Novosti Sport Događanja

Krenuli e-upisi djece u prve razrede osnovne škole

22.02.2024. / Redakcija

Otvorene su prijave za redovan upis u prvi razred osnovne škole. Prvi put ove godine Zagrebačka županija provodi e – upise djece u prvi razred osnovnih škola i to putem Nacionalnog informacijskog sustava kojem se pristupa putem portala e – Građani. Roditelji će moći preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ podnijeti prijavu do 31. ožujka 2024. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi, kao što je izborni predmet, produženi boravak i slično. Ako žele, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području. Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Ivica Radanović istaknuo je da su za upis potrebne vjerodajnice. „Sustav roditelje sam dalje vodi korak po korak, dok se oni roditelji koji nemaju vjerodajnice mogu javiti školi kojoj dijete pripada prema upisnom području i u tom će slučaju škola umjesto njih obaviti prijavu upisa djeteta“.

Nakon prijave upisa roditelji će kroz nekoliko dana preko aplikacije kvačica.hr sami odabrati željeni termin pregleda kod školskog liječnika, nakon čega će dijete u periodu od 1. travnja do 15. lipnja biti opservirano od strane Stručnog povjerenstva škole.

Plan upisa te raspored utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta za područje Zagrebačke županije dostupni su ovdje.

Podsjetimo, u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. upisuju se djeca koja do 1. travnja 2024. navršavaju šest godina života i ona kojoj je lani odgođen upis u prvi razred. Iznimno, roditelji mogu zatražiti upis djeteta u prvi razred koje će šest godina života navršiti do 31. prosinca 2024. godine.

Dodajmo kako je Grad Zagreb jedina županija koja još ne provodi e- upise.

Podijeli