Novosti Sport Događanja

Leteće krvopije dobit će po krilima! Kreće prva runda zaprašivanja komaraca

07.07.2022. / Petar Brnada

U svoja dvorišta i vrtove, u tople ljetne šetnje kao i na kave, od idućeg tjedna moći ćemo odlaziti manje se zamarajući letećim krvopijama. Kreće, naime, prva runda zaprašivanja komaraca na području I. i II. Zone komunalnog doprinosa Grada Velike Gorice.

U utorak, 12. srpnja, prvi na redu tako su Velika Gorica, Velika Mlaka i Gradići, a zaprašivanje će provoditi tvrtka Eko deratizacija i to od 8:00-14:00 sati.

-Naši će stručni djelatnici provoditi aktivnosti otkrivanja novih legla, praćenje legla komaraca u povremenim i trajnim vodama, suzbijanje ličinki i uklanjanje legla. U leglima komaraca koristiti ćemo odgovarajuća sredstva formulirana kao granule, tablete ili koncentrat za emulziju koji su registrirani i odobreni od Ministarstva zdravstva. Osim sredstava s kemijskim načinom djelovanja koristit ćemo i sredstvo koje djeluje fizički (mehanički) tako da se kao tanki film širi po površini vode i smanjuje napetost vodene površine, te ne dopušta ličinkama i kukuljicama zadržavanje na površini vode i na taj način onemogućava normalnu opskrbu atmosferskim kisikom koji im je neophodan za njihov normalni razvoj u odrasli oblik. Niska površinska napetost, osim toga, utječe na polaganje jajašaca jer sprečava odrasle ženke da polože jajašca na tretiranoj vodi- najavili su iz Eko deratizacije.

Kako dodaju, suzbijanje ličinki komaraca na otvorenim površinama provodit će metodama, ovisno o tipu legla i samoj formulaciji larvicida, posipanjem, razbacivanjem, istiskivanjem na površinu, polaganjem, prskanjem ili orošavanjem. Tako će koristit će motorne prskalice, ručne tlačne prskalice, aparate za hladno orošavanje.

 

Foto: Damir Spehar, Pixsell

 

Podijeli