Novosti Sport Događanja

Mraclin je jedno od rijetkih sela koje ima riješena gotovo sva komunalna pitanja, a mogu se pohvaliti i bogatim društvenim životom

29.10.2022. / Anes Šuvalić

Naselje Mraclin prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine broji 1026 mještana i za razliku od većine drugih naselja u sastavu Grada Velike Gorice ima dobru prometnu povezanost sa Zagrebom i Velikom Goricom. Željeznička pruga je strateški resurs ovog turopoljskog mjesta i omogućuje mještanima da za samo 20 minuta dođu u centar Zagreba, a vlak se 14 puta zaustavlja u Mraclinu. S Velikom Goricom naselje je spojeno izravnom autobusnom linijom koja vozi 11 puta dnevno.

Što se tiče infrastrukture ovo naselje je ušlo u projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica“. Vodovod su dobili još 1992. godine, a sad imaju i kanalizacijsku mrežu.

- S obzirom na veličinu i obim posla možemo biti zadovoljni. Dio od trafostanice do crkve je u potpunosti dovršen. Cijevi su položene, cesta asfaltirana, postavljena je oborinska odvodnja te nogostupi. Riječ je o dionici dužine oko 800 metara. S tim dijelom smo prezadovoljni. Još bi trebalo sistem oborinskih voda spojiti na kanal Obdina, koji bi preuzimao vodu iz Nazorove i Jerlekovićeve ulice i dalje je vodio prema Odri. Dionica od crkve do poduzeća Kova napravljena je još 2010. na 2011. godini i trebalo bi napraviti sanaciju. Cjevovod je dobro postavljen, a treba postaviti nova okna i napraviti priključke u dvorištima. Dio od Kove do raspela je također gotov, kao i dio od raspela do izlaska prema Okuju. Na jednom dijelu treba ljudima napraviti priključke na dvorišta – rekao nam je predsjednik Vijeća mjesnog odbora Mraclin Tihomir Hubak.

Odlagalište otpada Mraclinska Dubrava dugo je vremena zbog svoje blizine stvaralo probleme mještanima Mraclina, ali se stanje vremenom promijenilo.

- Naše odlagalište dignuto je na jedan visoki nivo. Otpad se zbrinjava u kazete i poštuju se sve moguće mjere koje su propisane zakonom. Tako da mi ustvari ne osjećamo ništa od tog mirisa. Udaljenost nije prevelika, ali samim načinom zbrinjavanja riješeni su problemi. Kazete su uglavnom popunjene i odlagalište se nema više gdje širiti, možda još ima mjesta za godinu ili dvije zbrinjavanja otpada s područja Velike Gorice – dodao je naš sugovornik.

Ponosni su na društveni život te na svoje brojne udruge i društva

U Mraclinu su jako ponosni na svoje udruge koje oplemenjuju društveni život u mjestu. Mnogi mještani članovi su više udruga ili društava. DVD Mraclin prije 15-tak godina bio je uspješan i aktivan na natjecanjima, a zadnjih godina više su fokusirani na zaštitu života i imovine svojih sumještana i drugih žitelja Donjeg Turopolja.

- Ove godine su zaslugom mladih i potentnih članova uprave i predsjednika nabavljena velika sredstva, oko 280 tisuća kuna, za nabavu nove opreme i ona je stigla. Od prijateljskog DVD-a Kaštel Sućurac dobili su navalno vozilo cisternu. I u naselju imamo dva industrijska pogona Kova d.o.o. i PPS Galeković i jako je važno da imamo jaku vatrogasnu postrojbu koja vrlo brzo može reagirati na bilo koju ugrozu – objasnio je Hubak.

Mještani ovog turopoljskog naselja mogu se pohvaliti i dugom te bogatom tradicijom kulturno-umjetničkog rada na ovim prostorima. KUD Dučec ove godine proslavio je 100 rođendan.

- Oni su glavni nositelji kulturnog života u našem mjestu i stalno se trude svojim događanjima učiniti život u našem mjestu boljim. Mladi predsjednik Matija Kos potpuno se posvetio Društvu maksimalno – kaže naš sugovornik.

Mraclinci su ponosni i na svoj nogometni klub u kojem trenira šest uzrasta, od prstića i pionira do seniora i veterana. Članovi su Četvrte hrvatske nogometne lige.

Sve to traži i ulaganju u infrastrukturu potrebnu za rad udruga i društava, a tu im svesrdno pomaže Mjesni odbor i Grad Velika Gorica.

- U proteklih pet godina dosta smo ulagali. Obnovilo se krovište na vatrogasnom domu, fasada i postavljena je pvc stolarija. DVD-u je nabavljen traktor-kosilica i agregat koji im je potreban za intervencije. KUD Dučec dobio je novu garderobu za njihovu nošnju, sale za tamburaše i probe, a postavljena je i pvc stolarija. Nogometni klub je najviše profitirao od naših društava. Kompletno je obnovljena kotlovnica na novoj Grabi, nabavljena je vodena pumpa za zalijevanje, na staroj i novoj Grabi postavljena je pvc stolarija, a na staroj Grabi postavljeni su reflektori pa se mogu igrati i noćne utakmice. Obnovljen je i unutarnji prostor stare Grabe: svlačionice, tuševi te je postavljen video nadzor – pohvalio se Hubak.

Mraclinci žele izmjestiti promet teških vozila iz mjesta

Cesta prema odlagalištu otpada dužine 1750 metara spasila je mještane tijekom radova na Aglomeraciji i bila je alternativni pravac.

- Fali nam zadnji krak te ceste koji bi povezao Državnu cestu Zagreb-Sisak s našom industrijskom zonom. Želimo izmjestiti promet teških vozila iz mjesta, kako bi smirili promet i zaštitili cestu koja ide kroz naselje – zaključio je naš sugovornik.

U selu u kojem je manje-više sve uređeno još postoji dvije stvari koje mještanima trebaju. Uređenje crkve sv. Vida, koja je stradala u potresu te izgradnju nove škole s vrtićem.

Podijeli