°C 16

MOST: Želimo uvid u ugovor sa ZET-om, transparentnost gradskih računa i reviziju poslovanja s Petekom

24.09.2020.

Ivana Ćurić

Transparentnost gradskih računa, odgovori na upit što će biti sa ZET-om, kada će se sastati Gradsko vijeće, revizija poslovanja Elektro-centra Petek, tko će biti direktor VG Vodoopskrbe, koliki će biti penali za kašnjenje plaćanja u projektu Aglomeracije- neke su od tema koje su vijećnici MOST-a istaknuli na jutrošnjoj konferenciji za novinare.

-Vidimo što se ovih dana događalo. Oglasile su se sve stranke, a jedini koji se nisu oglasili su vladajući te stranka Bandić Milan 365. Dakle što se događa kod njih, mi to ne znamo. Je li u pitanju nekakav sukob, ili možda puca ta vladajuća koalicija ni to ne znamo. Puca li možda zbog ZET-a, ni to ne znamo, ali bilo bi jako dobro da se oglasi gorički HDZ da vidimo da li oni normalno mogu funkcionirati u vođenju grada Velike Gorice-započeo je pressicu Damir Slojšek, predsjednik goričkog MOST-a.

Još jednom je podsjetio kako ugovor sa ZET-om Ističe ovih dana, a građani, ni gradski vijećnici,nemaju informaciju što će biti dalje.

- Ono što mi tražimo je uvid u ugovor. Po ugovoru koji je bio s gradonačelnikom mogao je znači ukinuti noćnu liniju. Mi taj ugovor kao gradski vijećnici nismo nikada vidjeli niti smo do njega mogli doći. Ako se i potpiše ugovor svakako ga želimo na uvid da vidimo što se događa. Nije to bezazlena stvar. Nama građani i školarci putuju u Zagreb i to je nešto što je jako bitno-naglasio je Slojšek.Nezavisni vijećnik i član kluba MOST-a u gradskom vijeću Alan Šembera osvrnuo se na projekt Aglomeracije i temu goričkog HDZ-a koji se još nije očitovao usred cijele afere "Elektro centar Petek".

-Sve što imamo iz Grada je izjava koju je mogao napraviti bilo tko, a to je da su dogradonačelnici zajedno se nešto dogovorili da Grad normalno funkcionira. Nema ni slike ni tona. Znači, mi pojma nemamo jesu li oni zajedno sjeli ili nisu sjeli. Sve to samo još više dolijeva ulje na vatru o onome što se već zna o sukobu u velikogoričkom HDZ-u i po svemu sudeći taj sukob zapravo je i izvor cijele ove afere koja se sada proširila na cijelu Hrvatsku. Prema onome što se vidi u medijima, centar ove afere je gospodin Petek koji je "kućni majstor" u Velikoj Gorici. Najveći broj projekta koje je on imao jesu u Velikoj Gorici i to se već vuče godinama, tako da njegovo stavljanje zapravo pod provjere i istrage je po svemu sudeći zapravo samo ogledalo onoga što se događa u velikogoričkom HDZ-u i da se ovdje dovedu stvari na čisto-kazao je Šembera.

"Traži se novi direktor VG Vodoopskrbe"

Potom je istaknuo problem koji nastaje usred najvećeg gradskog projekta, projekta Aglomeracije, jer zbog nastale situacije Grad ne može ispunjavati svoje obveze dok se ne izabere novi direktor VG Vodoopskrbe, a potom i čovjek u istoj firmi koji će voditi ovaj EU projekt.

