°C 4

Gripa se širi županijom: Najviše oboljelih u Gorici i Samoboru

08.01.2019.

Ivana Ćurić

U Zagrebačkoj županiji porast broja oboljelih od gripe zabilježen je netom prije Božića, a do 8. siječnja prema evidenciji Zavoda za javno zdravstvo ukupno je u svim ispostavama prijavljeno 165 oboljelih od gripe. Najviše njih doktoru se javilo na području Samobora i Velike Gorice.

Najviše oboljelih je iz dobne skupine od 30. do 64. godine života, odnosno 36 posto oboljelih.

-Prve prijave gripe ove sezone su bile u Zaprešiću, a u posljednjih tjedan dana broj oboljelih u Zagrebačkoj županiji se utrostručio-kaže dr.Vanja Slavić-Vrzić iz Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

U Velikoj Gorici do sada je prijavljeno 36 oboljelih osoba od gripe. Od toga 18 osoba kod kojih je potvrđen virus gripe je u dobi od 30. do 64. godine života, a njih 14 ima od 20 do 29 godina. Naravno, pretpostavlja se da su brojke i veće, jer ne zatraže svi pomoć u Domu zdravlja već se ostaju doma liječiti.

Gripa traje od pet do tjedan dana i u načelu je samoizlječiva, ali treba je odležati. Kod uobičajenih simptoma potrebno je nadoknađivati tekućinu, snižavati temperaturu i mirovati. U prvi tren najbolje je ne hitati odmah doktoru jer postoji rizik da ćete zaraziti druge ljude u čekaonici, a on ionako neće moći učiniti više od onoga što možete sami kod kuće. Osobe koje primijete da im se tjelesna temperatura ne snižava ni nakon tjedan dana ili osjete pritisak u prsima, otežano disanje ili bol u ušima, svakako neka se jave svom liječniku jer to znači da su se razvile komplikacije.