Novosti Sport Događanja

INTERVJU Mihael Zmajlović: Velika Gorica će biti središte Zagrebačke županije

03.05.2021. / Petar Brnada

Kandidat koalicije SDP-a i HSS-a za župana Zagrebačke županije, Mihael Zmajlović, ističe da su mu prioriteti za Veliku Goricu da postane središte Zagrebačke županije, a na županijskoj razini želi raditi na poboljšanju dostupnosti zdravstvenih usluga, obrazovanju i javnom prijevozu.

  1. U kampanji ste već neko vrijeme – koji su najveći problemi?

Mi smo kampanju započeli prije svih protukandidata te smo konstantno na terenu. U razgovoru s građanima uočili smo da se najveći problemi kriju u zdravstvu, prometnoj infrastrukturi i obrazovanju. Naime, stanovnici Županije su ogorčeni što zdravstvene preglede ne mogu obavljati u svom gradu, a onda s druge strane čitaju o tome da se netko cijepi prije reda, da je IT direktor u Domu zdravlja umješan u korupciju u zdravstvu ili da se diže kredit za kupnju privatne kuće u koju će se smjestiti Hitna medicina. Isto tako, u nekim gradovima već godinama se slučaju obećanja o izgradnji škola koje su prijeko potrebne, a onda se zbog političkih razloga to ne realizira. Kad na sve to dodate i činjenicu da sanacija štete od potresa nije ni počela, onda se pitate što uopće Županija radi za bi svojim građanima omogućila normalan, kvalitetan standard u okviru svojih ovlasti.

  1. U kampanji ste vrlo kritični prema županu Kožiću i otvoreno ga prozivate da vodi Županiju loše i da je vrijeme za promjene? Što mu najviše zamjerate?

Nije bitno je li mu ja nešto zamjeram ili ne, bitno je da stanovnici Županije imaju one usluge koje su bitne da im Županija osigura, a to nije slučaj. U ovih 20 godina na vlasti, Kožić nije uspio osigurati da svi stanovnici Županije imaju sve potrebne liječničke preglede u svojim gradovima, nije osigurao da u svim gradovima postoji dovoljno škola, već je gradio škole prema političkom ključu. U gospodarskom smislu Županija, koja se nalazi u okolici Zagreba i trebala bi po svim podacima pratiti razvoj glavnog grada, stagnira, pada nam broj stanovnika, imamo manje obrtnika i poljoprivrednika od prosjeka, imamo manje inozemnih ulaganja od prosjeka. Moj dojam je da nakon 20 godina, Kožić nema niti istu energiju, niti znanje voditi Županiju i dalje, ako su rezultati njegova dvadesetogodišnjeg rada ovo što sam nabrojao. Ono u čemu je Kožić bio iznimno uspješan svih ovih godina je promjena političkih partnera i stranaka. Na ovim izborima, kandidat za zamjenika je HDZ-ov Tomljenović koji je već i bio zamjenik, a prije četiri godine Kožiću je protukandidat bio HDZ-ov Bregović prema kojem je bio iznimno kritičan. Vrlo brzo nakon izbora, Kožić je napravio politički manevar, prevario SDP i HSS, osnovao vlastitu listu i udružio se s HDZ-om u projektnu koaliciju, a zapravo u suradnju kako se okoristiti na vlasti. To je prevara birača. I zato je vrijeme da ode s mjesta župana. Zato što nije u stanju obavljati svoj posao, a pritom koristi sve političke mehanizme da se održi na vlasti.

  1. Često ste u kampanji prozivali Kožića i HDZ da koristi vlast? Na koji način?

Jedan zanimljiv primjer kako se koristi javni novac u Zagrebačkoj županiji je kupnja privatne kuće u Velikoj Gorici za smještaj Ureda ravnatelja Hitne medicine. Usred pandemije i najveće zdravstvene krize koju svijet pamti, kad je više nego ikad potrebno osigurati stabilnu zdravstvenu skrb, umjesto da se ulaže u liječnike i opremu u Domu zdravlja, Zagrebačka županija kreditom kupuje kuću na suspektnom javnom natječaju i tamo stavlja administraciju. Za to je od Grada Velike Gorice mogla zatražiti bilo koji javni prostor. Zatim, u jeku te iste krize kad se građani upravo Velike Gorice žale da ne mogu doći na red za cijepljenje, imamo saznanja da je da su se preko reda cijepili neki županijski pročelnici pa čak i neke osobe koje sa županijom nemaju veze. Dalje, Županija ima nekoliko tvrtki i ustanova koje služe isključivo za zapošljavanje podobnih članova HDZ-a ili liste Stjepana Kožića, a nemaju nikakvih rezultata rada. Drugim riječima, novac se troši samo za nečije plaće, poslušnost i glasove. Nedavno smo imali priču o Naftalanu u javnosti koji je, i to s razlogom, prozvan „žičarom“ Zagrebačke županije zbog netransparentnog rasta cijene projekta. I tako redom. Ja bih rekao da je to sve iskorištavanje pozicije u osobnu korist.

