Novosti Sport Događanja

Ima 5 godina i samo pola srca: Maleni Jakov iz Kobilića pravi je borac i svima putokaz kako voljeti život

28.02.2024. / Maja Peranić

Svake godine slavi ne jedan nego četiri rođendana – 23. kolovoza kada je rođen te još tri datuma kada on i njegova cijela obitelj obilježavaju „rođendan srčeka”. Dani su to koji ih podsjećaju na tri važne operacije koje su, svaka za sebe, njegovom malom srcu produžile život.

U Veljači se obilježava Mjesec djece oboljele od srčanih grešaka. U Hrvatskoj ih trenutno ima preko 10.000, a svake se godine rađa još najmanje 500. Unatoč tome, potrebno je stalno podizati svijest o tome što prolaze oboljeli i njihove obitelji.

Priča obitelji Vukadin iz Kobilića priča je o borbi, snazi, volji i ljubavi za život jednog malenog srca. Srce je to 5-godišnjeg Jakova koje, iako drugačije od drugih, kuca velikom snagom iz dana u dan.

27. tjedan trudnoće: „Desna strana bebina srca nije se razvila”

Te 2018. godine Petra je već bila majka dvojice zdravih dječaka, a treći je bio na putu. U 27. tjednu trudnoće, kada se osmijehom na licu uputila na redovni pregled, sa željom da čuje kako maleno srce kuca, uslijedio je šok. Bebi je otkrivena srčana greška.

-Mislila sam da samo stariji ljudi boluju od srčanih bolesti. Toga dana mi se srušio cijeli svijet kad sam od doktora dobila informacije kako moje dijete ima dijagnozu hipoplastičnog desnog srca, što znači da mu desna strana srca nije razvijena te da će čim se rodi trebati nekoliko operacija srca kako bi mogao nastaviti živjeti koliko toliko normalno – priča nam gospođa Petra.Prva operacija dječjeg srca po Norwoodu na KBC-u Zagreb

23. kolovoza 2018. rodio se maleni Jakov koji je odmah po porodu s rodilišta na Svetom Duhu prebačen u KBC Zagreb na odjel intenzivne njege. Čekale su ga tri operacije, a prva je trebala biti obavljana odmah.

- Bila je riječ kako će prvu operaciju odraditi u Linzu, no rečeno nam je da on ne bi izdržao taj put, te su nas pitali pristajemo li na operaciju na Rebru. Pristali smo naravno i krenuli tada zajedno u borbu za život – ispričala nam je.

Sa samo tjedan dana života, 30. kolovoza 2018. maleni Jakov imao je prvu operaciju srca. Takozvana operacija po Norwoodu tada je prvi puta izvedena na djetetu, novorođenčetu, na KBC-u Zagreb. Zahtjevna operacija trajala je punih 12 sati i bila uspješna.

-Bilo je teško, ali je priča imala sretan kraj. Zato danas svi doktori na Rebru kada vide našeg Jakova s ponosom govore: „Evo nam prvog Norwood djeteta KBC-a Rebro. Ponosni smo svi – kaže mama Petra.

Sa svoji šest mjeseci Jakov je već imao i drugu operaciju srca, tzv. Glen operaciju, te s nepune dvije godine treću koja je odrađena u Münchenu. Sve tri operacije rađene su na otvorenom srcu.

-Na trećoj operaciji djeca s polovicom srca dobivaju jako specifičnu cirkulaciju cijelog tijela prema svim organima. Napravili su mu neko zaleđe s lijeve strane srca, premosnice da bi njegovo tijelo moglo funkcionirati – objasnila je naša sugovornica.

Dječak danas živi s pola srca i šest ugrađenih stentova, dva u aorti, dva u plućnoj arteriji te dva u fontanovoj žili. Već je prošao 16 kateterizacija, a uskoro ga čekaju i nove kateterizacija radi potrebe proširivanja stentova.Proslavio 5. „srčekov rođendan”

No, unatoč tomu, Jakov je veseo dječak koji uživa u životu, kaže nam njegova majka. Pohađa vrtić 4 sata dnevno, voli se zaigrati i s loptom, provoditi vrijeme sa starijom braćom i obitelji, a najdraži lik mu je Spiderman koji mu redovito čestita svaki od njegova četiri rođendana koje slavi kroz godinu jer uz dan kad je rođen, tu su i „srčekovi rođendani”.

