Novosti Sport Događanja

Aktualni sat: Grad nije prodao zemljište Strabagu

19.07.2017. / Ivana Ćurić

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice sastali su se danas na svojoj drugoj sjednici, prvoj radnoj nakon konstituirajuće sjednice u lipnju. Radna sjednica uobičajeno je započela aktualnim satom, no neuobičajeno, kao da su vijećnici vladajuće opcije još u predizbornom raspoloženju, bila je u znaku "laganih" pitanja za gradsko vodstvo.

Stoga prvo prenosimo reakciju potpredsjednika vijeća Damira Šimunića (SDP) po isteku aktualnog sata.

- Gradonačelnik sa svojim zamjenicima je ispoštovao Poslovnik, ali tako da se naširoko odgovaralo na pitanja kako bi sat vremena prošao da vijećnici opozicije, koji nemaju dirigirana pitanja, ne bi mogli doći na red. Molim za ubuduće da se dogovorimo da pitanja postave svi koji žele ili pokrenemo inicijativu za promjenom Poslovnika - poručio je Šimunić, a podupro ga i Alan Šembera (MOST) koji nije dočekao svoj red za postavljanje pitanja.

Naime, prema Poslovniku aktualni sat traje punih 60 minuta, a vijećnici pitanja postavljaju po redoslijedu kojim su se upisali u knjigu. Kako je knjiga otvorena jutros u osam sati, vrijedni vijećnici iz redova HDZ-a već su u osam sati stajali u redu kako bi se upisali. U konačnici, pitanja vladajućih zauzela su preko 45 minuta aktualnog sata. Onima koji nisu došli na red preostaje pitanja uputiti pisanim putem.

Igralište u Matoševoj seli u Lj. Posavskog

Vijećnik Darko Bekić (HDZ) dobio je potvrdan odgovor da će učenici osnovnih škola imati besplatne knjige i radne bilježnice, a zanimalo ga je i što je s igralištem na Visokom brijegu, u Matoševoj ulici, koje je po zahtjevu dijela stanara uklonjeno.

- Dogovoreno je da će novo igralište biti u Lj. Posavskog, preko puta Komunalnog centra, gdje je zelena površina i u izradi smo glavnog projekta s prostorom od 350 kvadrata za igranje te terena 15x7 metara za manje nogometno igralište - odgovorio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Na proljeće prvi kilometar biciklističke staze prema Velikoj Buni

Gradonačelnik je na pitanje vijećnika Ivana Raka (HDZ) o rekonstrukciji Doma kulture Galženica poručio kako se izrađuju troškovnici te se očekuje u jesen objava javne nabave te potom ubrzo i rekonstrukcija koja će osuvremeniti cijeli objekt. Na pitanje o biciklističkoj stazi do Velike Bune odgovorio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

- Cilj je stvoriti mrežu staza kako bi povezali dio prema Velikoj Buni i Pokupskom, te dio prema Vukovini i Čiču. Glede staze prema Buni ovaj dio do groblja Kušanec od 1 km je prioritet, a staza bi išla dalje u duljini od 4 km do Bune. Rješavamo imovinsko-pravne odnose gdje ima problema jer je 13 čestica u vlasništvu RH i imamo tri privatne čestice koje rješavamo. Nakon izrade glavnog projekta nastavljamo s javnom nabavom. Vjerujemo da će se to riješiti do jeseni i u proljeće 2018. krenuti s izgradnjom. Najprije do groblja, a onda nastavljamo do Bune. Paralelno radimo i na dokumentaciji prema Vukovini i Čiču - odgovorio je zamjenik Kolarec.

Prvi puta sva djeca oba zaposlena roditelja imat će mjesto u vrtiću

Na pitanja vijećnika Stjepana Kosića (HDZ) zamjenik Kolarec je prisutne podsjetio na sportsku infrastrukturu koja je izgrađena u proteklom razdoblju te najavio završetak gradnje bazena i širenje mreže fitness parkova, vanjsko klizalište i biciklističke staze te sadržaje na jezeru Čiče. Zamjenik Krešo Ačkar odgovorio je na pitanje o upisima u dječje vrtiće.

- Predviđeno je 466 mjesta za upis, a 550 prijava je stiglo. No, moram reći da proces upisa koji je započet još 2012. dolazi do vrhunca kako bi upisali svu djecu koja po Pravilniku imaju prednost, a to je da su oba roditelja zaposlena. Upisi su išli lakše ove godine, transparentnije jer smo prvi grad sa e-upisima. U Svačićevoj ulici je završetak radova vrtića, a otvara se kod Konzuma i privatan vrtić i ove godine po prvi puta u povijesti ćemo svu djecu prema zadovoljavajućim uvjetima imati upisane u vrtiće - rekao je Ačkar koji je na dodatno pitanje vijećnika Romana Krunića (HDZ) o vrtiću u Svačićevoj rekao kako ovaj objekt sa sedam odgojnih skupina, od kojih tri za djecu s posebnim potrebama, će biti izgrađen do 15. kolovoza ove godine.

