Novosti Sport Događanja

HEP će u Orlima graditi sunčanu elektranu snage 9,9 MW, načelnik Vujica: Ulaganjem u zelenu zonu ostvarujemo višestruku korist za mještane

13.10.2021. / Maja Peranić

Na površini od 180 000 kvadrata na području općine Orle gradit će se sunčana elektrana koja će sunčevu energiju pretvarati u električnu i putem dalekovoda distribuirati krajnjim korisnicima. Općina Orle jedna je od sedam jedinica lokalne samouprave s kojima je HEP prije nekoliko dana potpisao sporazum o suradnji na razvoju projekata koji su dio ukupnih planiranih ulaganja HEP-a u približno 350 MW sunčanih elektrana koje bi trebale biti uvedene do 2030. godine.

Ona u Općini Orle bit će snage 9,9 MW, izgrađena u poslovnoj zoni na površini od 18 hektara, za koju će HEP Općini plaćati najam. Općina će ostvarivati benefite od svakog kWh koji se proizvede i isporuči putem elektrodistribucije na koju je solarna elektrana priključena, objasnio nam je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

-Elektrane će biti priključene na sustav elektrodistribucije, preko trafostanice se prikopčaju u elektrodistribuciju i proizvode električnu energiju kao i svaka druga trafostanica. Mi ćemo kroz benefite isporučenih kilovat-sata i kroz najam dobivati određena sredstva da bismo mogli ulagati u neke druge projekte na području općine-govori načelnik.

Sporazum s HEP-om Općinu Orle obvezuje da u roku od dvije godine krene s isporukom električne energije, a do tog trenutka potrebno je ishoditi sve potrebne dozvole, te poslove projektiranja. No svaku kunu koju ulože, HEP će im kroz sporazum refundirati.

-Mi smo sada u postupku nabave projektiranja tih elektrana, nakon toga ishođenje lokacijske dozvole što bi trebalo u prvoj polovici sljedeće godine realizirati, a onda nabava i izgradnja i unutar dvije godine mi smo sporazumom obvezani prve kilovatsate isporučiti. Postupak do toga će nas koštati oko 200 000 kuna, dodatno 100 000 kuna do lokacijske dozvole, no HEP nam kroz sporazum sve to vraća nazad-ističe Vujica.

Ulaganje u "zelenu zonu" se nastavlja

I u budućnosti Općina Orle planira ulaganja u tu tzv. zelenu zonu kako bi se ostvarili ciljevi ekološke proizvodnje i očuvanja okoliša korištenjem obnovljivih oblika energije.

-Kroz sporazum iznajmljujemo zemlju HEP-u, a s obzirom na to da se sunčana elektrana nalazi u poslovnoj zoni to će biti zelena poslovna zona i gledat ćemo da imamo što manje zagađivača. Ovo nije kraj jer suradnju nećemo imati samo s HEP-om već ima i privatnih investitora s kojima smo u pregovorima vezano za projekte koji nas čekaju-kaže Vujica.

Veći priljev novca u proračun Općine

Od cjelokupnog projekta i ulaganja u sunčane elektrane, naglašava Vujica, mještani Orla svakako će imati indirektne koristi jer će se dodatna količina sredstava slijevati u općinsku blagajnu.

-Konkretno, cijeli projekt je na dobrobit naših mještana i općine jer jedan dio novaca će nam uvijek dolaziti u proračun općine Orle kroz koji ćemo mi financirati neke druge stavke; od komunalnih potreba, izgradnje vrtića, sufinanciranje vrtića i svih drugih potreba koje su bitne za naše mještane-ističe načelnik Vujica.

Dodao je kako će i dalje kontinuirano ulagati u obnovljive izvore energije što je, naglašava, zadaća jedinica lokalne samouprave.

-Benefiti su dobri za općinu, ne samo za našu nago i druge koji su potpisale ovaj sporazum. Ali i obveznici smo i mi kao Općina, ali i kao država na proizvodnju zelene energije. Radimo na tome, još imamo projekata takvih koje radimo usporedno s ovim kako bismo doprinijeli ciljevima za očuvanje okoliša-zaključio je Ervin Vujica.

Sporazum s HEP-om osim Općine Orle potpisali su i općine Vrpolje, Lovinac, Zdenci, Satnica Đakovačka, Trpinja i grad Valpovo.

Podijeli