Novosti Sport Događanja

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

05.08.2022. / Redakcija

Prije 27 godina, 4. kolovoza, u nezaustavljivu akciju krenule su postrojbe Hrvatske vojske i policije. Cilj je bio osloboditi dio Hrvatske koji je dotad bio pod okupacijom već četiri godine. Nakon niza neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego svojom oružanom silom osloboditi vlastiti teritorij.

Postrojbe Specijalne policije MUP-a u ranim jutarnjim satima 4. kolovoza 1995. godine krenule su s Velebita u akciju, a već 5. kolovoza oslobođen je Knin. Samo dan kasnije posjetio ga je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Akcija ‘Oluja’ završila je 8. kolovoza predajom 21. kordunskog korpusa Srpske vojske Krajine generalu Petru Stipetiću. Oko 5 tisuća vojnika predalo je 9. kolovoza svoje naoružanje Hrvatskoj vojsci u Gornjem Viduševcu pokraj Gline, a tom prilikom zarobljeno je i 13 tenkova, 15 teških topova te drugo naoružanje.

U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara, odnosno 18,4 posto površine Hrvatske. Zahvaljujući brzoj i odlučujućoj pobjedi stvoreni su preduvjeti i za reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

Među 239 heroja koji su u veličanstvenoj operaciji „Oluja“ za slobodu Hrvatske dali ono najvrjednije što su mogli dati- svoje živote, stoji i ime našeg sugrađanina, dragovoljca Domovinskog rata i pukovnika Hrvatske vojske, Jadranka Cumbaja. Na današnji dan, 5. kolovoza, kada obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma hrvatske povijesti i slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, sjećamo se našeg susjeda velikog srca koji je u najtežim danima dragovoljno pristupio obrani svoje domovine, no nažalost nije dočekao da je vidi slobodnu u punini.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Podijeli