 

  1. Koji su problemi u Gorici?

Problema u Gorici ima i previše i vrijeme je da se uvede red. Neki od problema su neadekvatna usluga javnog prijevoza, preskupo grijanje, zapuštena komunalna i urbanistička infrastruktura, centar grada zakrčen automobilima, neadekvatna zdravstvena usluga, korumpirana gradska uprava. No, to su problemi prvenstveno samog grada, koji nažalost nisu u domeni županije, ali za koji SDP ima dobar odgovor u vidu kandidata Ive Jelušića, koji ima znanje i iskustvo nositi se s ovakvim izazovima. Za Goricu je najvažnije riješiti se krimena grada kojim vlada lopovluk i korupcija. Kandidat za gradonačelnika je Krešimir Ačkar, čovjek koji je dugo niz godina bio Barišićeva „desna ruka“, a sad tvrdi da nije znao ništa o Barišićevim poslovima. To je smiješno. Kao kandidat za župana, moram ukazivati na korupciju i moram se protiv nje boriti. A to ću sigurno nastaviti raditi i kad budem izabran.

  1. Koji su vaši prioriteti za Goricu?

Naš prioritet za Goricu je da postane sjedište Zagrebačke županije. Žalosno je da se jednom takvom teritorijalnom cjelinom od 9 gradova i 25 općina upravlja iz druge teritorijalne sredine i to još iz hotela. Ideja da Gorica postane sjedište Županije ne temelji se na tome da ćemo centralizirati stvari, naprotiv, to znači da želimo približiti županiju građanima i njihovim potrebama. Vjerujem u dobar rezultat na izborima i želim da isti ostvari i moj kolega i prijatelj Ivo Jelušić, jer znam da ćemo zajedno sa građanima uvesti red u Veliku Goricu i pružiti najbolje od Županije kakvu trebaju i zaslužuju.

  1. Koji je vaš program za Zagrebačku županiju općenito i zašto bi stanovnici Zagrebačke županije glasali za vas?

Zagrebačka županija treba modernog i predanog župana koji zna, koji ima ideje kako napraviti efikasnu i naprednu Županiju i koji nema straha od promjena. Županiji treba vodstvo kojemu je interes stanovnika ispred interesa najužeg kruga prijatelja, obitelji i stranačkih kolega. Naš program je program konkretnih rješenja. Točno znamo u kojim su sredinama potrebni pedijatar, ginekolog ili rendgen da stanovnici više ne idu u Zagreb. Uvest ćemo mikroprijevoz u sredinama gdje nema javnog prijevoza ili je preskup. Uvest ćemo jednosmjensku nastavu u sve škole, produženi dnevni boravak i građanski odgoj. Srednjoškolcima ćemo osigurati besplatne udžbenike da zbog toga ne idu u Zagreb, a mladima pomoći oko obrazovanja i pokretanja poslovanja kroz poduzetničke inkubatore. Omogućit ćemo da zdrava hrana s polja naših poljoprivrednika jednim klikom dođe na stolove naših građana. Gradit ćemo škole i dvorane tamo gdje je to potrebno. Zagovarat ćemo pristup brzom internetu u svim područjima. Kako bismo pomogli ljudima u obnovi i bolje brinuli o budućnosti, subvencionirat ćemo police osiguranja u slučaju potresa. Za umirovljenike ćemo, prema onoj staroj poslovici “bolje spriječiti nego liječiti”, uvesti besplatne sistematske preglede. Iskorijenit ćemo ambroziju zbog koje problema ima 30 posto stanovnika, a iskorijenit ćemo i nepravdu, korupciju i nepotizam u županijskim tvrtkama. Vjerujem u taj program i nadam se da ga prepoznaju i stanovnici Zagrebačke županije!

Podijeli