°C 3

„MOJI POTICAJI” - prvi korak do ostvarivanja vaših poduzetničkih ideja

22.01.2021.

Redakcija

Partnerstvo između dvije firme MALEK VG iz Velike Gorice i ERC MASLOVSKI iz Zagreba  stvorilo je platformu „Moji poticaji“ koja je fokusirana na podršku podzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, odnosno svima koji svoje djelatnosti žele nadograditi uz pomoć domaćih i fondova Europske unije.

Velikogorička tvrtka MALEK VG donosi znanje iz područja knjigovodstva, računovodstva, financijskih izvještaja te pisanja samih projekata, kao i znanje i iskustvo u prodaji i marketingu, a nadograđeno je s tvrtkom ERC MASLOVSKI koja uz znanje iz područja financija je specijalizirano za buđetiranje projekta, izradu poslovnih planova, a za što se brinu konzultanti s dokazanim iskustvom u pisanju projekata.

MALEK VG nastao je iz obrta Knjigovodstvo Malek kao želja da se poslovanje proširi na pripremu i izradu prijava na natječaje. Knjigovodstvo posluje već više od 25 godina na području našega grada, a ovaj obiteljski posao proširila je Petra Malek u namjeri da pomogne u razvoju poslovanja.

- Željela sam to proširiti, a u komunikaciji s klijentima zaključila sam da Velikoj Gorici nedostaje ljudi za pisanje velikih EU projekata i prijava na natječaje. I sama sam prijavom na jedan natječaj grada Velike Gorice za poticanje poduzetništva povukla sredstva za doškolovanje, upisala i uspješno završila školu za Voditelja pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova. Upravo tada u školi sam se povezala s jednom kolegicom koja danas sa mnom radi na ostvarenju ove priče. Kroz knjigovodstvo prikupljala sam bazu potencijalnih klijenata i odvažila se krenuti u ovaj izazov – priča nam Petra.

Kako bi bili što uspješniji u svom radu upravo su krenuli u partnerstvo s tvrtkom ERC MASLOVSKI iz Zagreba, koja također već preko 25 godina djeluje u knjigovodstveno-računovodstvenim poslovima.

- Direktorica poduzeća i sama je sudjelovala u pripremama i izradi prijave na velike natječaje te u provedbi natječaja, pripremi financijskih instrumenata HAMAG-a i slično. Konzultant zaposlen u poduzeću ima dugogodišnje iskustvo u pripremi, izradi i prijavi na natječaje EU fondova – dodaje.

Tvrtke su vrlo uspješno prijavljivale i ostvarivale klijentima sredstva iz natječaja za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u privatnom uslužnom sektoru (turizam, trgovina), poboljšanju konkurentnosti i učinkovitosti malih i srednjih poduzeća kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT), jačanju kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije, kao i inovacije novoosnovanih MSP-ova te one u tzv. S3 područjima, a ostvarivali su projekte na sufinanciranju razvoja novih proizvoda i usluga koje proizilaze iz aktivnosti istraživanja i Razvoja (IRI).

- Zadnje što smo pisali bio je projekt za natječaj Zagrebačke županije za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva za 2020. godinu. Rezultati su objavljeni sredinom prosinca 2020. i naš projekt tj. naš klijent prošao je natječaj i dobio 25.000,00 kn bespovratnih sredstava za nabavu stroja za svoje poslovanje – prepričava nam Petra.

Sinergijom ovih dviju tvrtku proširilo se područje koje pokrivaju, a najviše se radi za malo i srednje poduzetništvo i poljoprivredu, zatim neprofitne organizacije (udruge), ali i jedinice lokalne samouprave.

– To su sve natječaji operativnih programa Konkurentnost i kohezija, Učinkoviti ljudski potencijali, Ruralni razvoj, Pomorstvo i ribarstvo, zatim natječaje ministarstava, županijski i gradski natječaji, natječaji LAG-ova, radimo HAMAG zajmove (ESIF zajmovi, COVID krediti i sl.), HBOR kredite, HZZ potpore za samozapošljavanje, HZZ COVID potpore za očuvanje radnih mjesta, a pripremali su i poslovne planove, investicijske studije te vršili provedbu projekata – nabraja nam.

S iskustvom koji su stekli vodeći svoje knjigovodstvene tvrtke, nadogradnjom znanja i projektima koje su do sada provodili, odlučili su se potpuno posvetiti poslovima koji omogućavaju proširenje djelatnosti odnosno ostvarivanju poduzetničkih ideja i pothvata.

Što se očekuje u narednom natječajnom razdoblju

S obzirom da se očekuje novo razdoblje od 7 godina i nova sredstva, za sada još nisu objavljeni koji će biti novi programi i fondovi. Ono što se pretpostavlja je da će kriteriji natječaja i prijava na natječaje biti drugačijeg tipa od ovih koje poznajemo.

- Naglasak se stavlja na sve što je ‘ekološki’ i ‘zeleno’, na digitalnu transformaciju poslovanja, inovacije. Za poduzetnike očekujemo natječaje za ulaganje u infrastrukturu, ali s naglaskom na zelene tehnologije i digitalizaciju poslovanja, za poljoprivredu naglasak će biti na udruživanju (klasteri), zajedničkim projektima, regionalnoj povezanosti. Također, veliki dio sredstava bit će usmjeren na oporavak poduzetništva od COVID krize – kaže nam naša gorička poduzetnica.

Trenutno se čeka objava jednog velikog natječaja za malo i srednje poduzetništvo iz područja proizvodnje i prerađivačke industrije, dodaje.

