Novosti Sport Događanja

Ima li većine u Vijeću? "Još uvijek dogovaramo". Nešto ipak dogovorili

09.06.2021. / Petar Brnada

Gradsko vijeće u svome novome sazivu održat će svoju konstituirajuću sjednicu sljedećega tjedna, izgledno je sada već da će to biti 17. lipnja. Tada će po prvi puta sastati se 27 novoizabranih vijećnika – 12 vijećnika s koalicijske liste koju je predvodio HDZ, sedam s liste koju je nosio SDP, pet koalicijske liste MOST-a i tri Domovinskog pokreta.

Tko će biti predsjednik Gradskoga vijeća još nije poznato, a još uvijek nije niti okupljena većina. Barem ne službeno nekim koalicijski dogovorom. Iako do 14 potrebnih vladajućih ruku je najbliži HDZ s 12 vijećničkih mandata, doznajemo iz više izvora da na već dogovorenoj suradnji SDP-a i MOST-a za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora može stasati i programska suradnja u Gradskome vijeću gdje bi tada također 12 vijećnika zajednički imali SDP-GLAS-HSS i MOST-NHR-HSP. Po tome „najpoželjnija udavača“ postaje Domovinski pokret sa svoja tri vijećnika.

-Razgovora ima. Razgovaramo svi koliko vidim, odnosno svi sa nama razgovaraju. MOST, mi, SDP i HDZ razgovaramo. A kako će tko i s kim, to ćemo još vidjeti, još se ništa ne zna – rekao nam je Zvonimir Lovrić, predsjednik goričkog Domovinskog pokreta.

Ljudska i normalna, to je atmosfera kakvu priželjkuje Lovrić u novome sazivu Vijeća.

-Očekujem da nakon konstituirajuće sjednice u Gradskom vijeću bude jedna stranka, a to je 'Za Goricu'. To izgleda malo romantično kada to tako kažem, ali ja se uistinu nadam da će svih 27 vijećnika biti za Goricu i za opće dobro svih građana. Ionako je 90 % programa slično svim strankama – kaže nam Lovrić.

SDP: I dalje smo u razgovorima

„U razgovorima smo s drugim političkim strankama i za sada je to to“, rečenica je koju nam je rekao predsjednik goričkog SDP-a Ozren Robić koji također očekuje bolju komunikaciju u Gradskome vijeću.

-Logika nalaže da se radi u interesu grada. Možemo imati različita razmišljanja, dapače gotovo sam siguran da ćemo imati u nekim stvarima, ali nema razloga da neke stvari koje su kvalitetno pripremljene i predložene od izvršne vlasti da ne budu prihvaćene. Sve jako puno ovisi na koji način će većina koja će biti složena u predstavničkom tijelu uopće pristupiti načinu funkcioniranja – kaže nam Robić kako je do sada većina postojala samo kao mašinerija za dizanje ruku.

Na ovu temu prošloga petka predsjednik Robić te vijećnici Ivo Jelušić i Marijo Zdelar održali su i konferenciju za medije.

MOST: Razgovaramo sa svima osim HDZ-om

Damir Slojšek, koordinator MOST-a za Veliku Goricu poziva na što raniji početak rada Gradskoga vijeća, nezadovoljan jer gradski projekti, poput Aglomeracije, „stoje“.

Mi trenutno razgovaramo sa svima osim s HDZ-om. Nismo ih kontaktirali niti su oni nas. Ja bih volio da se svi mi načelno dogovorimo da se ide po projektima. Bit ćemo konstruktivni i nećemo ići u negativnom, destruktivnom smislu. Naravno, pratit će se rad gradonačelnika, kritizirati ćemo ga ili pohvaliti za njegov rad. Za sada pregovori i dalje teku – rekao nam je Slojšek.

HDZ suzdržan, no uvjereni da će imati većinu

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i novoizabrani gradonačelnik Krešimir Ačkar svakako računa da će projekte za koje je dobio podršku glasača kao gradonačelnik pratiti i većina u Gradskom vijeću, za koju ipak potvrđuje da još uvijek nije dogovorena.

-Očekujem da kao relativni pobjednici izbora s najviše glasova podrške naših građana, s najviše mandata, predložimo predsjednika Gradskoga vijeća te okupimo većinu. Za nekoliko dana sve će bit jasnije – suzdržano nam je komentirao Ačkar ipak odajući dojam da je većina neupitna.

Iako svi naši sugovornici govore kako očekuju dobru suradnju u Gradskome vijeću te želje se pokazuju neostvarivima već pri kraju prve kalendarske godine novog saziva. Naime, svi projekti, i oni „dobri“ i „loši“, ovisno kako ih ocjenjuje pozicija i opozicija, završe u jednom dokumentu koji se naziva gradski proračun. Opozicija se njemu protivi kao napuhanom, a pozicija potvrđuje kao razvojnog. Možda će ove godine ipak biti više dogovora?

SDP i MOST zajedno u gradskim četvrtima

Izbori za mjesnu samoupravu pokazali su da je HDZ pobijedio u 38 gradskih četvrti i mjesnih odbora od kojih u polovici kao jedina lista nije niti imao konkurenciju. SDP je imao najviše glasova u tri gradske četvrti i jednom mjesnom odboru, Domovinski pokret u jednom mjesnom odboru dok su nezavisne liste osvojile šest budućih Vijeća u mjesnoj samoupravi.

MOST nije osvojio većinu glasova ni u jednoj gradskoj četvrti ili mjesnom odboru, no već su uz podršku SDP-a dobili jednog predsjednika Vijeća Gradske četvrti. Na naš direktan upit da li je SDP dogovorio suradnju s koalicijom MOST-NHR-HSP odgovorio nam je Ozren Robić kako se na razinama četvrti i mjesnih odbora ne provodi stranačka politika.

-Što se tiče vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora radi se većinom o tome da pojedini ljudi iz tih gradskih četvrti razgovaraju među sobom – kazao nam je Robić.

Isti takav odgovor dao nam je koordinator MOST-a Damir Slojšek koji kaže kako tu nema stranačke pripadnosti te svi moraju zajednički odraditi posao za dobrobit kvarta.

-Kao koordinator Mosta prepustio sam ekipi koja je nositelj listi u gradskim četvrtima tu odluku te oni nemaju obvezujuću klauzulu da ne smiju razgovarati s određenom strankom. A kako će se oni dogovoriti to prepuštam njima. Svi su ostali šokirani kada sam im rekao da to prepuštam njima – odgovorio nam je Slojšek kojeg će kao nositelja liste MOST-a u GČ Kurilovec, doznajemo iz više izvora, podržati za predsjednika vijećnici SDP-a.

Da dogovora SDP-a i MOST-a ipak ima pokazuje Gradska četvrt Hrvatski velikani, gdje su mandate osvojili HDZ(4), SDP(4) i MOST(3), a na konstituirajućoj sjednici za predsjednika je izabran MOST-ov Zoran Lovrić. Isto tako, izvori iz ovih stranaka potvrdili su nam i da će u GČ Kurilovec (HDZ-5, SDP-3, MOST-3) predsjednik biti MOST-ov kandidat dok će se u GČ Stari grad (HDZ-5, SDP-3,MOST-3) međusobno podržati i izglasati predsjednika iz redova SDP-a. Isto se očekuje i u GČ Miljenko Granić (HDZ-5, SDP-5, MOST-3).

Podijeli