Novosti Sport Događanja

MOST Velika Gorica: "Prijedlog odluke o kućnim ljubimcima ograničavajući je za životinje i njihove vlasnike"

30.11.2023. / Maja Peranić

MOST Velika Gorica održao je jutros konferenciju za medije na kojoj je istaknuo nezadovoljstvo Prijedlogom odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca na području Velike Gorice koja je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

Na samom početku gradski vijećnik MOST-a Ivan Bekavac čestitao je Međunarodni dan kućnih ljubimaca sugrađanima koji vode brigu o životinjama i vole svoje kućne ljubimce. Tema tiskovne konferencije bila je vezana upravo za problematiku oko načina držanja kućnih ljubimaca koja je predmet Prijedloga nove oluke koja bi sutra trebala biti izglasana na Gradskom vijeću, a s čijim se dijelovima MOST-ovci ne slažu. Smatraju kako se kod sastavljanja odluke više trebalo pitati struku i građane kojima ova odluka dolazi kao loša čestitka povodom Međunarodnog dana kućnih ljubimaca.

-Grad Velika Gorica građanima će čestitati taj dan na sebi svojstven način, donoseći odluku kojom će se ograničavati životne mogućnosti naših kućnih ljubimaca, ali i njihovih vlasnika-rekao je Bekavac.Uz vijećnika Bekavca na konferenciji je govorila Kristina Čižmek doktorica veterine. Istaknula je kako je prema odredbi psima dozvoljeno kretanje bez uzice uz nadzor posjednika samo u parku za pse koji su označeni za takvo kretanje, a kojih u Velikoj Gorici nema dovoljno kao ni javnih zelenih površina za šetanje pasa.

-Ulica AK Miošića je primjer ubrzanih promjena u javnom prostoru, veliki je priljev novog stanovništva pa tako i pasa. Ujedno je prisutan nedostatak javnih zelenih površina uslijed betonizacije građevinskih parcela te prodaje javnih zelenih površina privatnim građevinskim investitorima. Stoga je opravdana zabrinutost vlasnika pasa o mjerama koje se propisuju Odlukom, a odnose se na buduće korištenje zelenih površina – istaknula je Čižmek dodavši kako je u drugim gradovima kao što su Zagreb ili Osijek detaljno razrađeno korištenje velikog broja javnih zelenih površina za kretanje pasa bez povodca uz nadzor posjednika, a brojni EU gradova dozvoljavaju slobodno kretanje pasa na javnim površinama.-Gorički park za pse je jedini i naslonjen na groblje - napomenula je Čižmek.

Propust je, po njenom mišljenju i kontrola mikročipiranja o kojoj ovisi i stavka u gradskom proračunu.

-Prije donošenja proračunske stavke o obvezi lokalne zajednice o kontroli čipiranja, razmnožavanja, edukacije stanovništva, te zbrinjavanja napuštenih životinja važno ju je unaprijed odrediti. Grad Zagreb provodio je detaljnu kontrolu mikročipiranja s nekoliko ekipa na terenu upravo radi analize o broju pasa bez čipa. Primjer je 20 000 kn za sterilizaciju kuja koje je u 2023. dodijelila gradu Velikoj Gorici Zagrebačka županija, što nije bilo dovoljno s obzirom na veliki broj odazvanih te se javila potreba za dodatnim sredstvima – napomenula je Čižmek.

Istaknula je da se prilikom sastavljanja ove odluke Grad trebao više okrenuti građanima, vlasnicima pasa i kućnih ljubimaca kako bi se zajedno došlo do rješenja zadovoljavajućih za obje strane.

Ivan Bekavac kazao je kako pozdravljaju potrebu za donošenjem ove odluke no analizirajući ju nije zadovoljan. Govorio je da „u pojmovniku odluke nema barem jednog bitnog pojma, a to je udomitelj životinja”.

