Novosti Sport Događanja

MOST i GLAS uoči elektronske sjednice Vijeća predlažu više sredstava za poduzetništvo

30.04.2020. / Juraj Odrčić

Gradske organizacije MOST-a i GLAS-a Velike Gorice priopćenjima su komentirale odluke koje bi danas trebalo usvojiti Gradsko vijeće, a koje se odnose na pomoć stanovništvu i gospodarstvu našega grada.

MOST Velike Gorice istaknuo je da drugi krug mjera Velike Gorice djelomično slijedi mjere Vlade RH, no i da slične prijedloge je imala i oporba za koji kažu da su ranije bili odbačeni. MOST ističe da mjere za poduzetništvo trebaju trajati minimalno do kraja godine, nikako do normalizacije zdravstvene situacije; da je 2.000.000 kuna namijenjenih pomoći gospodarstvu premalo i zapravo su sredstva već proračunom predviđena za redovnu podršku poduzetnicima; predlažu stopu prireza smanjiti s 12% na 6%, čime bi se i stanovništvu ostavio dio dohodka na raspolaganju te odmah treba napraviti rebalans proračuna te odustati od neophodnih projekata - pump track staze, tehničke zaštite javnih površina, izgradnje otvorenog bazena…

- Vodstvo grada Velike Gorice mora u ovom trenutku  pokazati razum, te u ovoj teškoj situaciji olakšati poziciju gospodarstvu i stanovništvu. S druge strane značajni pad prihoda grada koji se očekuje, mora biti iskorišten da se optimizira i racionalizira gradska birokracija, kao i poslovanje vezanih gradskih poduzeća. Mora se odustati od bespotrebnih i nerazvojnih projekata, kojima je jedini cilj skupljanje predizbornih poena - poručuju iz MOST-a.

GLAS Velike Gorice je također zatražio povećanje sredstava za poduzetnike i to na ukupnu visinu potpore u iznosu od 5.000.000 kn, što čini samo 1 % ukupnog proračuna Grada Velika Gorica.

GLAS predlaže i dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za financiranje tekućeg poslovanja subjekata malog gospodarstva (obrtna sredstva), pomoć gospodarskim subjektima prema kriterijima Grada Velike Gorice na sljedeći način: za obrte ili trgovačka društva s brojem zaposlenih do 5 zaposlenih predlaže se jednokratna bespovratna pomoć u fiksnoj visini od 3.000,00 kn po zaposlenom; a za obrte ili trgovačka društva s brojem zaposlenih iznad 5 zaposlenih predlaže se jednokratna bespovratna pomoć u fiksnoj visini od 2.000,00 kn po zaposlenom.

foto: arhiva

Podijeli