 – Minimalni iznos po jednom projektu očekuje se da će biti 500.000,00 kn, sufinancirani dio 50 %. Moći će se izgraditi i opremiti novi proizvodni pogon, nabaviti oprema za postojeći pogon, pokrenuti nova proizvodna djelatnost te nabaviti oprema za nju i sl. Ovaj natječaj očekuje se krajem prvog kvartala 2021. godine i mi smo spremni s budućim klijentima krenuti u razradu i prijavu njihovih poduzetničkih ideja – kaže nam Petra.

COVID potpore se nastavljaju

Reaktivirani su i COVID zajmovi za obrtna sredstva preko HAMAG-a. Glavni kriteriji za ostvarenje prava na zajam su pad prihoda od minimalno 60 % u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu ili zabrana rada Odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Sredstva su ograničena stoga sve zainteresirane pozivamo da se što prije jave za COVID potpore. I dalje su na snazi Potpore za očuvanje radnih mjesta HZZ-a, za poduzetnike pogođene Korona-krizom. Iznosi potpore kreću se od 2000 – 4000 kuna po radniku uz sufinanciranje dijela doprinosa ovisno o iznosu potpore. Također, krenula je i nadoknada fiksnih troškova za poduzetnike čiji rad je onemogućen odlukama epidemiologa i stožera civilne zaštite. Zadnje što doznajemo je da će se potpore nastaviti i u siječnju i veljači 2021. godine – kaže nam o aktualnim potporama za COVID

Ekologija i poljoprivreda idu zajedno

Iz područja poljoprivrede, kažu nam u Malek VG, izdvojili bi upravo otvorene natječaje za ulaganje u restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (sektor svinjogojstva), zatim ulaganja u zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utecaja na okoliš te neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okolišta.

- I to su samo neki, nedavno otvoreni. U poljoprivredi ih ima dosta. U najavi još se očekuju tri veća natječaja za ulaganja u šumarske tehnologije te preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda i marketing drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda te dobro poznata potpora za ulaganje u pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti. Također,  izašao je indikativni plan objave natječaja za 2021. godinu Programa ruralnog razvoja. Tijeko iduće godine očekuju nas ponovne objave nekih već poznatih natječaja , ali i brojni novi natječaji – kaže Petra kako je upravo poljoprivreda ovim natječajima dobila novu priliku za razvoj.

Nove mogućnosti razvoja za udruge

Goričke udruge sve uspješnije su u ostvarivanju financiranja svojih projekata, kao što su do sada bile sportske udruge, ali i kulturna umjetnička društva, a upravo su svojim radom potaknule i druge udruge da krenu u ovom smjeru ostvarivanju svojih potreba za lokalnu zajednicu.

- Za neprofitne organizacije iz područja sporta imamo informaciju od Ministarstva turizma i sporta da se planira objava Javnog poziva za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2021. godini. Objava Javnog poziva očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine. Također, krenula je i prijava za potpore očuvanja radnih mjesta HZZ-a u sustavu sporta, za sportske udruge – poziva Petra one udruge koje se još nisu odlučile da ih kontaktiraju za besplatno savjetovanje i odvaže se u ostvarivanju svojih projekata, a tu su na raspolaganju i našem gradu i okolnim općinama.

Za kraj, upitali smo što savjetuju poduzetnicima i drugima koji planiraju prijave za natječaje u 2021. godini odnosno novom programskom razdoblju EU financiranja.

-  Iskoristite ovo prijelazno razdoblje dok se čeka nova inicijativa za promišljanje o idejama. Natječaji se traže za već postojeće projektne ideje, a ne obrnuto – natječaj kada se već otvori kasno je za izmišljanje ideja, budite spremni. Zato su naši prvi sastanci besplatni, da se dobro razradi projektna ideja i onda da se za nju nađe natječaj. Svakako bi im rekli da većina natječaja traži i njihovo financijsko sudjelovanje odnosno njihov ulog jer natječaji su sufinancirani uvijek u određenim postocima koji se uglavnom kreću od 40% do 80 %, samo pojedini natječaji idu do 100 % financiranja projekata. Također, skrenuli bi pažnju na poslovanje, truditi se poslovati s pozitivnim rezultatima, imati zaposlene radnike, imati uredno podmirene sve obveze prema državi, to su najčešći kriteriji i uglavnom zajednički svim natječajima – zaključuje Petra.

Sve ove informacije možete nadograditi na web platformi www.moji-poticaji.eu gdje se možete pretplatiti ne e-mail newsletter koji će vas redovno informirati o nadolazećim i aktivnim natječajima, kao i sa savjetima za prve korake prema ostvarenju vaše projektne ideje. Aktivni su i na Facebooku i LinkedIn društvenim mrežama – Malek VG i Moji poticaji, kao i direktnim kontaktom na e-mail info@moji-poticaji.eu ili mob +385 98 1915 050.

 

Usluge koje nude „Moji poticaji“

- informiranje o natječajima u najavi, otvorenim natječajima, informacije iz svijeta natječaja – kroz newsletter na webu, znaći besplatno

- razrada projektne ideje – besplatno – može u našem uredu ili na lokaciji klijenta; u vrijeme COVID-a sastanke održavamo preko Zoom-a/Vibera/Whatsupa,

- uvodno savjetovanje i definiranje ciljeva projekta i projektnih zadataka

- priprema i popunjavanje natječajne dokumentacije (prijavnog obrasca i pripadajućih priloga)

- prijava natječaja putem službenih aplikacija (e-Fondovi ili Agronet, e-prijave i sl.)

- podrška tijekom cijelog procesa, u komunikaciji s posredničkim tijelima natječaja i sl.

- pisanje poslovnih planova i investicijskih studija

- priprema i popunjavanje dokumentacije te prijava na nacionalne, županijske, gradske natječaje, natječaje LAG-ova

- priprema i popunjavanje dokumentacije za financijske instrumente HAMAG-a i HBOR-a

- javna nabava, provedba, završni izvještaji