Novosti Sport Događanja

Htio je odustati od kuhanja, a danas se natječe na jednom od najvećih kulinarskih natjecanja na svijetu: Upoznajte vrhunskog velikogoričkog kuhara Tomislava Greganića

20.11.2022. / Klara Kosić

Hrvatska kulinarska reprezentacija sljedećeg tjedna odlazi na najveće kulinarsko natjecanje u svijetu – Svjetski kulinarski kup. Od 26. do 30. studenog Luksemburg će postati centar kulinarskog svijeta na kojemu će se susresti preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta, a među njima se našao i perspektivni kuhar iz Velike Gorice, Tomislav Greganić.

Ovaj mladi i ambiciozni kuhar znao je da mu je ovo životno zvanje još od osnovne škole, kada je odlučio nastaviti svoje obrazovanje kao kuhar.

- Volio sam kuhati i s mamom i gledati razne kulinarske sadržaje na internetu. Ali kada sam došao u srednju školu i krenuo na praksu, nisam se vidio u tomu. Morao sam krenuti od nule, prati suđe, da bi do kraja druge godine napravio eventualno salatu. Mogao sam se samo nadati da bi prišao štednjaku. Htio sam odustati. Ali progutao sam ponos i ostao, i danas sam zahvalan na toj upornosti – kaže Tomislav.

Upornost se zaista isplatila. Već sedam godina radi u prestižnom hotelu Westin, a tamo je upoznao i Tomislava Hrubana, još jednog izuzetnog velikogoričkog kuhara i nekadašnjeg člana Hrvatske kulinarske reprezentacije koji ga je uveo u svijet natjecanja.

- Pitao me prije 4-5 godina jesam li voljan ići na natjecanje, a kako imam ambicije, rekao sam da jesam. Tako je sve počelo – kaže Tomislav.

Odmjerivši kreativnost, brzinu i staloženost s najboljim mladim kuharima diljem Hrvatske, Tomislav je otpočetka postizao odlične rezultate. Na državnim natjecanjima sezone 2019./2020. osvojio je četiri uzastopne pobjede, a njegov uspjeh na državnim natjecanjima privukao je pogled Hrvatske kulinarske reprezentacije.

Još više ih je impresionirao njegov odnos s kolegama. U stresnom okružju natjecateljskog kuhanja, tim mora funkcionirati besprijekorno.

- Zna biti svega, ali korektni smo jedni prema drugima. Svjesni smo da je pritisak, stalno se gleda na sat i nema opuštanja. Kada dođe gost, izađe blok, nema čekanja. Treba se baciti na posao jer je gost na prvom mjestu – kaže Tomislav, a posebno je pohvalio kolege s kojima radi.

Pripreme za ovo natjecanje bile su duge, a tim od jednog slastičara i ujedno kapetana tima, Ivana Ergovića, četiri glavna kuhara: Tomislava Greganića, Klaudija Mrkića, Karla Štorge i Ivana Divkovića, te tri pomoćnika: PatrikaPrnjaka, Antonija Tota i Marka Kranjčevića, izbornika reprezentacije Marinka Jurešića i njegovih pomoćnika Ivana Đukića, Zlatka Novaka i Nikoline Lončar, odlazi u Luksemburg  24. studenog i ostaje do 1. prosinca.

Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti preko 50000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti kroz svoj svakodnevni posao.

U nedjelju, 27. studenog će nastupiti u kategoriji „Nacionalni tim“ i pripremiti stol za 8 osoba na kojem će isprezentirati 4 različita finger food-a, svečanu hladnu platu, 3 različita predjela, svečani menu od 5 sljedova i 4 različita deserta.

Tomislav je zadužen za hladnu platu, a pripremit će marinirani losos, terinu od grdobine te terinu Jadranskog brancina, sve to na posebne načine koji stvaraju savršen omjer nutritivnih vrijednosti, okusa i vizualne estetike. Sve mora biti napravljeno na vrijeme, a svaka sekunda vrijedi.

Pred nastup nema tremu, ali nervozu osjeća konstantno.

- Ovo je moje prvo međunarodno natjecanje. Veselim se što ću doći tamo, vidjeti, natjecati se, ali najviše se veselim što će to završiti jer se već šest mjeseci stalno pitam kako će proći – našalio se.

Najdraži dio kuhanja mu je upravo onaj završni – kada je jelo posluženo i gost uživa u njemu.  

- Najčešće dobivam pohvale preko konobara, ali nekada kada izađem iz restorana znam i osobno dobiti. Drago ti je kada se taj dan ubiješ od posla i ideš kući, da znaš da je netko uživao u tvojoj hrani. Sav trud se isplati – kaže.

Iako na putu za svjetski uspjeh, Tomislav ne razmišlja o otvaranju vlastitog restorana. Iz kuhinje ne želi izaći.

- Ako vodiš restoran, najmanje si u kuhinji, to me ne privlači. Volio bih biti šef kuhinje ili zamjenik šefa. To mi je zasad dovoljno. A dalje ćemo vidjeti kako ide – kaže nam.

To nije nimalo lak posao. Svaki uspjeh praćen je velikom količinom stresa.

- Teško se probiti. Treba se puno odricati, puno vremena provesti u samoj toj kuhinji i puno stvari prijeći da bi danas sutra mogao biti na razini da postaneš voditelj ili šef kuhinje. Jako težak put – objašnjava nam.

U pripremama za natjecanja, Tomislav je provodio toliko vremena u kuhinji da je nedostajalo samo da spava u njoj, šali se.

- Često koristim noćne smijene kada je mir. Nekada se zna dogoditi da nisam ni spavao pred natjecanje. Problem je što preko dana nema puno vremena u kuhinji jer radiš, a i kada ne radiš, čim nosiš bijelo, konobar će te tražiti – objašnjava.

Tako će biti i u Luksemburgu. Dok su dva dana u kuhinji, nema spavanja dok se sve ne obavi.

- Tempo je jak, ali zato je gušt. Zato idemo na tako veliko natjecanje. To je to odricanje – kaže.

Ipak, Tomislav ne bi mijenjao ovaj posao nizašto.

- Kad me netko pita volim li svoj posao, uvijek kažem da ne volim jer se užasno naživciram. Ali kad si bolje promislim, kada odem na ovakvo veliko natjecanje, kada osvojim neku nagradu, ili kada vidim kako me kolege s posla cijene, kako gosti uživaju u mojoj hrani, ipak si mislim, volim ja ovo. Ne bih mogao bez toga – zaključuje.

Hrvatskoj kulinarskoj reprezentaciji želimo puno uspjeha na Svjetskom kulinarskom kupu!

Podijeli