Novosti Sport Događanja

Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!"

26.05.2021. / Petar Brnada

Ivanu Palčiću, mladiću iz Vukovine koji je prema izboru čitatelja proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom 2021. godine, danas je na tom velikom priznanju čestitao župan Stjepan Kožić koji ga je posjetio na njegovoj adresi u pratnji svog kandidata za zamjenika župana Ervina Kolareca te pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije, Josipa Kraljičkovića.

Nekoliko dana nakon proglašenja pobjednika kod Ivana su se slegli dojmovi. Kako nam je otkrio, ovoj nagradi nije se nadao niti ju je očekivao, no posebno mu je drago što je stigla baš od čitatelja, a ne od stručnog žirija.

- Nisam se baš tome nadao. Kada je počelo objavljivanje i označavanje po Facebooku, ostao sam u čudu te sam se pitao od kud sada to. Najdraže mi je to što sam dobio tu nagradu publike, a ne od žirija. Ne umanjujem ni tu, dobili su je oni koji su zaslužili i kojima je teško, ali evo meni je drago da sam osvojio ovu i da sam osvojio srca publike i čitatelja. Ako sam nekog potaknuo da se počne  baviti poljoprivredom ili bilo kojim poslom, ili da se nastavi baviti time, onda sam uspio- rekao nam je Ivan.

Ivan je nositelj svog OPG-a, a na natjecanje za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika prijavile su ga iz LAG-a Zrinska gora Ana-Marija i Jadranka, čim je izašao natječaj.

-Kada sam vidio koliko ima toga za ispunjavanje, nije mi se dalo upuštati u to, no onda su me one prijavile- otkrio nam je.

Već godinama se Ivan bavi ponajviše ratarstvom u sklopu kojeg uzgaja poglavito pšenicu, soju, uljenu repicu i kukuruz, a sve na 60-ak hektara, odnosno 100 jutara zemlje, a kako kaže, ako Bog da bit će i više! Od svog rada i živi, no kako je poljoprivreda zahtjevno zanimanje koje ovisi o puno faktora, „osigurava“ se i radom u šumi, pa se tako bavi i prijevozom trupaca te izvlačenjem drva iz šume. Sve odrađuje sa svoja dva traktora kojima barata kao od šale, no iskreno nam kaže da nije lako živjeti od zemlje.

-Nije jednostavno, ali nije to niti neka najteža stvar na svijetu. Čovjek se navikne na sve pa i na to. Meni je to lakše nego sjediti za stolom u nekom uredu 5,6 ili 8 sati. Ja se loše osjećam poslije toga nego ovako. I prije sam se bavio poljoprivredom i htio sam nastaviti raditi i dalje, pogotovo kad imam doma to. Uz ratarske kulture, imamo i svinje, a kokice za sebe doma hranimo. Sve što bi moglo biti jednostavno kod nas komplicira administracija, primjerice kod prijave i tih stvari. Po meni bi se to dalo puno jednostavnije riješiti i puno bolje- kazao nam je Ivan kojemu su najveća podrška roditelji, obitelj i sestre s kojima provodi najviše vremena, ali i brojni prijatelji, susjedi. Uvijek mi uskoči netko, ako treba nekakva pomoć, dodao je.

Sestra Dora istaknula je da Ivan uvijek voli svima pomoći te da obožava raditi.

-Trudi se već godinama i naravno da mu puno znači kad ga ostali primijete i daju mu pohvalu za njegov rad i trud jer je onesposobljen za puno toga- istaknula je Dora.

Župan Stjepan Kožić prilikom posjete Ivanu kazao je da je ponosan da su na ovogodišnjem natjecanju pobijedila dva mlada poljoprivrednika iz Zagrebačke županije. Kožić je, naime, prije dolaska u Vukovinu, posjetio i mladog Gorana Vrabeca iz Jakovlja koji je odnio nagradu stručnog žirija.

-Mislim da je to izuzetno, ako netko tko je u kolicima postiže ovakve rezultate, i to onda kada neki misle da se više ničim ne može baviti. On od prvog dana radi i obrađuje toliku količinu zemlje i to je nešto što je prekrasno i za pozdraviti- rekao je župan Kožić podsjetivši da Zagrebačka županija ima najveći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te da su drugi po broju onih koji su nositelji, a mlađi su od 40 godina, kao Ivan i Goran.

Zagrebačka županija je u zadnje četiri godine svojim općinama gradovima, kao i OPG-ovcima i poduzetnicima i ustanovama iz proračuna isplatila 733 milijuna kuna.

-Na taj način želimo i dalje da činimo što možemo i pomažemo. Godine 2001. bili smo ruralni prostor oko Zagreba, a danas smo najrazvijeniji. To se nije dogodilo samo po sebi, uložen je značajan napor i ulaganja u poljoprivredi. Pred nama je nova financijska omotnica program oporavka, značajna sredstva, i kroz to ćemo pomoć na razne načine našim poljoprivrednike. Prvi smo napravili program ekološke poljoprivrede čime ćemo dostići nivo ekološke proizvodnje i siguran sam da će se iznjedriti još tih OPG-ovaca koji će imati ekološku proizvodnju te ćemo i dalje maksimalno skrbiti za poljoprivrednike i poduzetnike- zaključio je Kožić uz kojega je u posjeti bio i Ervin Kolarec koji je 2020. godine Ivana predložio za Nagradu Grada Velike Gorice koju je Ivan naposljetku i dobio.

Pročelnik Kraljičković rekao je da za iduće razdoblje pripremaju projekte i mjere za poljoprivrednike s teškoćama da bi se lakše mogli baviti poljoprivredom, a posebice onima koji su nositelji gospodarstva.

-Evo i meni je iznenađenje da je jedan ovako mladi čovjek nositelj gospodarstava s fizičkim teškoćama, mislim da to za Hrvatsku je primjer jer gotovo sve sam radi. On je sam ovdje i bavi se poljoprivredom, s dva traktora i radi po šumi. Nevjerojatno da netko s invalidnošću to može raditi, kad drugi to vide moraju shvatiti da moraju raditi. Poljoprivrednici moraju samo biti odgovorni i moraju imati ambiciju za to. Jedinstveno je da dva najbolja mlada poljoprivrednika dolaze iz naše županije– izvanredan su primjer kako se na maloj površini može postići značajan rezultat i stvaranje uspješnog brenda. Mi smo imali nekoliko najboljih mladih poljoprivrednika kroz godine, i to govori o nekom kontinuitetu koji radi rezultate na području županije. Među njima su se pojavili najbolji i najhrabriji da se mogu nositi s konkurencijom- poručio je Kraljičković.

Galerija slika

Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!" Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!" Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!" Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!" Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!" Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!" Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!" Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!" Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!" Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!" Ivan Palčić: "Nagrada čitatelja posebno mi je vrijedna, a ako sam nekoga potaknuo da se bavi poljoprivredom, uspio sam!"

Podijeli