Novosti Sport Događanja

Jurjevo u znaku 25 godina Banderija

23.04.2018. / Ivana Ćurić

U znaku proslave 25 godina Turopoljskog banderija, narodnih turopoljskih običaja i koncerta Miroslava Škore proteklo je još jedno Jurjevo u srcu Turopolju.

Velikim jurjevskim krijesom Turopoljci i njihovi gosti pozdravili su novu gospodarsku godinu i pravi početak proljeća, onaj, koji prema starim vjerovanjima, nosi blagdan sv. Jurja.  Jurjevo u Turopolju održano je na prostoru Starog Grada Lukavca, u organizaciji Plemenite Opčine Turopoljske. Manifestacija je privukla rekordan broj posjetitelja koji su i ove godine uživali u raznovrsnim sadržajima.

- Dva su odlučujuća faktora u ovoj uspješnoj kombinaciji, a to su duga tradicija i lijepo vrijeme - govori nam župan POT-a Juraj pl. OdrčićPosebnost ovogodišnjeg Jurjeva bila je proslava 25.godina Turopoljskog banderija, pa je našim domaćim dečkima u čestitare stiglo čak 20 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske i susjedstva. Za svoj rad i zalaganje, ali i trud tijekom svih ovih godina, Grada Velika Gorica plemenitaše je darivao novim automobilom koji će banderij koristiti na svojim putovanjima diljem Hrvatske.

- Lani smo imali 76 nastupa po Hrvatskoj. Dečki su volonteri, troše svoje cipele, svoje automobile i ovo će im uvelike olakšati put i smanjiti brige te omogućiti da nas još bolje predstavljaju. Ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje i sinergije između Grada Velike Gorice i Plemenite opčine - govori župan Odrčić.Iznenađenjima nikad kraja, pa je tako na ovogodišnjem Jurjevu premijerno, na dar banderijalcima, predstavljena Koračnica Turopoljskog banderija za koju tekst i glazbu potpisuje Stjepan Vitez, a za ovu su je prigodu otpjevali članovi KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice.

- Mi bismo željeli da proslava blagdana svetog Jurja postane ono što je St. Patrick's day u Irskoj, da cijelo Turopolje živi s tim danom. Lijepo je vidjeti da se održalo u danima uoči Jurjeva da se pale krijesovi u okolnim selima, organiziraju razni kulturni programi. Danas je ovdje velika završnica, kruna cjelogodišnjeg rada POT-a. Danas nema ni zmajeva ni vitezova, nego naša baština, folklor i naš Turopoljski banderij kojem je ova proslava u čast-rekao je župan POT-a Juraj pl.Odrčić.Promenada posjetitelja oko Kaštela Lukavec na Jurjevo trajala je od ranih jutarnjih sati; prvo su brojne ekipe odmjerile snage u pripremanju najbolje turopoljske kotlovine, pod budnim okom i kuhačom majstora Tomislava Špičeka, dok je popodne bilo rezervirano za razne aktivnosti. Bilo je tu radionica za djecu, izložba POT-a o 25 godina rada, prodajne izložbe rukotvorina i suvenira domaćih obrtnika i proizvođača, svoj su rad prezentirali i turopoljski skauti koji su i složili krijes, dok je na glavnoj pozornici trajao kulturno-umjetnički program u kojem su se predstavila domaća i gostujuća kulturno umjetnička društva i zborovi.

Fešta u Lukavcu je nastavljena uz Tamburaši sastav Harmonija i veliki koncert Miroslava Škore.

 

Galerija slika

Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija Jurjevo u znaku 25 godina Banderija

Podijeli