Novosti Sport Događanja

KUD Velika Mlaka na čelu s Đurđom Havidić proslavio 25 godina djelovanja

26.02.2024. / Redakcija

KUD Velika Mlaka, čiji članovi već 25 godina čuvaju i promiču kulturno – umjetničku baštinu svoga kraja, svečano su proslavili ovu važnu obljetnicu. Prilika je to bila da porazgovaramo s predsjednicom Đurđom Havidić koja je za kormilom KUD- a od samih početaka.

- Velika Mlaka do ratnih godina imala je kulturno umjetničko društvo koje je ugašeno. Gledajući klince po cesti, odlučila sam ih skupiti na hrpu i osnovati KUD Velika Mlaka koji djeluje i danas. U početku je KUD brojio 200 članova, pridružile su im se i mažoretkinje. No, problem je bio nedostatak prostora, napominje Havidić. U vatrogasnom domu nisu mogli djelovati pa su dobili prostor čardaka kojeg su trebali urediti, prisjeća se gospođa Đurđa. Vlastitim sredstvima uredili su dvoranu, a zatim su gotovo tri godine plesali bez nošnji. U pomoć im je tada uskočila jedna Agencija iz Slovenije, a s tim su sredstvima kupili nošnje. Prvih godina nastupali su samo na području Velike Gorice i Zagreba, tek kada su skupili dovoljno nošnji počeli su nastupati po županijskim i državnim natjecanjima. Folkloraši iz Velike Mlake prepoznati su i u europskim zemljama. S natjecanja, na kojima su predstavljali Hrvatsku, vraćali su se s priznanjima i nagradama. Prvi nastup u Turskoj Đurđi je ostao u sjećanju. Među više od 30 zemalja KUD Velika Mlaka kući je donio prvu nagradu. Predstavili su tako folkloraši Veliku Goricu i cijelu Hrvatsku u najboljem svjetlu. - Gorička kulturno – umjetnička društva najpoznatija su u Hrvatskoj, uvjerena je Havidić.

KUD Velika Mlaka trenutno ima šest sekcija – tri plesne, pjevačku i dvije tamburaške, a broje oko sto članova. Za svaku koreografiju treba nova nošnja. Teško je naći izvornu nošnju, napominje Havidić.

-Mladi ljudi više ni ne znaju što je narodna nošnja. Za svaku koreografiju išli smo tražiti izvorne nošnje po Slavoniji, Dalmaciji i ostalim krajevima ovisno o plesu kojeg smo izvodili.

Interes djece za folklorom svake godine je sve manji. Roditelji djecu više upisuju na sport, dječaci su uglavnom predodređeni za nogomet. Žalosti Đurđu i činjenica da djeca nemaju odgovornost dolaziti na probe i nastupe. Želja vodstva jest da klinci koji krenu na folklor nauče nešto novo, upoznaju prijatelje za cijeli život, da se druže.

- Za djecu treba puno strpljenja, jako je izazovno raditi s djecom. Nemaju kondicije na probama jer previše vremena provode na mobitelu i računalu. Ako imaju problema u školi, uvijek ih motiviramo da nauče, da se potrude i da za nagradu idu s nama na nastupe. Želja nam je da postanu kvalitetni i odgovorni mladi ljudi, zaključuje gospođa Đurđa.

Predsjednica je jako zadovoljna proslavom:

- Svi pozvani KUD-ovci došli su na obilježavanje ove važne obljetnice, kao i gradonačelnik Krešimir Ačkar sa svojim suradnicima. Financijsku podršku dobijemo od Grada, sretni smo kada dobijemo bilo kakvu pomoć. Nemamo sponzore, većinu skupljamo i platimo sami. I ovu smo proslavu sami financirali.

Za dugogodišnji rad osnivačica i predsjednica KUD- a na dar je dobila sliku koju je naslikala Katica Trumbetaš, a uručila joj je članica Društva žena Velika Mlaka, Monika Adžaga. 

 

(foto: Društvo žena Velika Mlaka)

Galerija slika

KUD Velika Mlaka na čelu s Đurđom Havidić proslavio 25 godina djelovanja KUD Velika Mlaka na čelu s Đurđom Havidić proslavio 25 godina djelovanja KUD Velika Mlaka na čelu s Đurđom Havidić proslavio 25 godina djelovanja KUD Velika Mlaka na čelu s Đurđom Havidić proslavio 25 godina djelovanja KUD Velika Mlaka na čelu s Đurđom Havidić proslavio 25 godina djelovanja KUD Velika Mlaka na čelu s Đurđom Havidić proslavio 25 godina djelovanja KUD Velika Mlaka na čelu s Đurđom Havidić proslavio 25 godina djelovanja KUD Velika Mlaka na čelu s Đurđom Havidić proslavio 25 godina djelovanja

Podijeli