran zadržati ga. Petek na Gorice je dio tradicije, ili sa suvlasnikom ili sami na jednoj od lokacija u vlasništvu grada ili Republike Hrvatske uredit ćemo ga i u naredno vrijeme ćemo imati moderniji puno bolji sajam, ne samo za kupoprodaju već i za sajamske i poljoprivredne priredbe. Uz izmještanje reciklažnog dvorišta, izgradit ćemo jedno i za zapadni dio grada-poručio je gradonačelnik.

Pitanje koje se već provlači godinama ponovno je istaknula vijećnica GLAS-a Štefa Bakota upitavši gdje je zapelo s biciklističkim stazama do Velike Bune i prema Vukovini.

- Trebala je dokumentacija biti krajem prošle godine gotova, i trebali su početi raditi barem do Kušanca 1,5 km. Ove godine nije ni to napravljeno, a kamoli još 4 km do Velike Bune, a rekli ste da će paralelno biti i biciklistička prema Vukovini i Čiču-rekla je vijećnica Bakota upitavši i zašto su bankine na brojnim goričkim prometnicama u katastrofalnom stanju.

-U tijeku je rješavanje pravnih odnosa, to nije riješeno, najvećim djelom dogovaramo s Hrvatskim šumama i to je lakši dio, no imamo i privatnih osoba koji se ne žele nagoditi na pravedan iznos, taj postupak traje i nadamo se da ćemo to što prije riješiti. Što se tiče bankina imamo službu za to i ako znate za neki problem možete i sami javiti VG Komunalcu da izađu na teren-odgovorio je pročelnik za promet i komunalne djelatnosti Dubravko Katulić, no odgovor vijećnicu nije zadovoljio.

- Istim riječima ste to rekli i na 2. sjednici, to predugo traje! Godina dana je prošla, a situacija ostala ista. Kolarec je rekao da je sve skoro gotovo da će još u proljeće krenuti požalila se vijećnica GLAS-a.

Uz prijedlog da se zgrada bivšeg Velkoma prenamjeni u starački dom o čemu smo pisali OVDJE, vijećnik Pero Josipović (GLAS) pitao je koliko košta klizalište na novoj lokaciji i devastacija Parka na Šetalištu Franje Lučića.

- Koliko Grad košta klizalište i devastacija parka da bi se postavilo ispred "Ledane" i da bi netko od toga profitirao? Neću špekulirati tko je s kim dobar, moglo je biti i iza Ledane, a ne sjeći stabla u parku koja su tu generacijama-pitao je Josipović.

- Već duže vrijeme tragamo za prostorom koji bi bio novi centar grada, i odlučili smo da to bude onaj stari dio gdje je Muzej, crkva Navještenja BDM, Centar za posjetitelje, Stara općina i sve u toj kompilaciji. Tu ćemo se sve više družiti, jedna prigoda je i Božić, logično je da tamo stvaramo sadržaj, preko Gastra, adventa, ove godine smo se odlučili nakon duže pripreme napraviti klizalište i nije srušeno nijedno drvo. Volimo taj centar, nježni smo prema njemu, vidjet ćete da smo pogodili-poručio je gradonačelnik.

Vijećnika Stjepana Kosića (HDZ) zanimalo je provodi li se u goričkim školama i ove godine "Školska shema" koju organizira Ministarstvo poljoprivrede.

- Shema voća i povrća u višim, odnosno mlijeka i mliječnih proizvoda u nižim razredima prijavili smo za sve osnovne škole, a pojedinosti će biti uređene posljednjim ugovorom. Svake godine Grad još nešto dodatno osigura za naše učenike, a to su udžbenici, radne bilježnice, ove godine po prvi put bit će i školski medni dan u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, svi će učenici prvog razreda dobiti na poklon staklenku meda-odgovorio je gradonačelnik.

Uz detalje o projektu Aglomeracije, vijećnik MOST-a Marko Šimac upitao je što je s peticijom mještana Novog Čiča koji stanuju uz Trg Antuna Cvetkovića, a koji su tražili sastanak s Gradom zbog loše izvedenih radova oko uređenja škole "Novo Čiče" koji su im ugrozili imovinu.

- Vidio sam peticiju, bio sam na terenu, radimo analizu, mislim da već imamo troškovnike i ponudit ćemo rješenje. Ispričavamo se ako je to izazvalo niži standard života mještana, ali izaći ćemo zajedno na teren i podijeliti rješenja. Nije bilo do nadzora i kontrole već do samog projektiranja radi denivelacije se neke stvari nisu dobro poklopile-odgovorio je gradonačelnik Barišić.

Ove godine u Skloništu zbrinuto 295 pasa

Kakvo je stanje u Skloništu za životinje zanimalo je vijećnika HDZ-a Gorana Miličevića.

-Nakon Dumovca naše je sklonište jedno od dva-tri najboljih skloništa po opremljenosti i brizi za naše pse. Imamo novog koncesionara, to je Veterinarska stanica Velika Gorica, a samo ove godine u skloništu je zbrinuto ukupno 295 pasa, dok ih je 249 udomljeno. Velike zasluge tu ima Udruga Sigurna kućica koja odrađuje "lavovski posao" , uz naše veterinare i Upravni odjel za poljoprivredu i na tom tragu trebamo dalje raditi. Ovim putem apeliram na sve građane da se uključe u promociju zaštite životinja kako bi ljudi znali da besplatno mogu udomiti psa i tako učiniti dobro djelo-odgovorio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Zamjenik Krešimir Ačkar na drugo Miličevićevo pitanje o vrtićima odgovorio je kako je problem neupisane djece u vrtiće riješen otvaranjem još jednog privatnog vrtića "Didi", jednog od najvećih u Hrvatskoj.

-Iako je ekonomska cijena 1900 kuna, roditelji U privatnim vrtićima plaćaju samo onaj dio kao da dijete ide u gradski vrtić- Sljedeće a čemu radimo je da povećamo standard u vrtićima, da smanjimo broj djece u skupinama,a idealni model za to su privatni investitori koji moraju proći stroge kontrole kako bi dobili dozvole za rad-kazao je Krešimir Ačkar.

Vijećnica SDP-a Katarina Šeravić upozorila je kako su u prijedlogu rebalansa proračuna smanjuju sredstva za rekonstrukciju Ulice Petra Zrinskog na Plesu te kada će biti njeno uređenje.
-projektna dokumentacija je gotova, i prijavljeno je za građevinsku dozvolu, dobili smo sve potvrde na glavni projekt. Sljedeće godine planira se izgradnja, nadam se da ćemo već od početka godine krenuti s postupkom javne nabave da dobijemo izvođača radova kako bi mogli početi s poslom-kazao je pročelnik Dubravko Katulić.