Vijećnik Krunić upitao je i o planovima za izgradnju novog autobusnog kolodvora.

- Imamo idejno rješenje za izgradnju modernog kolodvora koji će imati sve potrebite kapacitete od čekaonice, kafića i drugih servisa. Grad će ispitati ima li partner koji želi ući u izgradnju kako bi se financirao taj projekt vrijedan oko 10 milijuna kuna te će se raspisati javni poziv za to - objasnio je gradonačelnik Barišić.

Aktualno o asfaltnoj bazi

Milivoj Dianežević (HDZ) je na pitanje o pomoćnicima u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju dobio odgovor kako će Grad nastaviti financiranje pomoćnika i nakon što za tu namjenu više neće biti moguće dobiti pomoć iz europskog Socijalnog fonda. U ime mještana Donje Lomnice upitao je i što se događa oko gradnje asfaltne baze u tom naselju.

- Mi smo partneri prema ljudima u Donjoj Lomnici kako bi omogućili da, sukladno zakonu, suživot između investitora i sugrađana bude što kvalitetniji. Poslan je zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša i traži se provjera Studije utjecaja na okoliš za koju postoji sumnja da je prestara i da ju treba revidirati. Strabag je intenzivirao radove, no pratit ćemo iz dana u dan kako bi imali najbolje rješenje da u okviru zakona zaštitimo interese Grada, proračuna, i interese Lomničana koji imaju sumnju da će aktivnosti Strabaga kroz asfaltnu bazu i betonaru naštetiti zdravlju - odgovorio je gradonačelnik na pitanje.

Do kraja godine radovi na kanalizacijskom sustavu

Goran Miličević (HDZ) je na upit o NO Kill skloništu za životinje dobio odgovor da je isto u postupku registracije, a zanimalo ga je i kada se očekuju radovi na projektu Aglomeracija Velika Gorica.

- Aglomeracija je najveći infrastrukturalni projekt koji će se odvijati na području Grada, 395 milijuna kuna plus PDV, i njime će preko 5 tisuća domaćinstava dobiti priključak na kanalizaciju. Iz EU ćemo privući 67% sredstava dok se 128 milijuna kuna raspodjeljuje između VG Vodoopskrbe, Republike Hrvatske i Hrvatskih voda. Od 25 dozvola ishođeno je 19, a za šest je predan zahtjev za izdavanje i rješavaju se imovinsko pravni odnosi. Projekt je spreman za realizaciju i krenut će po službenom odobrenju tendera od Hrvatskih voda i to očekujemo početkom rujna odnosno krajem godine bi mogli krenuti radovi - rekao je gradonačelnik.

Grad nije prodao zemljište Strabagu

Pero Josipović (nezavisni) zatražio je kratak odgovor od gradonačelnika na pitanje da li je gradski Upravni odjel ovjerio dozvolu za gradnju asfaltne baze te da li je prodao svoju česticu Strabagu. Upozorio je i na neodrživo stanje sigurnosti u prometu kroz Ulicu Seljine brigade u Starom Čiču.

- Sukladno svim zakonskim pretpostavkama je izdana i ovjerena građevinska dozvola. Grad nije prodao, niti u tom dijelu naselja ima ijednu česticu, nije sudjelovao u kupoprodaji zemljišta na kojem Strabag gradi svoj projekt. Sve čestice su bile u vlasništvu fizičkih osoba koje žive u Donjoj Lomnici - odgovorio je gradonačelnik na pitanje o asfaltnoj bazi, a složio se da je uređenje glavne ulice kroz Staro Čiče prioritet, no pojasnio da tek nakon ukapanja cijevi i priključaka kroz projekt Aglomeracije će se ulica rekonstruirati.

Marko Šimac (MOST) zatražio je izvještaj o trošenju proračunskih sredstava za promociju Grada, a na pitanju o "varijabilnoj kvaliteti opskrbe električnom energijom u nekim gradskim naseljima" dogovoreno je da će se zatražiti zajednički sastanak sa HEP-om. Danijel Pukšić (MOST) ustvrdio je da se ne provodi prostorni plan u Rakarju te se građevinske dozvole izdaju presporo, na što je gradonačelnik Barišić rekao kako se dozvole izdaju promptno te i one najkompliciranije se rješavaju u nekoliko mjeseci. Na oba pitanja vijećnik će dobit pisani odgovor.Galerija slika

Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat Gradsko vijeće aktualni sat

Podijeli