°C 12

Jedna novozaražena osoba, vatrogasci pomažu

05.04.2020.

Juraj Odrčić

U posljednja 24 sata u Velikoj Gorici novo evidentirana je jedna osoba zaražena koronavirusom što ukupan broj zaraženih povećava na 25, uz dodatno troje u susjednim općinama.

Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice danas je podsjetio da starije osobe i druge ugrožene skupine mogu koristiti Centar za nužnu pomoć koji obavlja nabavke za njih. Na području sedam gradskih četvrti to radi Crveni križ dok u GČ Kurilovec i ostalim naseljima to rade dobrovoljna vatrogasna društva.

Ivica Maceković, zapovjednik Vatrogasne zajednice GVG-a, izvijestio je o aktivnostima dobrovoljnih društava te Javne vatrogasne postrojbe V. Gorice, a uz obilazak naselja i starijih spremni su i za prijevoz osoba u samoizolaciji.

- Vatrogasna zajednica je preuredila tri kombija za prijevoz osoba u samoizolaciju. Jučer su stigla tri aviona na zračnu luku i bili smo u pripravnosti. Nije bilo potrebe za prijevozom, no i danas stiže jedan avion i ukoliko bude potrebe to ćemo napraviti - rekao je Maceković.

Javna vatrogasna postrojba Velike Gorice radi punim kapacitetom, no vatrogasci rade u 24-satnim smjenama kako bi uvijek dvije smjene bile slobodne i spremne uskočiti ako jedna smjena mora u izolaciju. Uz aktivnosti u gradu gorički vatrogasci priskočili su u pomoć i Zagrebu gdje jedno vozilo s ljestvama pomaže u sanaciji oštećenih zgrada.

- Apeliram na sugrađane da odgode kontrolirana spaljivanja polja, ako baš moraju neka to najave lokalnom vatrogasnom društvu - zaključio je Maceković u javljanju na Youtube kanalu GoricaTV.

Iz Grada Velike Gorice podsjećaju i da od sutra kreće gradski nužni javni prijevoz za radnike koji imaju propusnicu za odlazak na posao. Organizirani je pet besplatnih linija koji povezuju naselja te jedna linija koja vozi prema granici Grada Zagreba u Velikom Polju od kuda je dalje organiziran prijevoz.