°C 12

Gripa jenjava, no potvrđena tri smrtna slučaja

05.02.2019.

Juraj Odrčić

Broj novoprijavljenih slučajeva gripe u Zagrebačkoj županiji u proteklih tjedan dana manji je nego u tjednu ranije pa se može zaključiti da vrlo aktualna epidemija gripe polako jenjava.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije u svojim podacima za peti tjedan epidemije, onom do 3. veljače, navodi pad broja novoprijavljenih, ali i službeni podatak o tri smrtna slučaja uzrokovana komplikacijama nastalim od gripe.

- U trećem tjednu broj prijavljenih oboljelih u Zagrebačkoj županiji bio je 1023, u četvrtom tjednu 1308, a protekli tjedan 990. Do sada je službeno prijavljno troje koje je umrlo zbog gripe - kazala nam je voditeljica Službe za epidemiologiju Vanja Slavić-Vrzić, dr.med.,spec.epidemiologije dodavši da umrlih od gripe u županiji ima i više, ali za tri osobe su stigle službene prijave.

Na području županije u proteklom tjednu Zavod za javno zdrastvo registrirao je 12 oboljenja gripe kod novorođenčadi, no niti jedan u Velikoj Gorici. Ukupno je u našemu gradu zabilježeno 183 slučajeva gripe ovaj tjedan od čega 24 u djece do 6 godine starosti, 38 u školaraca, 19 oboljenja kod mladih do 29 godina starosti, devet kod starijih od 65 godina, a najveći broj od 93 oboljenja kod osoba starosti od 30 do 64 godine.

Iako je normalno za očekivati da najveći broj oboljelih dolazi iz najvećeg grada u županiji brojevi za ostale gradove govore ili da Goričani se dobro čuvaju ili jednostavno ne odlaze kod doktora. Tako su naspram 183 slučajeva gripe u Velikoj Gorici u Dugom Selu prijavljena 172 oboljenja, u Samoboru 171, a Jastrebarskom 164. U Vrbovcu su evidentirana 47 oboljenja, ali i dva smrtna slučaja.