°C 1

HDZ jedinstven oko kandidata za predsjednika Gradske organizacije: Krešimir Ačkar jedini kandidat

11.11.2020.

Redakcija

Hrvatska demokratska zajednica nastavila je unutarstranačke izbore prekinute u proljeće uslijed izbijanja epidemije te će u narednim tjednima dobiti čelnike županijskih, gradskih i općinskih organizacija pa tako i Gradske organizacije HDZ-a Velike Gorice.

HDZ Velike Gorice u nimalo jednostavnim okolnostima, i pritom ne mislimo na one vezane uz epidemiološku situaciju već to da je njihov gradonačelnik pod istragom, bira novoga predsjednika, a već sada je jasno da će to biti Krešimir Ačkar koji je jedini podnio kandidaturu za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a.

Ačkar je za kandidaturu prikupio 417 potpisa potpore i time potvrdio da uživa veliko povjerenje članstva te zapravo samo očekuje izbore 22. studenoga i izbornu potvrdu novog četverogodišnjeg mandata. Ačkar je i u protekle četiri godine bio za kormilom najveće velikogoričke političke organizacije koja broji gotovo tri tisuće članova, no javna je tajna da proteklih godinu dana nije bio u dobrim odnosima s gradonačelnikom Draženom Barišićem, što je kulminiralo na parlamentarnim izborima, te je već na proljeće najavio da kreće u borbu za novi predsjednički mandat za što se očekivala i Barišićeva kandidatura. 

Neposrednim izborima Gradska organizacija bira predsjednika i tri dopredsjednika, a upravo je na dopredsjedničkoj funkciji nastala velika gužva s čak devet kandidatura. Izborno povjerenstvo stranke objavilo je kako će za ta mjesta potporu tražiti Ivan Rak (208 potpisa potpore), Jurica Mihalj (176), Ervin Kolarec (172), Zdenko Ilečić (148), Rudolf Vujević (139), Josip Jerleković (112), Tomislav Gruja (110), Roman Krunić (105) i Ivica Prnjak (90).

Gorički HDZ-ovci sudjeluju i na izborima za Županijsku organizaciju HDZ-a Zagrebačke županije koja bira predsjednika i četiri dopredsjednika. Na županijskoj razini kandidature su podnijeli Damir Mikuljan i Željko Turk, a u kuloarima se može čuti da zaprešićki gradonačelnik Turk trenutno ima veću podršku članstva za tu funkciju. Isto tako moglo se čuti i da su oboje željeli na mjestu dopredsjednika vidjeti upravo Krešimira Ačkara, predsjednika najveće gradske organizacije u županiji, no on se prema istim izvorima na tome zahvalio uz poruku da će se posvetiti radu u Velikoj Gorici i Saboru. Velikogoričani bi ipak mogli imati svog dopredsjednika jer su među devet pristiglih kandidatura i dvije iz Velike Gorice - one Tomislava Lukšića i Tomislava Landeke, a za isto mjesto natječe se iz susjedne općine načelnik Božidar Škrinjarić. Dosadašnji predsjednik ŽO HDZ-a bio je Dražen Barišić.

Dodatno, 20. studenog bit će poznati kandidati za Gradski odbor HDZ Velika Gorica i izaslanike za županijsku izbornu skupštinu, a već narednog dana će se provesti glasovanje članova kojima je epidemiološki određena samoizolacija. Sami izbori, po principu "jedan član - jedan glas", provest će se 22. studenoga za izvršne funkcije u gradskoj organizaciji dok se 31 član Gradskog odbora HDZ-a Velika Gorica bira glasovima sadašnjih članova Gradskog odbora i onih izaslanika koje su na izbornim skupštinama odredili temeljni ogranci. Koga su sve izabrali saznat ćemo 26. studenoga kada će biti objavljeni konačni rezultati izbora.