°C 1

Maske u školama - trebaju li? Pitali smo epidemiologe

24.09.2020.

Ivana Ćurić

Ukidanje obveze nošenja maski u učionicama dočekali su učenici u Istarskoj, Međimurskoj, Karlovačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pa se nametnulo pitanje hoće li se isto dogoditi i u Zagrebačkoj županiji, a time i u Velikoj Gorici?

Podsjetimo, u goričkim školama, kao i u županiji, maske moraju nositi učenici viših razreda, a hoće li i kada učenici moći "lakše disati" pojasnio nam je voditelj epidemiološke službe.

-Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je svoje upute u suradnju s Ministarstvom obrazovanja i znanosti što se tiče postupanja u školama i njima se ustanove vode. Što se tiče lokalne situacije slučaja imamo više nego što bismo mi željeli, ima dosta slučajeva nerazjašnjene negativne etimološke anamneze što nas najviše brine. To znači da nismo anketiranjem zaraženih osoba uspjeli saznati izvor zaraze nekih osoba, a to može značiti da se virus širi lokalnom transmisijom, odnosno da se događa širenje virusa za koje ne znamo. Dokle god je takva situacija mi nemamo elemenata na temelju kojih bi preporučili da se ne nose maske u školi, sada je to, kao što vidimo, potrebno - rekao nam je voditelj Epidemiološke službe ZJZ Zagrebačke županije dr.Kruno Sokol i dodao:

- Uz to školska godina je tek počela i još je prerano s obzirom na ove brojke davati neke preporuke. Pratimo situaciju i ako ćemo imati neki pad zaraženih na našem području onda će i to doći na red - rekao nam je dr. Sokol i zapravo potvrdio da se skoro ukidanje ove mjere ne očekuje.

Karlovačka i Međimurska županija ukinule su obvezu maski u školama 14. rujna, a već u sljedećem izvještajnom razdoblju ističu se po povećanju broja oboljelih, a najavili su vraćanje mjere ukoliko se situacija pogorša.

- U posljednjih tjedan dana zbog pojave novih žarišta značajna porast oboljelih bilježe Karlovačka i Međimurska županija. U Karlovačkoj je županiji veliki broj oboljelih povezan s aktivnostima vezanim uz zborno pjevanje, dok je u Međimurskoj županiji grupiranje oboljelih povezano s vjenčanjem - stoji u izvješću epidemiologa za vrijeme od 15. do 21. rujna. 

 

Tablica: Prikaz 7-dnevnih stopa incidencije na 100 000 stanovnika

 

Gorica broji 47 aktivnih slučajeva

U Zagrebačkoj županiji trenutno je aktivan 201 slučaj, dok je na području Velike Gorice i susjednih okolica, s jučerašnjim danom, 47 aktivnih slučajeva, a sedamdesetak osoba nalazi u samoizolaciji na širem goričkom području.

Inače broj uzoraka koji se uzimaju za testiranje u jednom danu vrlo varira.

-Briseve uzimamo na tri lokacije Rakitje i Ivanić-Grad, te Velika Gorica, okvirno se uzima stotinjak briseva dnevno, nekad više, nekad manje, svaki dan je drugačiji. Uz to, neki stanovnici županije se testiraju u bolnicama ako imaju pretrage ili operacije, neki u Zavodu "Andrija Štampar", neki na "zaraznoj", pa je teško doći do točnog broja za Zagrebačku županiju - pojasnio je.


Građani skrivaju kontakte

Da bi broj zaraženih i onih u samoizolaciji vjerodostojno bio prikazan, ističe epidemiolog, veliku ulogu tu ima spremnost građana na suradnju kada putem ankete pokušavaju saznati gdje se osoba zarazila.

-Kada anketiramo osobu, neke osobe su spremnije na suradnju, već same imaju viziju gdje su se zarazili, lijepo objasne sve, zatim neke su osobe bile u samoizolaciji jer su bile izložene drugoj pozitivnoj osobi, i u tim slučajevima je jasna anamneza. S druge strane, neki ljudi i ne žele otkriti sve, pa to itekako otežava identifikaciju kontakta i stavljanje njih u samoizolaciju. Mi ne možemo onda sa sigurnošću reći, ali možemo pretpostaviti, kada su proslave u pitanju da se osoba tamo zarazila, a ako se nakon tjedan dana jave iz drugih ispostava i zavoda da imaju zaraženih koji su bili na određenom događaju onda već sa sigurnošću kažemo gdje je izvor bio. U svakom slučaju to je vrlo dinamičan proces, kao što je i zahtjevna sva ta evidencija koju moramo voditi. Bilo bi dobro kad bi na nacionalnoj razini imali sustav u koji bi onda ispostave unosile podatke i vodila se evidencija iz koje bi se onda brže i lakše izvlačili podaci, ali to je neka druga priča-zaključio je dr.Sokol.

Županijski stožer predlaže produljenja posebnih mjera do 31. listopada!

U ponedjeljak, 28. rujna istječe 14 dana od kada su na snazi posebne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije, a tim povodom danas je održana Sjednica Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

-S obzirom na epidemiološku situaciju s trenutno 200-tinjak aktivnih slučajeva, ali i činjenice da je virus ušao u nekoliko škola i vrtića na području Županije, odlučeno je kako će se od Nacionalnog stožera zatražiti da se posebne epidemiološke mjere, uz manje izmijene, produže do kraja listopada-zaključak je Stožera, a tu odluku treba potvrditi Nacionalni stožer civilne zaštite. Također, vezano uz ovu temu, očekuje se i sastanak svih lokalnih stožera civilne zaštite s područja županije te epidemiološke službe.Predloženim izmjenama stoji odluka kako na privatnim svečanostima i proslavama na kojima sudjeluju i osobe izvan kruga obitelji može biti prisutno najviše 20 osoba, a uz preporuku o neodržavanju karmina navode kako su osobe koje prisustvuju sprovodu dužne držati razmak te ne izražavati sućut bliskim kontaktom.