Novosti Sport Događanja

Krenulo postavljanje solarnih elektrana: Primjer OŠ Novo Čiče preslikat će se na ostale zgrade javne namjene

11.05.2021. / Maja Peranić

Prva solarna elektrana u Velikoj Gorici postavljena je na krovu Osnovne škole Novo Čiče, a u rad je puštena 12. veljače ove godine. U samo dva mjeseca ostvarila se ušteda od oko 1200 kuna mjesečno. Fotonaponski moduli uskoro će osvanuti i na krovovima drugih zgrada u vlasništvu Grada Velike Gorice.

Prema najavama iz Grada krenulo se s postavljanjem sunčanih elektrana na zgrade u javnom vlasništvu. Korištenjem obnovljivih izvora energije ne samo da će se doći do značajnih ušteda već i do smanjenja emisija štetnih plinova.

-Krenuli smo s postavljanjem fotonaponskih modula na zgrade u vlasništvu Grada Velike Gorice. Sunčana elektrana na krovu OŠ Novo Čiče prvi je takav gradski projekt, a realiziran je uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Godišnja proizvodnja električne energije sunčane elektrane je 68 kWh, što će dovesti do smanjenja CO2 emisija za približno 47,8 tona godišnje-poručio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Prva elektrana koja se nalazi na školi u Novom Čiču postavljena je uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 40 % od iznosa ulaganja. Puni iznos ulaganja iznosio je 278.980 kuna plus PDV te je Grad uložio ostalih 60%, odnosno 209.167,50 kuna s PDV-om.

Na krovištu Škole na metalnu potkonstrukciju ugrađeno je 210 fotonaponskih modula. Proizvodnja električne energije putem sunčane elektrane te potrošnja električne energije objekta prate se svakodnevno te je utvrđeno da se od puštanja u pogon elektrane, iako još nismo došli do ljetnih mjeseci i sunčanih dana u godini kada će se vidjeti njen puni potencijal, u prva dva mjeseca, ostvarila mjesečna ušteda od cca 2.100 kn/mjesečno.

Galerija slika

Krenulo postavljanje solarnih elektrana: Primjer OŠ Novo Čiče preslikat će se na ostale zgrade javne namjene Krenulo postavljanje solarnih elektrana: Primjer OŠ Novo Čiče preslikat će se na ostale zgrade javne namjene Krenulo postavljanje solarnih elektrana: Primjer OŠ Novo Čiče preslikat će se na ostale zgrade javne namjene Krenulo postavljanje solarnih elektrana: Primjer OŠ Novo Čiče preslikat će se na ostale zgrade javne namjene

Podijeli