Novosti Sport Događanja

Mještani se žale na fekalije u Želinu, iz VG Vodopskrbe poručili: "To su mješovite vode"

02.03.2021. / Ivana Ćurić

Izvor, u najmanju ruku, nesnosnih mirisa,  koji su se, kao što to svako malo biva, i prošloga tjedna širili u djelu Novog Čiča , mještanima ovog naselja itekako je poznat. Riječ je o "vodama" s pročistača koje se ispuštaju u oborinski kanal uz jezero Čiče, pa se ulijevaju u potok Želin koji prolazi između Lazine i Novog Čiča, i proteže se kroz potonje selo te naposljetku sve utječe u rijeku Odru.

Zabrinuti da je riječ o velikom ekološkom problemu iz Mjesnog odbora su najavili analizu vode i mulja koji je vidljiv na fotografijama. O ovom problemu upitali smo VG Vodoopskrbu kao i u Gradski odjel za zaštitu okoliša, a odgovor smo zaprimili iz Vodoopskrbe.

-U ovom konkretnom slučaju riječ je o oborinskom kanalu A1, koji se proteže uz Uređaj za pročišćavanje, uz jezero Novo Čiče i potom ulazi u vodno tijelo Želin te završava u rijeci Odri. Od strane Hrvatskih voda posjedujemo dozvolu, kojom se za vrijeme velikog intenziteta oborina dozvoljava prelijevanje kišnim preljevom povećanog dotoka iz kombiniranog dijela sustava javne odvodnje u vodno tijelo, putem kišnog preljeva u vodno tijelo Želin. Ne radi se o fekalnim vodama iz Uređaja za pročišćavanje, već se radi o mješovitim vodama, koje se kao takve izlijevaju u kanal na kišni preljev prije ulaska u Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda-objasnili su iz VG Vodoopskrbe.

(foto:čitatelj)

Uz odgovor iz ovog gradskog poduzeća priložili su Vodopravnu dozvolu iz prosinca za ispuštanje otpadnih voda koja dopušta navedeno u želinski kanal u slučaju velikog inteziteta oborina, ali i u slučaju izvanrednih okolnosti, slučaju izvanrednih okolnosti, te su nam priložili i sami nekoliko fotografija koje možete vidjeti na kraju teksta.

-Talog koji je vidljiv na dnu kanalu periodički čistimo i zbrinjavamo na za to predviđenom mjestu-tvrde iz VG Vodoopskrbe, no teško da će ovi dogovori zadovoljiti mještane Novo Čiča koji umjesto nekadašnjeg potoka danas imaju, kako sami kažu, "shitriver". Do objave ovog članka nismo mogli dokučiti koje su to oborine velikog inteziteta nedavno bile, no jedno je sigurno, ovaj "problem" itekako "pliva" dalje.

 

 

foto:VG Vodopskrba

Galerija slika

Mještani se žale na fekalije u Želinu, iz VG Vodopskrbe poručili: "To su mješovite vode" Mještani se žale na fekalije u Želinu, iz VG Vodopskrbe poručili: "To su mješovite vode"

Podijeli