°C -2

Kandidati za gradonačelnika: SDP još ne zna, HDZ u novim problemima

23.01.2021.

Redakcija

Doktor Ivan Bekavac, liječnik anesteziolog, voditelj MOST-ovog Savjeta za zdravstvo i u kratkom mandatu pomoćnik ministra zdravstva, još uvijek jedini je službeni kandidat za gradonačelnika Velike Gorice. Svoju kandidaturu objavio je u prosincu najavljujući se kao "Novo lice Gorice".

- Gorica je za mene grad brojnih infrastrukturnih, gospodarskih, ljudskih potencijala. Godinama svjedočimo zapuštanju i zaboravljanju sugrađana i njihovih potreba. Gradska uprava živi paralelni svijet sigurnosti i uhljebništva, to nije svijet kojeg podržavaju MOST, HSP i Inicijativa, mi želimo iskazati potporu svima onima koji trebaju ravnomjerno raspolaganje gradskim sredstvima, upravu koja će procijeniti potrebe grada. Želimo vratiti povjerenje sugrađana u politiku - rekao je kandidat MOST-a za gradonačelnika Velike Gorice na svome predstavljanju.

Objava kandidature dr. Bekavca za gradonačelnika obilježila je naknadna polemika o podršci koja mu je javno iskazana - od braniteljskih udruga do Inicijative Za bolju Goricu, za što se pokazalo da se odnosila na osobnu podršku pojedinaca, a ne organizacija. Službenu podršku dobio je ipak od HSP-a Velika Gorica, koji je do prije par mjeseci bio dio HDZ-ove vladajuće koalicije.

SDP još nije donio konačnu odluku

Velikogorički SDP još nije donio odluku o gradonačelničkom kandidatu, no iz kuloara su sve jasnije informacije da će to biti Ivo Jelušić koji prema anketnim istraživanjima ima najveću prepoznatljivost.

- Prema pravilima SDP-a odluku o kandidatu za Gradonačelnika donosi Gradski odbor SDP- a. Odluka nije donesena, a kad se odluka donese o njoj ćemo Vas pravovremeno informirati i pozvati na predstavljanje kandidata - odgovorili su nam iz goričkog SDP-a.

Jelušić, diplomirani politolog, od 2005. do 2010. bio je dogradonačelnik Grada Zagreba, a zatim zastupnik u 6., 7. i 8. sazivu Hrvatskog sabora, što mu daje jasnu prepoznatljivost, naročito među populacijom od kojih SDP očekuje podršku. Istovremeno, iako se skrasio u Velikoj Gorici sam Jelušić nikada nije bio dio goričke političke scene što će mu biti otežavajuća okolnost u nastupu prema goričkim biračima. Na prošlim izborima SDP je pokušao s mladim velikogoričaninom Aleksandrom Horvatom, no ta suradnja je neslavno završila njegovim izlaskom iz stranke, a na izborima 2013. godine, kada je SDP još bio istaknuta oporbena stranka, s Vesnom Fabijančić Križanić osvojio je 31% glasova.

HDZ u novim problemima

Krešimir Ačkar prvo je ime velikogoričkog HDZ-a za gradonačelnika Velike Gorice, dužnost koju trenutno kao v.d. i obavlja nakon što je sada već bivši gradonačelnik Dražen Barišić bio primoran podnijeti ostavku pod težinom istrage koja se vodi u aferi Janaf. No, sam predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Velike Gorice, prema novinarskim kuloarima, sve se češće spominje i za jedno od državničkih mjesta. Naime, prof. Ačkar, nekadašnji voditelj jedne privatne zagrebačke gimnazije, sve više prostora dobiva za saborskom govornicom, a dodijeljeno mu je i nekoliko pozicija u saborskim odborima, što se tumači kao otvaranje puta prema nekoj od pozicija u ministarskim resorima - prosvjeti ili kulturi. Danas smo pokušali dobiti komentar, no nije bilo odgovora na naše telefonske pozive. Sve bi trebalo biti jasnije sljedećega tjedna kada se očekuje sjednica Gradskog odbora stranke.

Domovinski pokret s Lovrićem

Gradonačelnički kandidat očekuje se i od Domovinskog pokreta koji je na posljednjim izborima, onim parlamentarnim, bio treća politička snaga u Velikoj Gorici s gotovo 12% podrške, a sve u vrijeme dok gradski ogranak stranke nije bio ni osnovan. Istaknuta imena iz Domovinskog pokreta su dr. Zvonimir Lovrić koji je bio drugi na listi za Vi. izbornu jedinicu, a u prosincu je izabran i za predsjednika gradske organizacije, kao i njegov sin diplomirani pravnik Domagoj Lovrić koji je postao predsjednikom županijske organizacije Domovinskog pokreta za Zagrebačku županiju. Stranačka tijela još nisu dala odluku o nastupu na lokalnim izborima.

Nezavisni još u "zapećku"

Još uvijek svoju kandidaturu nije objavio niti jedan nezavisni kandidat odnosno kandidat grupe birača. U proteklim izborima niti jedan nije dobio značajniju podršku. Tako je 2017. godine među sedam kandidata bez stranačkog predznaka nastupio samo Karlo Milinković s 2,65% podrške dok nije bilo nestranačkih lista za Gradsko vijeće. Ranije, 2013. godine bile su tri kandidature - dr.sc. Željko Stepanić (4,12%), Ksenija Car Šembera (3,78%) te Mato Perković (2,56%) koji su još slabije rezultate ostvarili sa svojim listama za Gradsko vijeće u konačnici bez osvojenih vijećničkih mandata. Nezavisnih kandidata uopće nije bilo 2009. godine niti za gradonačelnika ni gradsko vijeće.

Nešto više je od 100 dana do lokalnih izbora i svi oni koji će tražiti podršku za svoje politike kojima žele upravljati, ili doprinijeti u upravljanju gradom, ubrzo će trebati i jasno objaviti svoje kandidature.