Novosti Sport Događanja

MIG probio zvučni zid: Detonacija se čula po cijeloj Zagrebačkoj županiji

02.07.2022. / Redakcija

Detonaciju koja se čula prije nešto manje od sat vremena navodno je proizveo MIG Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zabrinuti građani javili su nam se s komentarima i upitima o prasku koji se prolomio iznad Velike Gorice. Detonacija se čula u više gradova Zagrebačke županije i gradu Zagrebu.

Prema pisanju nacionalnih medija riječ je o testiranju zrakoplova MIG-21. Prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembriha najvjerojatnije je riječ o probijanju zvučnog zida.

- Prema obavijesti iz ZOS-a GS RH u tijeku je testiranje MiG-a na području RH, pri čemu može doći do probijanja zvučnog zida - rekao je Jembrih.

Važno je napomenuti kako MORH nije najavio letačke aktivnosti kao što to inače čini. Sa zakašnjenjem, ipak su odlučili informirati javnost:

Piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida

U okviru zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u subotu, 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Molimo građane za razumijevanje.

 

Foto: MORH

 

Podijeli