°C 1

MOST sazvao pressicu o aktualnim temama: ZET, gradski proračun, asfaltna baza...

17.09.2020.

Ivana Ćurić

Gradski vijećnici MOST-a jutros su održali konferenciju za medije s naglaskom na aktualne probleme u Velikoj Gorici te zatražili odgovore od gradonačelnika Dražena Barišića i sazivanje Gradskog vijeća kako bi se dobio uvid u financijsko stanje Grada.

-Tražimo hitan odgovor jer je Gorica jedini veliki grad koji nije proveo rebalans proračuna za 2020. godinu, to nije samo stvar "higijene" već i operativnog rada, ako gledamo načela izrade proračuna,načelo točnosti i transparentnosti, vrlo je bitno da vijećnici u svakom trenutku znaju gdje je proračun, danas mi kao gradski vijećnici to ne znamo, možemo samo pretpostaviti. Pozivamo gradonačelnika da što prije pozovu Gradsko vijeće da vidimo kako stoje gradske financije-rekao je o prvoj temi pressice MOST-ovac Alan Šembera dodavši kako sjednice Gradskog vijeća nije bilo tri mjeseca.

Na probleme stanara u Malogoričkoj ulici gdje su djelatnici VG Komunalca više puta izlazili popravljati radove nakon nedavnog asfaltiranja osvrnuo se vijećnik MOST-a Damir Slojšek.

-Da netko više puta radi istu cestu to nije normalno, pitamo se: Tko će za to odgovarati? Kada zovete VG komunalac oni prebacuju odgovornost na investitora upravni odjel u Gradu Velikoj Gorici, kada zovete u Grad oni prebacuju na VG komunalac, očito je da su građani taoci dviju struja unutar Grada-kazao je Slojšek.

 

Na treći problem osvrnula se vijećnica MOST-a Karmen Rak, a to je problem javnog prijevoza. Nedavno smo pisali kako je ukinuta autobusna linija do Zrakoplovno-tehničke škole, a uz ovaj problem, MOST-ovci su istaknuli velike gužve u autobusima usred epidemioloških mjera, ukidanje nekih noćnih polazaka i neizvjesnost što će biti s putnicima koji koriste ZET-ove usluge prijevoza na goričkom području.

-Grad je imao desetogodišnji ugovor koji je istekao prošle godine, nakon toga su bila dva dodatka na taj ugovor, i za sada je Grad subvencionirao javni prijevoz sa 755 tisuća kuna , a od 1. srpnja 2019. dodatkom ugovora tja iznos je skočio na 1,132 mil kuna mjesečno. Postavlja se pitanje zašto se već lani zbog velikog povećanja nije napravila analiza studije prometa, gradonačelnik je odavno obećavao studiju i električne buseve što još nije postignuto, sada plaćamo 2 milijuna kuna mjesečno. Dodatak ugovoru vrijedi do 30.rujna, a što će biti poslije, ne znamo...-rekla je Karmen Rak.

Za kj MOST-ovci su se osvrnuli na asfaltnu bazu u Donjoj Lomnici.

-S nama je trebao biti i predstavnik inicijative "Stop asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici", pa ovim putem prenosimo njihove poruke, a to je da je baza radila i noću, s petka na subotu i subote na nedjelju. Smrad koji se osjeti ljude peče za oči i grlo, imaju zdravstvenih problema i Inicijativa poziva sve građane da kad osjete neugodne mirise zovu inspektorat i policiju da bi ostali zapisnici i da se poslije po tom pitanju može postupati-dodala je Rak.

Za kraj su se osvrnuli i na jutrošnja događanja u gradskoj upravi i VG Vodoopskrbi. Po tom pitanju Damir Slojšek kazao je da će pustiti da stvari idu svojim tokom, ali da građani ne smiju trpiti zbog toga te pozvao, "ako gradonačelnik ne može voditi grad, da idu na nove izbore".