°C 12

Kad bi svi ponosno reciklirali

19.10.2017.

Juraj

S obzirom na način ustroja i svakodnevnog funkcioniranja, odlagalište otpada Mraclinska Dubrava i velikogoričko reciklažno dvorište predstavljaju jedan od najpozitivnijih primjera postupanja s otpadom u Republici Hrvatskoj. Kako bi se uspješan „modus operandi“ nastavio i u budućnosti, udruga Ekoregija Velika Gorica je u suradnji s VG Čistoćom i Veleučilištem Velika Gorica pokrenula projekt edukacije velikogoričkih osnovnoškolaca na temu postupanja s otpadom i recikliranja.

Stručnjaci s Veleučilišta Velika Gorica pojasnit će važnost odvajanja otpada, dok će predstavnici VG Čistoće pokazati kako ti procesi izgledaju na terenu. U projektu će sudjelovati oko 60 učenika iz 3. i 4. razreda OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Juraj Habdelić, koji će krajem listopada u Velikoj Gorici posjetit najmodernije hrvatsko reciklažno dvorište i odlagalište otpade.

- Kao nositelj projekta želimo pokazati da u srži poslovanja njegujemo koncept održivog razvoja i upravljanja resursima. Znamo da je edukacija javnosti o pametnom, ekonomičnom i ekološki prihvatljivom postupanju s otpadom nezaobilazna ako želimo imati održiv sustav. S educiranjem treba započeti što ranije, jer će jednog dana i ta djeca postati korisnici usluga VG Čistoće- poručuju iz VG Čistoće.

Ako projekt izazove pozitivne reakcije učenika, isti se planira proširiti i na ostale velikogoričke škole. I Veleučilište Velika Gorica aktivno je na području zaštite okoliša gdje kroz vlastite studijske programa i Eko školu stvaraju generacije studenata koji sudjeluju aktivno u projektima i predavanjima vezanim za otpad.

- Otpad nastaje svim našim aktivnostima, a kako ćemo s njim postupati uvelike ovisi o nama samima. Stoga je jako važno imati na umu da u otpadu postoje i vrijedne sirovine te da se recikliranjem štede prirodni resursi, voda i energija te stvara društvo za neko bolje sutra - stav je doc.dr.sc. Sanje Kalambure, voditeljice Eko škole Veleučilišta Velika Gorica.

Budući da dijeli iste ciljeve s VG Čistoćom i Veleučilištem Velika Gorica, udruga Ekoregija Velika Gorica s novim vodstvom ulaže značajne napore ne bi li podržala i potaknula aktivnosti koje doprinose, potiču i promoviraju održivi razvoj, zaštitu okoliša i kvalitetniji život na području Velike Gorice. Svi projektni partneri se nadaju da će kontinuitetom djelovanja i provođenjem raznih aktivnosti uspjeti u ostvarenju vizije održivog postupanja s otpadom, te ispunjenju zajedničkih ciljeva o prenošenju ljubavi prema okolišu i na najmlađe stanovnike lokalne zajednice.