Novosti Sport Događanja

Iz PUZ-a upozorili: Motociklisti pripazite na brzinu, tehničku ispravnost vozila te zaštitnu opremu, a vozači automobila pripazite na motocikliste

23.03.2023. / Redakcija

Lijepo vrijeme na ceste je izmamilo brojne ljubitelje motocikla i mopeda pa su iz Policijske uprave zagrebačke dali preporuke kako bi se izbjegle tragedije kojima često svjedočimo početkom motociklističke sezone.

Fokus je stavljen na brzinu, tehničku ispravnost vozila te zaštitnu opremu.

- Tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koristite zaštitnu kacigu koju moraju imati i vozač i putnik uz svu drugu opremu koja nije propisana, ali je preporučujemo i korisna je posebno ako se dogodi da ste jedan od sudionika u prometnoj nesreći. Neupitna je svrha zaštitne opreme s obzirom na to da ona ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Primarno mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo – poručili su iz PUZ-a.

Naročitu odgovornost imaju odgovornost roditelja mladih vozača koje upravljaju motociklima i mopedima ili su na njima putnici.

- S ciljem zaštite mladih motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni imali znanja, bili osposobljeni i zaštićeni u uvjetima kada su aktivni sudionici u prometu. Ne zanemarujmo ujedno i sigurnost putnika jer sve što vrijedi za vozača, vrijedi i za osobu uz njega – objasnili su iz policije.

Ovih devet grešaka prepoznate su kao najčešći uzroci prometnih nesreća s najtežim posljedicama:

1. neprilagođena i nedopuštena brzina
2. nenošenje propisane i homologirane zaštitne kacige na glavi ili njihovo često korištenje na nepropisan način
3. kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila
4. precjenjivanje vozačke sposobnosti i u isto vrijeme podcjenjivanje opasnosti u prometu
5. pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera
6. vožnja s neupaljenim svjetlima na vozilima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako „manju siluetu samog vozila i vozača“ u odnosu na druga vozila, još manje uočljiviji u prometu za druge
7. upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima te često izvođenje preinaka na vozilima
8. upravljanje prije stjecanja prava, odnosno bez položene određene kategorije
9. uklanjanje blokade na mopedima

Vozači automobila predstavljaju najveću opasnost za ovu skupinu vozača. Oduzimanje prednosti prolaska često znaju biti kobne upravi za vozače motocikala i mopeda, kao i situacije kada se kod prestrojavanja ili skretanja automobila motociklist nađe u „mrtvom kutu“. Zato policija apelira na vozače automobila da pripaze i obrate pozornost na ovu skupinu, kako bi se izbjegla moguća tragedija.

- Vodite računa da su motocikli, a i sve više i mopeda, vozila koja s obzirom na omjer mase/snage na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja – upozoravaju iz PUZ-a.

Foto: ilustracija/Goran Kovacic/Pixsell

 

Podijeli