Novosti Sport Događanja

HŽ o prijelazu Mraclin: Sigurnost nije ugrožena, kvar će biti otklonjen danas

25.03.2021. / Maja Peranić

Na željezničko-cestovnom prijelazu (ŽCP) Mraclin polubranici su podignuti zbog kvara na kabelu do kojega je došlo u ponedjeljak 22. ožujka 2021. u 19:50 sati, javili su nam iz HŽ-a. Napominju kako će se kvar otkloniti tijekom današnjeg dana, no i da sigurnost prelaska preko pruge nije ugrožena.

Naime, iz HŽ-a tvrde kako strojovođa prije nailaska na prijelaz osiguran uređajem mora zaustaviti vlak, sirenom upozoriti sudionike u cestovnom prometu te nakon što se uvjeri da nitko ne prelazi preko pruge nastaviti vožnju brzinom najviše 10 km/h.

-Napominjemo kako do otklanjanja kvara, a što se očekuje tijekom današnjeg dana, sigurnost željezničkog i cestovnog prometa nije ugrožena jer kada željezničko-cestovni prijelaz nije u funkciji promet teče prema članku 129. stavak 1. Pravilnika o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom (Pravilnik RH-5; NN 107/2016), kojim je predviđeno postupanje u iznimnim situacijama, i to na sljedeći način: „strojovođa prije nailaska na ŽCP osiguran uređajem mora zaustaviti vlak, signalnim znakom „Pazi“, odnosno sirenom vučnog vozila upozoriti sudionike u cestovnom prometu na nailazak vlaka i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko ŽCP-a, nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko ŽCP-a te nakon toga nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom-poručili su iz HŽ-a.

Podijeli