-Posjednik može u stanu držati do 9 životinja starijih od 6 mjeseci bez obveze ugovora sa skloništem, već za svoje interese i zabavu, a nitko mu neće moći to pravo osporiti jer mu to jamči ovakva odluka – rekao je Bekavac referirajući se na to da je u odluci izostavljena odredba o mogućem držanju do 9 kućnih ljubimaca u stanu ili kući, međutim u čl. 27 među ovlastima komunalnog redara ta je odredba ostala.

-Vlasnici objekata javne namjene moraju na ulazima imati istaknutu oznaku jesu li ljubimci dobrodošli ili ne i to će također kontrolirati 4 gorička komunalna redara. Ostaje dojam kako je autor Odluke htio nekoga fascinirati šašavom neprirodnom detaljnošću ovog propisa -dodao je.

Ova odluka propisuje i kažnjavanje vlasnika globama od 80 do 400 eura, istaknuo je Bekavac, no ističe kako u cijeloj priči nema odgovornosti Gradske uprave.

-Hoće li grad Velika Gorica platiti kaznu i kome ako u skloništu za životinje nema mjesta, pa slučajni nalaznik unesrećene životinje ostane u brizi i trošku sam i prepušten svojim mogućnostima, a ovom odlukom propisana mu je kazna ako ne zbrine unesrećenu i napuštenu životinju? Nema nigdje odgovornosti gradske uprave za nedovoljne kapacitete smještaja napuštenih i unesrećenih životinja – kazao je Bekavac.

Dodao je i kako je ovom odlukom ponovno propisana zabrana izvođenja konja na ispašu bez dopuštenja vlasnika javne ili privatne površine.

-Most Velika Gorica izražava nezadovoljstvo prijedlogom odluke. Mislimo da je u prijedlogu odluke čitav niz propusta, prijedlog nije usuglašen s posjednicima i vlasnicima kućnih ljubimaca niti je stručno dorađen te smo mišljenja da kao takav ne bi trebao biti sutra donesen na sjednici Gradskog vijeća. Koristimo priliku upoznati javnost sa svim problemima koje smo prepoznali i nadamo se da će Gradska uprava imati sluha i poslušati one koji razumiju ovu problematiku i doraditi ovaj predmetni akt na način da se provedu predmetna istraživanja i analize te da se taj akt uskladi s potrebama građana. Jer odluke Grada ne bi smjele biti birokratski donesene zbog zakonskih propisa nego bi trebale služiti na korist građana i u ovom slučaju kućnih ljubimaca – rekao je Bekavac.

Na javnom savjetovanju nisu uložili prigovore

Na naše pitanje jesu li ove primjedbe uložili na javnom savjetovanju o ovom prijedlogu odluke koje se provodilo od 25.kolovoza do 23. rujna ove godine Bekavac je odgovorio kako nije običaj da političke stranke sudjeluju u e-savjetovanju te da su to učinili dugi građani, ponajviše iz udruge Prijatelji životinja.

-Udruga Prijatelji životinja je dosta stručno uložila primjedbe od kojih je manji dio prihvaćen zato također smatramo potrebom da se o ovoj temi danas nešto više kaže jer očito ni Prijatelji životinja ne bi bili zadovoljni ovakvom odlukom – rekao je Bekavac.

-Nisam željela ostavljati primjedbe, ali mislim da  se propustilo i da se moglo više ne samo putem službenih stranica Grada pozivati ljude na nekakva izjašnjavanja. Pogotovo i stariji građani koji možda ne surfaju po službenim stranicama grada toliko, a upravo je jako puno vlasnika pasa starijih građana koji će biti primorani šetati u određenim zonama. Zašto se nisu pozvali predstavnici gradskih četvrti? Mislim da je tu napravljen propust – istaknula je Kristina Čižmek.

MOST-ovci su zaključili kako se nadaju da ova odluka neće sutra biti prihvaćena na Vijeću bez izmjena i dopuna koje su predložili.

Podijeli