-Projekt Aglomeracije prema informacijama koje za sada imamo ide dalje, međutim gospodin Kolarec koji mijenja gradonačelnika sada ima zadatak naći novog direktora VG Vodoopskrbe i to je sada u tijeku. Bez direktora Vodoopskrbe i bez čovjeka koji vodi EU Fondove, a koji su obadvoje u pritvoru, Grad Velika Gorica ne može ispunjavati svoje obaveze u projektu i ne može plaćati situacije koje dolaze na naplatu. To sada otvara novi problem, a to je da je sada startalo plaćanje kamata na neplaćene račune Grada Velike Gorice u projektu aglomeracije. Dakle, troškovi se sada još više povećavaju-kazao je Šembera ponovivši kako očekuju na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća izvješće o tome što se događa u projektu i formiranje Povjerenstva, Nadzornog odbora ili stručnog tijela koje će "dalje moći taj ogroman projekt koordinirati i kontrolirati".

Bekavac: Za Županiju je Gorica 13. prase

Na kraju se oglasio i županijski vijećnik MOST-a Ivan Bekavac koji je ovim putem poručio javnosti kako izostaje suradnja i odgovornosti županijskih tijela uprave s upravom Grada Velike Gorice te da bi ta tijela trebala biti bolje premrežena posebno u pitanju obrazovanja i zdravstva, ali
digitalne i prometne infrastrukture kao neophodnih odrednica razvitka našeg kraja.

-U tim elementima razvoja upravo Zagrebačka županija ima najveću ulogu kroz velike infrastrukturne projekte te kroz ulaganja u spomenute djelatnosti. Mi ovdje u Velikoj Gorici ne vidimo i ne osjećamo potrebnu ulogu Županije. Istaknut ću primjere iz kojih će to biti jasnije.
Gotovo 70 000 stanovnika gradskog područja treba biti prioritete županijskoj upravi prilikom pripreme, osmišljavanja i provedbe širokopojasne infrastrukture. Međutim mi ovdje vidimo, ja ću se slikovito izraziti, mi smo 13. prase u županiji, mi smo na repu zbivanja. Niti osjećamo niti vidimo išta oko razvitka spomenute digitalne infrastrukture što je potpuno neprihvatljivo i što je neophodno promijeniti-poručio je Bekavac te nastavio:

-Jednako tako svi smo mi građani, imamo zdravstvene potrebe i povremeno odlazimo u naš županijski Dom zdravlja. Međutim taj Dom zdravlja više izgleda kao muzej negoli suvremena zdravstvena ustanova 21. stoljeća. Županija koja ne ulaže dovoljno u lokalne zdravstvene ustanove ne može očekivati zdravo stanovništvo koje je u stanju doprinijeti gospodarskom razvitku našeg grada i županije.

Umjesto takve, Bekavac tvrdi, svjedoci smo "drugog tipa umreženosti kojom se nitko ne ponosi" a to je povezanost Ivanića i Gorice u aferi "Petek".

-Iz medija vidimo da je puno poslova odrađeno na razini Županije pa vjerujem da će o tome biti više riječi. Grad Velika Gorica jest jezgra ove koruptivne hobotnice međutim nemojmo zaboraviti da je to hobotnica koja svoje krakove ima u svim dijelovima Zagrebačke županije. Građani Velike Gorice i Turopolja ne smiju biti taoci prljavih poslovnih rabota gradske uprave nego zaslužuju komunikaciju između Grada i Županije koja će biti na dobrobit svih nas i naše djece-zaključio je Bekavac. 

Revizija poslovanja s Petekom

Slojšek je na kraju dodao kako će još jednom tražiti transparentnost svih gradskih računa kao što imaju Sveta Nedelja i Bjelovar, a Šembera poručio kako traže reviziju poslovanja Peteka u Velikoj Gorici te da se da tema nađe na gradskom vijeću.

-Firma je gradila i bazene i kafiće i zgrade, i popravljala ceste, gradila rotore. To je zaista jedna svemoguća firma tako da tražimo reviziju tog poslovanja, izvješće o tom poslovanju, posebno iz aspekta jer sam gospodin Petek hvali se da je dobavio 70% poslova za svoju firmu i vidimo način da su se ti poslovi rješavali po klubovima i restoranima s vrećicama novca od 2 milijuna kuna pa nas živo interesira i hoćemo raščistiti kakvo je to bilo poslovanje Grada Velike Gorice i gospodina Peteka-rekao je Šembera.