Novosti Sport Događanja

Grijanje u Gorici: Nova energana ili spajanje na Zagreb

18.07.2017. / Juraj Odrčić

Ljetni mjeseci vrijeme je kada se izvode radovi na toplovodnim sustavima, a tako je ovoga ljeta i u goričkom kvartu "Osmi mart", točnije u Tomaševićevoj ulici kraj srednje škole, gdje buka strojeva odudara od usporenog srpanjskog ritma grada.

"Revitalizacija i izgradnja centralnog toplinskog sustava Velike Gorice" službeni je naziv radova koji će u ovogodišnjoj fazi potrajati sve do 1. rujna, pojašnjava nam direktor HEP Toplinarstva  Zdravko Zajec aktualne radove vrijedne 7 milijuna kuna.

- Ove godine revitalizirat ćemo 1200 metara što je otprilike trećina od mreže koju treba revitalizirati, a u planu je i izgradnja 6 km nove vrelovodne mreže kojom bi se izgradio cjeloviti sustav grijanja u Velikoj Gorici - rekao nam je direktor tvrtke koja je vrlo često na udaru kritika Goričana zbog visokih cijena grijanja.

Zamjena dotrajalih vrelovoda, starijih preko 30 godina, umanjit će gubitke distribucije energije u sustavu, dodaje Zajec, što će posljedično smanjiti troškove cijelog sustava u Velikoj Gorici.

Manji gubici kroz vrelovode, ali i fasade zgrada

Smanjenje troškova grijanja je ono što i traže građani spojeni na toplinski sustav. Modernizacija vrelovoda i smanjenje gubitaka u sustavu HEP Toplinarstva idu u tom smjeru, kao i ulaganja u samo zgradarstvo kroz nove ovojnice i stolariju. Upravo to je naglasio i gradonačelnik Dražen Barišić koji je jutros obišao radove.

- Uz napore GSG-a vrlo skoro ćemo umiti sve zgrade s novim fasadama, novom stolarijom, uvodimo modernije grijanje te ćemo gdje ima zainteresiranih stanara i dopuniti zgrade sa solarima. HEP mijenja vrelovode kako bi imali manje gubitaka i bili efikasniji, a time i u konačnici računi za građane bili manji - rekao je gradonačelnik Barišić.

Zamjena podzemne infrastrukture preduvjet je i za vanjsko uređenje ovog kvarta u središtu grada.

- Ovaj dio grada će promijeniti svoju fizionomiju, a da bi mogli jednoga dana doći i do asfaltiranja kolnika i pješačkih puteva morali smo promijeniti infrastrukturu s HEP Toplinarstvom. Omogućit ćemo tako moderniji promet, a već sada gradimo i prateće objekte poput vrtića, bazena i igrališta čime će ovaj kvart imati najviši standard - zaključio je gradonačelnik.

Konačno rješenje problema grijanja ide u dva smjera

Najveći problem (neučinkovitog) toplinskog sustava u Velikoj Gorici je što koristi desetak malih toplana, a nakon što je Gradsko vijeće odbilo gradnju velike bioelektrane traži se drugo rješenje.

Kako doznajemo, modernizacija vrelovoda može potrajati sve do 2021. godine, a razmatraju se dva nova izvora topline za cijeli sustav - nova energana ili spajanje na zagrebački sustav, oboje veliki projekti koji danas još nemaju rokove.

 - Cijeli projekt izgradnje centralnog toplinskog sustava ako idemo u izgradnju energane je 140 milijuna kuna, a u drugoj varijanti gradnje vrelovoda iz TE-TO Zagreb onda će to biti daleko više jer je samo ta cijev vrijedna oko 250 do 300 milijuna kuna - rekao nam je direktor HEP Toplinarstva.

Odluka bi svakako trebala biti donesena brzo jer i uz modernizaciju vrelovoda i nove fasade stanari na ovakvom toplinskom sustavu i dalje će sa strepnjom čekati zimske račune za grijanje.
 

Galerija slika

Grijanje u Gorici: Nova energana ili spajanje na Zagreb Grijanje u Gorici: Nova energana ili spajanje na Zagreb Grijanje u Gorici: Nova energana ili spajanje na Zagreb Grijanje u Gorici: Nova energana ili spajanje na Zagreb

Podijeli