Novosti Sport Događanja

MOST upozorio na odgovornost Hrvatskih voda za stanje vodotoka u Turopolju

12.09.2022. / Anes Šuvalić

Na konferenciji za medije MOST-ovci su se danas dotaknuli stanja vodotoka u Turopolju. Upozorili su kako je prosječni vodostaj u Turopolju zadnjih 40-tak godina pao za čak 2 metra te da su zbog toga presušili mnogi potoci i vodotoci.

- Šteta napravljena neprimjerenom regulacijom rijeke Save, nikad dovršenim oteretnim kanalom Sava Odra Sava, nestručnim iskopima materijala, a u najnovije vrijeme izgradnjom hidrocentrala uzvodno od Zagreba može biti popravljena – istaknuo je Ivan Bekavac, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice te dodao kako su u svrhu uređenja vodostaja izrađeni planovi intervencija na rijeci Savi.

- Na primjer izgradnja hidrocentrala na primjerenim mjestima, projekt Zagreb na Savi i kao zadnje umjetnim kaskadama regulirati vodostaj i vratiti ga na stare vrijednosti u našem kraju. Dokaz tome je uspješan porast vodostaja podzemnih voda nakon izgradnje zaustavne stepenice u koritu Save kod toplane na Savici u Zagrebu – objasnio je Bekavac.

Grad Zagreb napaja se iz naših bunara, a njihovi su nebrigom, neplanskom gradnjom i naseljavanjem presušili

Priče o vodotocima na području Turopolja nema bez priče o Zagrebačkom vodonosniku. Riječ je o velikom „spremištu” vode koje se rasprostire od Medvednice do Vukomeričkih gorica i od Podsuseda do Rugvice. Dubina pjeskovito-šljunčanog sloja u kojem se nalazi voda kreće se između 20 i 90 metara, a 70 posto puni se vodom iz rijeke Save, koja se podzemnim tokovima kroz šljunkovito tlo filtrira i dolazi do njega.

MOST-ovka Kristina Čižmek upozorila je kako se grad Zagreb napaja iz naših bunara.

- Dosad je Zagreb imao svoje bunare. Zašto ih više nema? Njihovi bunari su nebrigom, neplanskom gradnjom i naseljavanjem presušili pa su se lijepo spojili na naše bunare – naglasila je Čižmek.

Na konferenciji je upozoreno kako onečišćenje na području vodonosnika upućuje na zagađenje poljoprivrednog podrijetla, ali još je prisutnije zagađenje uslijed propusnosti kanalizacije i neodgovarajućih septičkih jama.

- Pokrivenost sustavom javne odvodnje je 74 posto, a priključenost je 83 posto , a nakon završetka izgradnje „Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda“ planirana je pokrivenost od 92 posto, a priključenost od 90 posto što znači da svako šesto kućanstvo ostaje nespojeno – dodala je Čižmek.

Upozorili na odgovornost Hrvatskih voda za stanje vodotoka u Turopolju

Gradski vijećnik Ivan Bekavac upozorio je na nezainteresiranost Hrvatskih voda za rješavanje stanja vodotoka u Turopolju.

- Hrvatske vode nikad nisu završile oteretni kanal Sava-Odra-Sava. Međutim, donijele su plan izgradnje tog kanala u potpuno drugom smislu. Kanal se trebao proširiti i produbiti, nije se trebao spajati više na Savu u Lonjskom polju već ranije spojiti na Savu te tako omogućiti da više vode ostane u razini Turopolja. Time bi se podigla razina podzemnih voda, ali Hrvatske vode to nisu nikad provele jer očito nema interesa – bio je rezolutan Bekavac.

Bekavac je najavio kako će MOST-ovi zastupnici u Saboru govoriti o tome i od nadležnog ministarstva zatražiti da se aktivnije uključi u ovaj problem, a od Grada Velike Gorice traži da zastupa interese građana i podrži njihovu inicijativu.

Podijeli