°C 21

Kurilovčanka u izboru za 'Najuzorniju hrvatsku seosku ženu'

07.08.2019.

Petar Brnada

U ovogodišnjem, 20. izdanju Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu koje organizira istoimena udruga, našla se i jedna naša sugrađanka, gospođa Snježana Dianežević iz Kurilovca.

Gospođa Dianežević, majka dvoje djece, dobro je znano lice u našem gradu i posebice u svom kvartu. Naime, ponosna obitelj Dianežević najpoznatija je po svome novouređenom „Turopoljskom gruntu“ koji se nalazi u Lomničkoj ulici, a sastoji od obiteljskog gospodarstva, čardaka i svih popratnih objekata te prikazuje nekadašnji život i starinske običaje.

Snježana je uz to članica OPG-a koji se bavi uzgojem konja pasmine Hrvatski posavac i Hrvatski hladnokrvnjak koje posjeduju 13 grla tih prekrasnih životinja, a Dianeževići uz to obrađuju i 16 hektara zemlje te su nagrađivani nizom zlatnih medalja, nagrada i pohvala.

Kako otkrivaju iz Udruge, najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice, a koja do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

-Tim projektom želimo pripomoći promociji vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, ali i sudjelovanjem u obilježavanju Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava svake godine 15. listopada diljem svijeta. Skrenuti će se medijska pažnja na ženine uspješne aktivnosti koje do sada nisu bile odgovarajuće promovirane, vrednovane i nagrađivane, osobito u seoskim sredinama- kažu iz Udruge najuzornija hrvatska seoska žena.

Ovogodišnji izbor održat će se 12. listopada u gradu Ozlju, a našoj sugrađanki Snježani želimo svu sreću u 'borbi' za titulu najuzornije hrvatske seoske žene.