-Jučer je Jakov proslavio 5. rođendan od svoje druge operacije i njegov prijatelj Spiderman, Maksimilijan, mu je poslao video kako je on na glavačke visi i želi mu „Sretan srčekov rođendan”. Te male sitnice to dijete nevjerojatno razvesele – prepričala nam je njegova mama čije je veliko srce odmah još veće.Za osobe rođene sa srčanim greškama nema lijeka, već se brojnim operacijama i zahvatima može poboljšati njihovo zdravlje i kvaliteta života. Prognoze za Jakovov život su pozitivne.

-Nitko za Jakova ne bi rekao da je bolestan dok ne podigne majicu gdje se vidi ožiljak od rezova i drenaže. Sad ide u vrtić, u jesen kreće u malu školu. Ići će on normalno u osnovnu školu. Jedino neke aktivnosti neće moći raditi, npr. trenirati nogomet ili nešto drugo gdje ima puno fizičkog napora – kaže nam Petra dodajući kako je su svi u obitelji naučili živjeti s Jakovovom dijagnozom, prihvatili takav život punim plućima, prilagodili ga djetetu i s voljom i snagom raduju se svakom novom danu.Podrška jedni drugima

-Bio je šok i za mene i za djecu i za cijelu obitelj na početku, ali jednostavno s tim se naučiš živjeti. Ne mogu zamisliti da mu ne moram vaditi krv, davati mu njegovu terapiju, jednostavno smo svoje živote prilagodili njemu. Živimo dan po dan i nadamo se najboljem ishodu, da će izrasti u velikog čovjeka. Ima 5 i pol godina, ali zna da ima bolesno srčeko, zna koje su njegove sposobnosti, što ne može. Zaigra se s loptom, puca ju, ali točno zna kad treba stati, što smije, što ne smije. Zna koju terapiju pije. Poznaje svoje doktore, obožava ih. Kirurga koji ga je operirao - zaleti mu se u zagrljaj, medicinske sestre voli. Tom djetetu doktori i medicinske sestre su najbolji prijatelji – govori mama Petra.

Veliku podršku obitelj Vukadin dobila je u udruzi Veliko srce malom srcu koja okuplja liječnike, medicinske sestre i roditelje djece sa srčanim greškama. Jedni drugima su pomoć, utjeha i izvor informacija u svim poteškoćama i ne znanjima na koje nailaze.

-Danas kad neki roditelj sazna da mu beba ima srčanu grešku pomažem i utješim kroz svoje dugogodišnje iskustvo, pomognem koliko mogu jer i ja isto nisam ništa znala na početku. Bez te udruge, mi jedni bez drugih ne bismo mogli. Mi smo si oslonac u najtežim trenucima, mi smo jedna velika obitelj – kaže Petra.Živjeti se može i s pola srca

U mjesecu veljači – Mjesecu srca nastoji se u društvu pobuditi svijest o osobama, djeci rođenoj sa srčanim greškama. Dirljiva priča obitelji Vukadin iz Kobilića samo je jedna u nizu koja nam pokazuje kako na sve teškoće koje život donosi treba gledati pozitivno, uz ljubav, vjeru i s puno snage radovati se svakom novom danu i svakom zajedničkom trenutku koji nam on donosi.

- Naš Roko ima 16 godina, David 10, to su dva zdrava srčeka i školuju se. A tako će i moj Jakov. Ja ga tretiram kao zdravo dijete. Najveću kalvariju u životu smo prošli, izborili smo se za njegov život. Bilo je jako teško, ali je sve vrijedilo, sva muka. Svako čekanje pred intenzivnom, odvođenje djeteta u salu, predavanje njega sestri u ruke i razmišljanja hoću li ga ikad više vidjet. Svaki puta smo se pomolili dragom Bogu i vratio nam se svaki puta živ i još jači – rekla nam je majka Petra uz veliku poruku svima da je život moguć i s pola srca.

Podijeli