°C 21

Jubilarno XX. Biblijsko bdjenje u župi NBDM: Pet dana i pet noći neprekidno će čitati Božju riječ

17.02.2020.

Petar Brnada

Jubilarno XX. Biblijsko bdjenje, danonoćno čitanje Biblije, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici započet će, kao i prethodna, u župnoj crkvi na čistu srijedu – pepelnicu 26. veljače nakon Mise u 18:30 sati.

Iz župe NDBM kažu da će Sveto pismo započeti čitati župnik Norbert Ivan Koprivec, a nakon njega izmjenjivat će se čitači prema unaprijed napravljenom rasporedu. Prije večernjih Misa vjernici će imati priliku za ispovijed.

Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 7. ožujka misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 18.30 sati koju će predslaviti  fra dr.sc. Stipo Kljajić, profesor Svetoga pisma na KBF-u u Zagrebu.

Nakon Mise i blagoslova Biblija koje donesu sa sobom, u župnom Pastoralnom centru Nazaret vjernici će u druženju i zajedništvu imati prigodu iznijeti doživljaje i odjeke ovog Biblijskog bdjenja, te podijeliti iskustva i svjedočanstva kako Božju riječ slušamo i po njoj živimo u našoj svakodnevnici. Za organizaciju Bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin.

Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi, govore iz župe.

Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje. Ove se godine u sveopćoj Crkvi po prvi put slavio i novi blagdan, Nedjelju Božje Riječi.

Hodočašće u zagrebačku katedralu

U subotu, 14. ožujka, vjernici župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice hodočaste u Zagrebačku katedralu.

Euharistiju u 10 sati predvodit će vlč. Tomislav Hačko, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije uz koncelebraciju župnika Norberta Ivana Koprivca i župnog vikara Tonija Potrebića i asistenciju đakona Marka Dominića.

Nakon Mise bit će održana i zajednička molitva na grobu blaženog Alojzija Stepinca.