Novosti Sport Događanja

MOST-ovci nezadovoljni radom GSG-a

23.06.2022. / Redakcija

Gorički MOST održao je konferenciju za medije na temu rada Gradskog stambenog gospodarstva Velika Gorica. Ivan Bekavac iz MOST-a istaknuo je kako su nezadovoljni radom ove gradske komunalne tvrtke, a i njezinim odnosom prema korisnicima njezinih usluga.

- Unatoč velikim sredstvima koja dolaze u GSG, mi redovito primamo dojave zabrinutih i nezadovoljnih građana. Gradsko stambeno gospodarstvo bi prema zakonu i ugovoru trebao bi vršiti preglede zgrada kojima upravlja te utvrditi činjenično stanje i predložiti korisnicima plan i program održavanja zgrade. Vidljivo je iz zadnjeg financijskog izvještaja, kako je GSG VG u 2020. godini našao mogućnost za isplatiti 220 tisuća kuna otpremnine, međutim iz tog istog izvješća ne vidi se nigdje koje su to slabosti upravljanja zgradama te koje su mjere provedene u proteklom razdoblju kako bi se poboljšalo stanje zgradarstva u Velikoj Gorici – rekao je Bekavac.

Svoja iskustva ovoj temi iznijela je i Jasenka Baumgetner  predstavnica vlasnika i suvlasnika stanova u stambenoj zgradi u Ulici Matije Slatinskog 2.

- Kad izvodimo hitne intervencije izvođači radova nam donesu samo radni nalog na potpis. Na njemu često nema iznosa troškova. Tu praksu sam promijenila i inzistiram na tome da cijene budu istaknute. Imali smo situaciju da smo platili račune za radove koji nisu izvedeni i da su oni prošli ispod radara, čak mislim da je to bilo dogovora između GSG-a i izvođača tijekom energetske obnove – upozorila je Baumgetner.

Govornici su upozorili i na problem ne korištenja sredstava iz osiguranja kako bi se sanirali popravci nastali na zgradama.

- Stambena zgrada je osigurana u Euroherc osiguranju. Većina zgrada je nakon prvog potresa ugovorila i osiguranje od potresa koje uključuje osiguranje  zajedničkih dijelova zgrade, ali i zidove unutar stanova .Tijekom siječnja 2021. godine većina suvlasnika kontaktirala je GSG vezano za naplatu štete od potresa od osiguravajuće kuće. U GSG-u su odgovori bili otprilike ovakvi: Radi se na tome, doći će taj i taj dan i popisati štetu – nakon što dogovorim sa suvlasnicima da ostanu u stanu radi procjene nitko se ne pojavi, niti nas obavijesti da neće doći i iz kojeg razloga – objasnila je Baumgertner.

Kako kaže, natezanje je trajalo do 16.02.2022. kada je dobila sporazum za naplatu štete.

- Dobrom voljom referenta u Euroherc osiguranju svu dokumentaciju rješavam sama, prilažem 75 fotografija suvlasnika, ponude izvođača tražim sama, prilažem račune već izvršenih sanacija i na kraju 16.02.2022. dobijem sporazum za naplatu štete. U GSG-u se čude otkud sam sporazum dobila ja, a ne oni, moj odgovor je bio: Valjda jer sam -  sama odradila. Za sve ostale hitne intervencije koje smo mogli naplatiti od osiguranja u hodu sam skupljala informacije jer od GSG-a nikad nisam dobila informaciju da imamo pravo na povrat – požalila se predstavnica vlasnika i suvlasnika.

Među problemima su istaknuti i problemi koji su nastali u provedbi energetske obnove zgrada. Most Velika Gorica upozorio je na štetnost odredbe ugovora između Upravitelja GSGVG-a i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) kojom je propisano da ukoliko  izvođač radova postupi protivno zakonu i ugovoru Upravitelja GSGVG-a s FZOEU, tada Korisnik, suvlasnici stanova, moraju problem riješiti s izvođačem jer su oni u ugovornom odnosu s izvođačem, a ne FZOEU.

- Projektom energetske obnove stambene zgrade penalizirani smo 25% isključivo radi propusta GSG-a, čime smo dovedeni u minus po računu od 700.000 kn. U GSG-u mi kod preuzimanja dokumentacije 01.11.2020. godine za VTR nisu ni rekli što narednih mjeseci dolazi na dnevni red u vidu opomene, kasnije i prijedlogom za ovrhu svih suvlasnika i dodatnih troškova od 461.869,57 kuna. Da bi smo izbjegli neželjenu situaciju u OTP banci vršimo reprogram kredita nakon plaćanja 3 od ukupno 12 godina, te sklapamo novi Ugovor o kreditu s rokom otplate na 13 godina, odnosno zaduženjem za dodatnih 1.100.000 kuna. Prema iznosima ispada da smo 55% obnove financirali sami – istaknula je Jasenka.

Podijeli